De bandleden van Elvis zijn overal ter wereld geweest en nu ook in Delft

Algemeen

Eric Geevers (links), Robert Washington (met groen shirt), Jerome ‘Stump’ Monroe (centraal, met pet) en Bobby Wood (uiterst rechts) pauzeren voor de oefenruimte Spod. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Drie bandleden van Elvis Presley waren afgelopen woensdag in de Delftse oefenruimte SPOD om te doen waar ze nog steeds zo gek op zijn: muziek maken.

De mannen maken deel uit van The Original Elvis Tribute, een Amerikaanse tributeband die momenteel door Europa tourt. De bezetting is er één om je vingers bij af te likken. Bassist Duke Bardwell speelde 181 shows met ‘The King’ en nam ook platen met hem op. Pianist Bobby Wood speelde mee met de originele opnames van hits als In The Ghetto en Suspicious Minds. Jerome ‘Stump’ Monroe was Elvis’ reservedrummer en speelde zodoende altijd in het voorprogramma èn als de vaste drummer ziek of verhinderd was.

Dat de drie legendarische muzikanten van alle steden in Nederland juist in Delft zijn neergestreken, is geen toeval. Daar zijn, vertelt hun Nederlandse manager Arjan Deelen, meer redenen voor. “Ik ken Eric Geevers en ik wist zodoende ook van het oefencentrum Spod, waar hij werkt”, begint hij, terwijl zijn band in één van de de oefenruimtes achter hem bezig is. “We spelen zondag in Tilburg en verblijven in Amsterdam. Delft ligt dichtbij Amsterdam en het is gemoedelijk hier.” Bovendien: “Er is hier rondom de oefenruimte weinig te doen. Er is geen bar, geen casino en er zijn geen hoeren, dus we kunnen lekker doorwerken.” Muzikanten kunnen daar, zeker als ze lang van huis zijn, vatbaar voor zijn, weet de manager. “Vorig jaar liet ik ze Amsterdam zien. Ze voelden zich toen als kinderen in een snoepwinkel.”

De directe omgeving van SPOD nodigt wat dat betreft minder uit tot vertier en afleiding. Als de band gaat pauzeren, pakken ze wat voor hen gereedstaande broodjes. De Afro-Amerikaanse zanger Robert Washington combineert dat met een biertje. De anderen doen het rustiger aan en pakken een blikje cola. Jerome ‘Stump’ Monroe is neergeploft op één van de luie stoelen in de centrale ruimte. Hij is dan wel op leeftijd, maar nog even fanatiek als hij achter z'n drumstel zit. “I love music”, is z'n logische verklaring. “Het is mijn leven, ik heb de afgelopen vijftig jaar niets anders gedaan dan muziek maken.” Hij kende Elvis persoonlijk, vertelt hij, vanaf 1969 tot het moment dat hij stierf, in 1977. “Hij was een goed mens, een echt mens. Iedereen zou ‘m gekend moeten hebben”. En alle Elvis-imitators die de wereld tegenwoordig rijk is, kunnen volgens hem níet zingen zoals Elvis zong. “Dat kan niemand anders. Zijn stem was een gift van God.” Hij vertelt verder over Elvis, maar doet dat met z’n mond vol. De rest van het verhaal krijgen we dus niet helemaal mee. Gelukkig is wèl duidelijk wat Stump vanavond gaat doen. “Dan ga ik rusten”, zegt hij. “Ik ben 67 jaar, ik heb m’n rust nodig.”

‘Leer wat je leren kan’
Stump gaat buiten een sigaretje roken. Ook de rest staat daar in de zon. Ze verbazen zich over de almaar voorbij dwarrelende lentebloesem van de bomen rondom SPOD. Het ziet eruit als sneeuw, maar dat is het niet, hebben ze al geconcludeerd. Eric Geevers legt uit hoe het zit. Hij stelt Stump daarna wat vragen voor het blad Music Maker, waar Geevers af en toe voor schrijft. Of hij nog tips heeft voor beginnende muzikanten. Die heeft Stump wel. “Leer wat je leren kan van de mensen die je tegenkomt en heb een open mind.”, geeft hij de lezers mee. Stump geeft bovendien, desgevraagd, zijn mening over muziek van tegenwoordig. “Ze drukken op een knop en de muziek begint. That’s not playing music, man”, zegt hij daarover.
Waar hij wèl van houdt: “De manier waarop de huizen hier zijn gebouwd”, zegt Trump, en dan heeft hij het oude centrum nog niet eens gezien. Geevers raadt hem aan om daar vandaag zeker nog even te gaan kijken, maar of dat er van komt is onduidelijk. Stump moet vandaag ook nog rusten. Eerst moeten ze zich echter nog even klaarstomen voor hun al uitverkochte optreden in 013 in Tilburg. Stump en de anderen gaan de oefenruimte dus weer in. Uit eigen wil, want hun manager bemoeit zich daar niet mee, vertelt hij. “Ik ga ze niet betuttelen. Ze maakten al muziek voordat ik geboren was”. En dus komen ze er wat dat betreft zelf wel uit, ook vandaag. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12