In memoriam Pim Beukema

Algemeen

Afgelopen donderdag is journalist Pim Beukema overleden. Hij werd 73 jaar. Pim werkte sinds augustus 2004 voor deze krant. Zijn eerste bijdrage aan de Delft op Zondag leverde hij aan een speciale sportbijlage, als vooruitblik op het nieuwe seizoen. Enkele maanden later begon hij met zijn wekelijkse voetbalpagina ‘Schoppen Troef’. Hij was, samen met fotograaf Roel van Dorsten, een graag geziene gast op de Delftse velden en wist, ondanks dat hij niet uit Delft afkomstig was, vaak meer van het Delftse voetballeven dan menig Delftenaar. Zijn verhalen hebben veel betekend voor het Delftse voetbal en de Delftse voetballiefhebber. Die lezers begonnen de krant het liefste achterin.

Pim schreef ook paginagrote interviews met bekende en minder bekende Delftenaren, een unicum in de Delftse media. Bovendien was hij, en dat weten vele lezers niet, de man achter de wekelijkse column Zijkant. Daarin nam hij onder het pseudoniem van de stokoude Wiesje Gort-Droog (‘het is zonde dat ik het zeg’) op een geheel eigen wijze haar dagelijkse leven en dat van haar man én het dagelijkse leven in Delft en de regio op de korrel. Hij schreef niet alleen eigen artikelen, maar redigeerde ook de teksten van de andere journalisten. Bovendien was hij op donderdag wekelijks in Pijnacker te vinden om bij de opmaak de laatste hand te leggen aan de krant, voordat deze naar de drukkerij ging. 

Pim was eigenwijs, maar had wel vaak gelijk, goudeerlijk en recht door zee. Als hij mensen interviewde ging dat onder één voorwaarde: ze mochten het verhaal niet van tevoren lezen. Wie niet aan deze voorwaarde voldeed, kwam dus niet in de krant. Achteraf bleek altijd dat de geïnterviewde zijn of haar woorden letterlijk kon teruglezen in de krant. De mensen die weigerden mee te werken aan een interview, waren in al die jaren op één hand te tellen. 

Pim was een gezelligheidsmens. Interviews werden bij voorkeur afgenomen in een Delftse horecagelegenheid. Op dinsdag kon hij uren doorbrengen in Grand Café de Sjees achter het stadhuis aan de Markt. Daar ontving hij soms aan de lopende band mensen aan de stamtafel voor een interview. 

Pim heeft in de afgelopen zeven jaar veel betekend voor Delft op Zondag. Niet alleen door zijn vele bijdragen aan de wekelijkse krant, maar ook door zijn inzet voor de speciale edities . Of het nu om een krant over het Varend Corso of het Delftse Carnaval ging, de organisatie van de kerstconcerten in de Oude Kerk of het Hans Dorjee Voetbalgala, hij werkte (bijna) overal aan mee, op één ding na. Hij vertikte het om foto’s te maken. “Ik ben géén fotograaf”, zei hij dan. 

Pim zette zich, ondanks zijn broze gezondheid, altijd voor de volle honderd procent in voor deze krant. Opgeven kwam niet in zijn woordenboek voor. Zelfs afgelopen maandag, toen hij zich niet lekker voelde, wilde hij niet verzaken. “Afbellen? Geen sprake van!” of woorden van gelijke strekking zal hij tegen zijn vrouw hebben gezegd.
Pim was een goudeerlijke collega met veel humor, een prachtig taalgevoel en een ongelooflijk talent voor woordgrappen. Mede daardoor duurde de redactievergadering op vrijdagmiddag altijd langer dan gedacht en werd deze vaak noodgedwongen (het kantoor ging immers dicht) voortgezet in een Delfts café.
Pim, we zullen je nooit vergeten. Gelukkig hebben we je verhalen nog.
Directie en medewerkers van Rodi Media Zuid-Holland BV, uitgever van onder andere de krant Delft op Zondag.



Sportwereld reageert geschokt op overlijden Pim Beukema
Delft - De Delftse sportwereld heeft geschokt gereageerd op het overlijden van (sport)verslaggever Pim Beukema. De Pijnackernaar overleed afgelopen donderdag. Het nieuws is ingeslagen als een bom, want Pim werd zeer gewaardeerd op de Delftse velden, zo blijkt ook uit de stroom hartverwarmende reacties op de diverse sportsites. Ondanks zijn minder wordende gezondheid, hield hij tot het laatst telefonisch contact met menig sporter in de Delftse regionen. Het Delftse voetbal gaat een vriend missen.

Theo Jansen, Secretaris DVV Delft: “Pim Beukema was een goede vriend van ons allen en groot liefhebber van het Delftse voetbal. Hij had altijd respect voor de geïnterviewde en dat zorgde ervoor dat hij met velen snel een vertrouwensband creëerde. Zijn interviews zijn altijd een positieve bijdrage geweest voor de Delftse voetbalverenigingen. Vorige week vrijdag had ik hem nog aan de lijn en hij had weer zin in een nieuw seizoen. Helaas mag dit niet meer zo zijn. Ik ga hem vreselijk missen langs de lijn.”

Paul de Bree, voorzitter DHL: “Ik vond Pim een enorm sympathieke vent en als journalist was hij een vakman. Als er normaal gesproken bij een wedstrijd journalisten in de buurt zijn, ben je wel op je hoede met wat je zegt. Bij Pim was dat absoluut niet nodig, want als hij je iets vroeg dat hij voor een artikel wilde gebruiken, kondigde hij dat altijd aan. Verder zorgde hij er altijd voor dat hij goed op de hoogte was. Hij durfde ook naar spelers toe precies de goede, kritische vragen te stellen. Dat deed hij op zo’n manier dat je wel antwoord moest geven. Ten slotte zette hij nooit een verhaal in de krant dat niet waar was, want hij pleegde altijd hoor en wederhoor.”

Hans Prade, voorzitter SV Wippolder: “Hij noemde mij altijd mister positivo en ondanks het feit dat ik ook wel eens nerveus kon worden van mogelijke berichtgeving in de krant, zei hij altijd: Hans, maak je geen zorgen. Het kwam ook altijd goed. Wij gaan Pim heel erg missen. Persoonlijk ga ik de gezellige gesprekken het meest missen, vroeger op het veld en helaas de laatste maanden door de telefoon. Hij blijft een topper! Aanstaande zaterdag tijdens de finaleronde van het toernooi om de Stad Delft Bokaal 2011 zullen de teams één minuut stilte in acht nemen voor aanvang van hun eerste wedstrijd.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12