Afbeelding

Onduidelijkheid over weekmarkt in de week van Kerst irriteert marktkooplui

Algemeen

Editie: Week 50, Jaargang 21 |

De weekmarkt is, in de week van de Kerst, op maandag. Volgens Adrie de Klerk Wolters is dat een slecht idee.

DELFT – Tweede Kerstdag valt op donderdag, dus moet de donderdagse weekmarkt worden verplaatst. Naar de maandag voor Kerst, blijkt nu. Dit werd donderdagmiddag echter pas duidelijk.
Veel marktkooplui zijn hier niet blij mee. Donderdagmiddag rond het middaguur weet zelfs nog niemand op de weekmarkt wat de alternatieve dag wordt. Adrie de Klerk Wolters, die met een bloemenkraam op de Brabantse Turfmarkt staat, vertelt dat de Gemeente Delft drie weken geleden een brief stuurde. Hierin stond volgens hem dat er in de week van Kerst helemaal geen weekmarkt zou zijn. Slecht nieuws dus voor de kooplui, want dit zou ze geld gaan kosten. Dus ging de marktcommissie namens hen tegen dit besluit in verweer. Met succes. “Want daarna ging de Gemeente inventariseren of de kooplui als alternatief op maandag, dinsdag óf de vrijdag na Kerst wilden staan”, blikt De Klerk Wolters terug. Hij wilde het liefst een weekmarkt op dinsdag, de dag voor Kerst.
Maar helaas. Toen onder marktkooplui werd geïnventariseerd, was de dinsdag plots geen optie meer. En dat terwijl, benadrukt De Klerk Wolters, het merendeel van de kooplui juist een markt op dinsdag wil. De Gemeente denkt daar echter anders over. “Het beleid is erop gericht om drie rendabele weekmarkten in Delft te hebben”, legt gemeentewoordvoerder Mark de Kok uit “De Gemeente waakt er daarom voor dat ze niet met elkaar concurreren. Omdat er op dinsdag al reguliere markt is bij de Hoven Passage, kan er die dag geen tweede markt zijn op de Markt”, laat De Kok weten.

Geen bezwaar
Onzin, vindt De Klerk Wolters. “Het snijdt mekaar niet. Ook de kooplui in De Hoven hebben er geen bezwaar tegen als die dag ook in de stad een markt is.” Bovendien: “In 2002 viel Kerst op dezelfde dagen. Toen was er wèl op dinsdag een markt in de Hoven èn op de Markt. Dit gaat ons nu gewoon geld kosten. Het gros spreekt er schande van dat de Gemeente zo handelt. Ik had zelf bijvoorbeeld plekken op kerstmarkten kunnen regelen. Daar is het nu te laat voor.”
Michel Nobel van de gelijknamige juwelierskraam weet donderdagmiddag, als we hem spreken, nog niet dat de weekmarkt op maandag 23 december is. Ook hij vindt het een vreemde gang van zaken. “Enkele kooplui hebben voor die week nu al wat anders geregeld. Groenteboeren hebben met bestellijsten te maken.” Nobel had ook het liefst markt op dinsdag gehad. “Ik ben niet blij met hoe dit is gegaan. Dan kan er geen markt zijn, dan zijn er opeens weer twee opties. Zo ga je niet met elkaar om. We zitten bijna in de week voor Kerst en niemand weet nog hoe of wat.”
Ook Walter Koelewijn van Bakkerij ’t Stoepje niet. De dinsdag zou ook volgens hem een prima alternatief zijn geweest. De maandag en vrijdag vindt Koelewijn niet ideaal. Dus slaat hij de weekmarkt in de binnenstad maar een weekje over. En daar legt hij zich bij neer. “Je kan het toch niet veranderen.”
De Klerk Wolters is er minder luchtig over als we ‘m donderdagmiddag vertellen dat de keuze op de maandag is gevallen. “Ik voel me in de zak gescheten door de Gemeente. Zij bepalen voor ons wanneer er Markt is. Naar de kooplui wordt niet geluisterd.” Toch zal De Klerk Wolters, zoals hij al jaren weer en wind trotseert, gewoon weer van de partij zijn om zijn bloemen aan de man te brengen. “Want dit alles neemt niet weg dat ik er die maandag gewoon weer sta.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12