Mannen tonen hun ballen - in figuurlijke zin - met naaktkalender voor goed doel

Algemeen

Editie: Week 46, Jaargang 22 |

PIJNACKER – De Delfgauwse Richard Bijl heeft een ongeneeslijke hersentumor. Om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren bracht hij met zijn vrouw Manuela Bijl een naaktkalender uit waarop mannen uit Pijnacker-Nootdorp poseren.

Die kalender werd twee weken geleden gelanceerd tijdens een benefietavond van de Lionsclub Nootdorp-Nootdorp, waarvan de opbrengst eveneens naar de Stichting Stop Hersentumoren zou gaan. Het werd een mooie avond, al is en blijft de aanleiding het tegenovergestelde van ‘mooi’. De avond was echter geslaagd en ook Richard genoot met volle teugen, al moest hij daarna wel enkele dagen bijkomen.


Zo’n avond en het resultaat van de naaktkalender geeft deze donkere tijden in elk geval wat kleur. “Het is een driest gebeuren dat we zo’n kalender moeten uitgeven, maar hij is heel mooi geworden”, vertelt Manuela Bijl. “Fotograaf Victor van Leeuwen heeft gekozen voor zwart-wit foto’s, dat geeft de foto’s een mystieke sfeer tussen donker en licht. Het donker staat voor afbreuk van de hersenen, het licht voor het positieve, dat zo’n kalender wordt gemaakt voor onderzoek naar hersentumoren.”


Velen vragen zich af hoe naakt de modellen zijn. Wie poedelnaakte mannen wil zien, wordt teleurgesteld, en sommige vrouwen wáren dat ook. “Die hadden bepaalde modellen weleens in hun nakie wil zien, zeiden ze. Maar het is geen platte naaktkalender geworden. Er is geen snikkel te zien. We hebben toepasselijke objecten gebruikt om die te verhullen. Een kok poseert bijvoorbeeld met een pannendeksel ervoor. Daardoor is de kalender heel smaakvol. Veel mensen die ‘m zien reageren dat ze dit niet verwacht hadden en het heel mooi vinden. ‘Het is echt kunst’, zeggen ze. We zijn heel blij met zulke reacties.” Families van de naaktmodellen reageerden wisselend. “De dochters van Jeroen Eekhout van Eekhout Autoschade willen de foto van hun vader echt niet zien. Ze vinden dat hij dit niet moest doen op zijn leeftijd. Andere familieleden zijn weer heel trots. Zelfs de 93-jarige moeder van de op de kalender poserende hoofdredacteur van De Telstar, Sjaak Oudshoorn, zei: ‘Ik vind het toch wel mooi, jongen’.”

Trots
Manuela Bijl is het meest trots op het feit dat zoveel dorpsgenoten meteen ja zeiden toen ze hen vroeg te poseren voor de kalender èn woord hielden. “Je toont toch je kwetsbaarheid door je broek te laten zakken voor een ander. Ik kende niet alle modellen even goed, maar ze deden het allemaal met hart en ziel. Soms stonden ze om zes uur ’s ochtends naakt in de kou te poseren. Dat hebben ze toch allemaal maar gedaan. Heel knap. Ik had ook twee afzeggers, maar toen ik de mannen op de reservelijst belde waren ze blij dat ze alsnog mee konden doen.”


Veel mensen vragen Manuela Bijl nu wanneer de vrouwenkalender uitkomt. “Als we meer dan duizend van deze kalender verkopen, antwoord ik dan. Ik denk dat ik uit veiligheidsoverwegingen bij de 999ste maar stop met de verkoop. Ik weet niet of ik zelf op zo’n kalender zou willen staan, het lijkt me doodeng.”


Eng zijn ook de vooruitzichten voor het echtpaar Bijl, maar ze laten de moed niet zakken. Afgelopen zomer ging het plots een stuk slechter met Richard. Z’n tumor bleek flink gegroeid. Hij kreeg een chemokuur en die sloeg gelukkig gaan. “Naar omstandigheden gaat het nu redelijk goed”, zegt Manuela. “Hij geniet gelukkig van alles rond de kalender en de mooie momenten die dit met zich meebrengt.” Manuela en Richard Bijl gaan door met acties voor Stichting Stop Hersentumoren en organiseren bijvoorbeeld op 22 november een spinningmarathon. Meer informatie hierover is te vinden op hun website www.kebbdd.nl. De kalender is verkrijgbaar bij Boekhandel Van Atten, Restaurants Het Witte Huis en Eetcafé 1837, Café Het Hoofdkantoor, Mirror, Door’s Fashion, Sportinstituut Pijnacker, de zes vestigingen van Bibliotheek Oostland, Autobedrijf Harteveld, Hoeve Biesland, Eekhout Autoschade, Sol Solutions en via e-mailadres info@kebbdd.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12