Full Speed klopt RKDEO in Semiderby der Gepromoveerden

Algemeen

DELFT – Full Speed en RKDEO, beide gepromoveerd naar de tweede klas, zij het ieder op z'n eigen wijze, ontmoetten elkaar afgelopen zondag. Full Speed won, met 3-1.

Daar waren ze bij RKDEO niet zo blij mee. Ook al omdat de eerste Full Speed-treffer wel erg penetrant naar buitenspel rook en omdat, later, een onvervalste handsbal op de Full Speed-doellijn niet tot een strafschop leidde. In dit duel kwamen Glen van Eden (Full Speeds rechtsback) en Rick de Bruijn (de linkeraanvaller van RKDEO) elkaar nogal eens tegen. "Ik had m'n handen aan hem vol", kijkt Van Eden terug. "Rick de Bruijn is een hele goeie". De Bruijn op zijn beurt noemt Van Eden één van de betere backs waartegen hij dit seizoen heeft gespeeld. "Ik moest ook echt in de bal komen en de bal afschermen. Dat deed hij goed. Hij zat er kort op. Wist dat hij dat zo bij mij moet doen. Hij is een vrij felle verdediger. Dat is ook wel goed als je tegen mij speelt. Als ik de ruimte krijg, maak ik daar gebruik van". 

Van Eden (24), hij voetbalde in de jeugd ook bij DHL en DHC, was onder het bewind van toenmalig Full Speed-trainer Joop Hoornweg laatste man. Pierre van Zinnen wist het beter: Van Eden werd rechtsback. "Vind ik een prettige positie. Kan ik er lekker overheen komen en de ruimte induiken". 

-Ben jij een echte verdediger?
"Ik voel me toch meer aanvaller. Ik vind het af en toe wel moeilijk om het goeie moment te kiezen dat ik ga. Dan wil ik er vandoor gaan, maar dan word ik nog wel 's terug geroepen. Dat vind ik wel 's lastig". 

-Vind je echt verdedigen moeilijk?
"Het ligt eraan tegen wie je speelt. Ik ben zelf niet langzaam of zo, maar ik speel toch liever niet tegen een hele snelle. Is dat wel zo, dan ga ik een meter of drie achter hem staan. Probeer ik zo afstand te houden. En dan moet er natuurlijk ook goeie rugdekking zijn. Ik speel liever tegen een voetballende spits. Als hij maar niet al te snel is, dan maakt het me verder niet zo veel uit". 

Koppen, geeft hij toe, is niet zijn favoriete onderdeel van dat o zo mooie voetbalspel. "Verdedigend koppen, dat gaat wel. Maar aanvallend koppen, dat kan ik niet. Wegkoppen lukt wel, gericht koppen niet. Nee, echt een hekel aan koppen heb ik ook weer niet. Laat ik het zo zeggen: als het moet, dan moet het'. 

Bij Full Speed ervaren ze nu dat voetballen in de tweede klas toch wel andere koek is dan voetballen in de derde klas. En wisten ze vorige seizoenen nauwelijks wat verliezen is, ook dát is dit seizoen wel anders. "We moeten er wèl voor zorgen dat we niet op elkaar gaan mopperen als we een keer verliezen'. De verschillen zijn, vindt Van Eden, hoe dan ook duidelijk. "In de derde klas was het meer bikkelen. Het spel gaat nu sneller, met bijsluitende mensen en de derde man zoeken. De spelers zijn ook slimmer. Fouten worden eerder afgestraft. Maak je een fout, dan is het negen van de tien keer een doelpunt. Maar het is ook lekkerder voetballen. Je krijgt meer de ruimte om te voetballen'. 

-Een hoger tempo spelen, trainen jullie daar ook op?
"We doen veel aan positiespel. Twee keer raken en zo. En voordat je de bal ontvangt weten waar die dan heen moet. Dat soort dingen". 

-Al een beetje gewend aan jullie nieuwe trainer Peter Bos?
"Gewend, gewend, iedereen moet natuurlijk wennen. Wat hij zegt, wordt wel opgenomen door de groep. En als je het niet met hem eens bent, kan je dat zeggen. Voor de wedstrijd tegen RKDEO, bijvoorbeeld. Normaal zakken we een beetje in. Nu was de vraag of we niet een beetje meer pressie moesten spelen. Daar is uiteindelijk voor gekozen. En het is ook goed uitgepakt. Bos is een ander type dan Van Zinnen, ja. Van Zinnen was heel vrolijk als we gewonnen hadden, maar heel sjachrijnig als we hadden verloren. Deze trainer is ook wel blij als we winnen, maar hij uit dat minder".

'DAT KAN WEL 'S TE VER GAAN'
Rick de Bruijn (23) voetbalde voor RKDEO, met uitstapjes naar de jeugd van ADO Den Haag en DHC. Als eerstejaars senior probeerde hij het bij Vitesse Delft, maar daar speelde hij vanwege gescheurde kruisbanden geen wedstrijd. Diezelfde blessure overkwam hem nóg een keer, als ook een langdurige enkelblessure. Het vorige seizoen was 'een revalidatieseizoen'. Alleen de paar laatste (nacompetitie)wedstrijden was hij van de partij. Hij trainde de hele zomer door, "krachttraining, veel fietsen". Want: "Ik wilde gewoon fit worden. Ik heb nog wat in te halen en daar heb ik veel voor over". 

Het afgelopen seizoen was dus een verloren seizoen voor de linksbenige voetballer. Zijn trainer, Martin de Graaf, over hem: "Hij kan heel veel meerwaarde voor ons hebben als hij zich niet alleen individualistisch, maar ook als teamspeler gedraagt. Hij kan heel dominant aanwezig zijn als voetballer, maar dat is hij niet iedere wedstrijd". Tegen Full Speed speelde De Bruijn als linkerspits. Hijzelf: "Ik speel liever op nummer tien. En dus niet aan de zijkant. In elk geval niet binnen dit elftal. Het rendement van mijn voorzetten is onvoldoende. Mijn acties en mijn doelpunten, die maak ik makkelijker als ik in de as sta. Dan heb ik het spel voor me, kan ik beter de gaten inlopen'. Zijn trainer: "Vorig seizoen heeft hij er toch voor gezorgd dat we de nacompetitie haalden. Als laatste man. Ik vind dat hij, als hij fit is, aan de zijkant een grote meerwaarde voor ons is. Tegen Full Speed ook. Als hij een beetje geluk heeft, scoort hij twee, drie keer. En als hij veel geluk heeft, scoort hij twee, drie keer en geeft hij een paar beslissende assists". 

Dat vindt De Bruijn lastig om te zeggen, wat voor voetballer hij vindt dat hij is. "Ik ben wèl heel erg fanatiek. Ik heb heel veel beleving in m'n spel. Dat kan wel 's te ver gaan. Als het dan niet loopt, reageer ik dat af op medespelers of op de scheidsrechter. Ik heb nou eenmaal altijd de wil om te winnen. Ik hou van direct, aanvallend spel. Van het snel laten verlopen van het spel. Ik hou er niet van als we als team achterover leunen". 

Op basis van de wedstrijd die hij dit seizoen heeft gespeeld heeft hij niet het idee dat hij op z'n tenen moet lopen om het te kunnen bijsloffen. "Je ziet aan mijn handelingen en acties wel dat het me nog vrij makkelijk afgaat. Ik denk dat de tweede klas voor mij een goed niveau is om dit jaar fit te worden, m'n ding te doen en me ook nog wat te ontwikkelen. Ik denk niet dat ik al m'n top zit. Ik heb in elk geval de ambitie om hoger te voetballen. In hoeverre dat mogelijk is, zien we later wel'.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12