Slecht weer en overtredingen weerhouden Ali Mousivand niet van scoren

Algemeen

Ali Mousivand gaat, met de bal aan zijn voet ‘geplakt’, Ronald van Raadt van DVC voorbij. DVC’er Kien Nguyen (op de achtergrond) kan niets anders dan toezien. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Eens in de zoveel tijd komt er bij zaterdagvierdeklasser Ariston ’80 vanuit het niets een bijzondere voetballer aangewaaid. Ali Mousivand is er zo eentje. In zijn vaderland Iran speelde hij op het allerhoogste niveau zaalvoetbal. Toen Mousivand twee jaar terug voor een studie aan de TU naar Nederland kwam, e-mailde hij al snel naar enkele zaalvoetbalclubs. Zij bleken niet bepaald oren naar Ali’s talent te hebben, want hij kreeg niet één e-mail terug.

Dus nam hij contact op met Ariston ’80. “Ik kijk vanuit m’n huis uit op hun velden. Ik sprak daar iemand en vroeg ‘m of ik bij Ariston kon voetballen.” Hier werd hij al snel welkom geheten. “Ik weet zeker dat ik ook op een hoger niveau kan spelen, maar ik heb er geen spijt van dat ik voor Ariston heb gekozen”, geeft hij aan. 

In Iran speelde Ali Mousivand ook al een periode veldvoetbal. Dat deed hij op het één na hoogste niveau. “Ik was altijd middenvelder, maar ik speel nu meestal tussen de aanval en het middenveld.” Dat gaat hem goed af. In de eerste twaalf competitieduels wist hij al dertien, veertien of vijftien keer keer het net te vinden. “Ik tel dat nooit.” Hij weet wèl dat er twee hattricks bij zaten. Ook van zijn leeftijd is hij niet zeker. “Ik ben waarschijnlijk 32 jaar oud, maar ik zou ook 31 of 33 jaar oud kunnen zijn. Dat wordt in Iran anders bijgehouden dan hier in Nederland.”

‘IK BEN ALTIJD DEGENE DIE SCHOPPEN KRIJGT’
“De Vierde Klasse is een lager niveau dan ik gewend was”, weet hij inmiddels. Dat betekent niet dat voetballen op dit niveau voor hem een koud kunstje is. “Want we spelen hier in Nederland vaak met slecht weer. Ik vond het – vooral in het begin – lastig om met regen of sneeuw te voetballen. Nu ben ik daar meer aan gewend.” Mousivand bezit natuurlijk het nodige zaalvoetbaltalent, maar daar heb je in de Vierde Klasse niet altijd wat aan. “Want ik ben altijd degene die schoppen krijgt.” Dat heeft hij, geeft hij toe, ook deels aan zichzelf te danken. “Want ik dribbel te veel. Daar klagen onze trainers ook over. In de zestien mag ik van ze dribbelen, daarbuiten niet.”
Hij probeert het soms met een vernietigend hard schot van buiten de zestien. Die schoten zijn niet voor niets bovengemiddeld hard en geplaatst, legt hij uit. “Toen ik jong was had ik een coach die niet tevreden was over mijn spel. Hij zei: ‘Ga na de training nog maar een uur met links èn rechts op goal schieten’.” Dat deed hij, met hulp van de doelman, en met succes. “Ik kan nu met beide benen even hard schieten. Ik heb dit seizoen, denk ik, evenveel goals met m’n linkerbeen gemaakt.” Hij kan ook vrolijk worden van een assist. “Want als ík scoor is één iemand blij, als ik een assist geeft zijn twee spelers blij.”

‘IEDEREEN HIER WIL EEN HOGER NIVEAU SPELEN. IK OOK’
Ariston ’80 won dit seizoen al acht keer, verloor vier keer en speelde nog niet één keer gelijk. De studenten gaan als nummer 3 van de Vierde Klasse D de winterstop in. Daar is Ali Mousivand best tevreden over. “We begonnen niet goed, maar de laatste tijd gaat het prima, Ik denk dat we in de tweede helft van dit seizoen nog beter gaan presteren.” Hij hoopt dat zijn ploeg promoveert. Vorig jaar scheelde het maar weinig. “We moesten toen de laatste wedstrijd winnen om te promoveren, maar we speelden gelijk.” Daar baalt hij nog steeds van, en hij is niet de enige. “Iedereen hier wil een niveau hoger spelen. Ik ook. Volgend jaar ga ik weer terug naar Iran, dus ik hoop voor het zover is nog even in de Derde Klasse te kunnen voetballen.” 
Mousivand wil er nog niet erg op vooruitlopen, maar hij denkt dat hij Ariston ’80 behoorlijk gaat missen als hij weer weg is uit Nederland. “Natuurlijk is dat jammer. M’n ploeggenoten zijn vrienden geworden en er hangt hier een goede sfeer. We hebben altijd lol.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12