Buurtbewoners Geerweg willen een schone speeltuin en een nieuw buurthuis

Algemeen

Jopie van der Burg (links), Angelique Hendriks en Wil Mulder (rechts) demonstreren dat je ook op latere leeftijd nog lol kunt hebben in een draaimolen. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Wil Mulder, Jopie van der Burg en Angelique Hendriks hebben een lange geschiedenis met de Speeltuin aan de Geerweg. Ze waren dan ook behoorlijk geschrokken toen de speeltuin, waar overdag toezicht wordt gehouden, vorige maand opeens in één grote bende was veranderd.

Wil Mulder (58) weet het nog goed. “Ik kwam vrijdagmorgen de speeltuin in en ik kreeg haast een hartverlamming. Ik dacht: Wat is er met onze mooie speeltuin gebeurd?”, vertelt ze. “Ik kon wel huilen. Ik kwam daarna m’n nicht tegen. En wat deed ik? Huilen. Ik was zó kwaad.” Ze belde direct daarna naar de Gemeente Delft. Ze deed haar beklag, vertelde dat het dusdanig erg was gesteld met de troep dat ze erom moest huilen èn dat ze naar de krant zou stappen als er niets aan werd gedaan. “Toen ik maandag langs de speeltuin kwam zag ik vijf mannen die alles opruimden. En netjes dat het was, Jopie. Ik stond met m’n bek open.” Angelique Hendriks hoopt dat de speeltuin nu ook zo netjes en goed onderhouden blijft. Er komen volgens de 41-jarige Delftse ook veel kinderen van de aangrenzende school naar de speeltuin. Dan is het wel zo fijn als ze niet in stukken hout met spijkers stappen. Vroeger, zo herinneren de drie buurtbewoners zich, lag de speeltuin er altijd keurig bij. “Toen werd het beheerd en onderhouden door iemand die van de buurt hield”, weet Wil Mulder nog. De laatste vier, vijf jaar is de speeltuin volgens de drie omwonenden steeds meer een zooitje geworden. Zonde, vinden ze, want de speeltuin is al tientallen jaren jaren een plek waar niet alleen Wil, Jopie en Angelique, maar ook hun kinderen, kleinkinderen en buren mooie momenten beleefden. 

Het is bovendien het enige dat nog over is van wat ooit het bruisende hart van de buurt was. Voorheen stond er naast de speeltuin namelijk ook nog een buurthuis, maar dit pand is twee jaar geleden gesloopt nadat het onbewoonbaar was verklaard. De Gemeente beloofde dat de bewoners een nieuw buurthuis zouden krijgen. “Maar dat is er nog steeds niet”, zegt Angelique. De bouw wordt tegengehouden door een boom en een buurtbewoner die niet wil dat deze boom wordt gekapt, vertellen de drie. Volgens Angelique wordt momenteel gezegd dat de bouw van een nieuw buurthuis in augustus begint, maar Wil, Angelique en Jopie verwachten niet dat deze datum wordt gehaald. “Nu hebben we voor het WK een groene legertent met gaten erin gekregen”, vertelt Angelique. Een leuk gebaar, maar de buurtbewoners hebben liever een buurthuis. Het buurthuis aan de Geerweg was namelijk altijd druk bezocht, weet de 68-jarige Jopie nog. “En nu zie je bijna geen mensen meer.” Ze bezoekt momenteel regelmatig het buurthuis in de Bomenwijk. “Maar dat is best een tippel.” Er komen bovendien maar weinig mensen uit haar eigen buurt.


Wereldtijd
En dat terwijl de Geerweg en de omliggende straten als de Anna Boogerd altijd zo’n hechte gemeenschap vormden. “We hebben hier als kind echt een wereldtijd gehad”, vertelt Wil. “We hadden allemaal net zo veel. We konden vissen en samen Carnaval en Koninginnedag vieren. We gingen klaverjassen, pingpongen, voetballen, dat was toch werelds? Het was echt een buurt waar iedereen elkaar opzocht en samen dingen ondernam. Wie hier werd geboren, ging er ook niet meer weg. Het ís ook een wereldwijk.” 

Toch noemde veel Delftenaren de bewoners uit deze buurt ‘het griebus’, vertelt Jopie. Zelf zien ze hun wijk meer als een echte volksbuurt. Wil: “Het was een buurtje, zó close! Je had geen achter, dus je ging allemaal voor het huis zitten. En het waren armoedige huisjes, hé Joop!? Je had een kamer, een keuken en een zoldertje. Het was gewoon een krotje.” Maar ook Jopie kijkt er positief op terug. “En toch hebben we daar gelachen en leuk gewoond”, zegt ze. Wil: “Je had te eten en daar was alles mee gezegd. Niemand hier had het rijk.”

Dus vermaakten ze zich vooral met elkaar en met hun buurthuis en speeltuin. Dan doet het pijn als zo’n voor hen bijzondere plek als de speeltuin tientallen jaren later steeds slechter wordt onderhouden. En door de sloop van het voormalige buurthuis vinden de dames dat het buurtgevoel steeds meer aan het verdwijnen is. Ze hopen daarom twee dingen: Dat de speeltuin goed onderhouden blijft en er snel weer een buurthuis komt. Want, zeggen Wil en Angelique, uit hun mooie buurtje waar ze ooit geboren zijn, willen ze nooit meer weg. (JN)




Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12