Aanmoedigingsprijs Paarse Krokodil voor oplossing knellende regels

Algemeen

Editie: Week 4, Jaargang 22 |

DELFT – Regelgeving die Delftenaren verwart, hindert of zelfs buiten kan sluiten. De Paarse Krokodil is een nieuw initiatief dat zoekt naar de gekmakende regeltjes binnen de gemeente én naar oplossingen van meedenkende inwoners.

Komt u dit bekend voor? Halverwege het invullen van een formulier ontdekt u plotsklaps dat er eerst nog een tweede formulier moet worden aangevraagd. Wat vindt u ervan dat wereldwinkels sinds dit jaar geen alcohol meer mogen verkopen, terwijl alcoholische dranken uit hun assortiment wel te bestellen zijn via hun website? En hoe denkt u over controleurs die coffeeshops inspecteren of er niet stiekem tabak wordt gerookt?


Het zijn stuk voor stuk uitvloeisels van bestaande regelgeving. Zelfs wanneer regels zijn bedoeld om de samenleving te verbeteren, toch leiden ze regelmatig tot het tegenovergestelde resultaat, vinden Antoinette Wijffels en Allard Zoutendijk van cultuurorganisatie Lijm & Cultuur. Het onderwerp van hinderlijke regelgeving kwam gisteren uitvoerig aan bod tijdens het Politiek SpeelCafé dat Lijm & Cultuur samen met de krant Delft op Zondag organiseerde.


Het SpeelCafé vormde ook de aftrap voor een nieuw initiatief: de Paarse Krokodil, een verwijzing naar het reclamespotje dat symbool is gaan staan voor een overdadige bureaucratie. Tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart gaan Lijm & Cultuur en Delft op Zondag op zoek naar de knellende regelgeving waar Delftenaren tegenaan lopen, binnen hun eigen gemeente en verder daarbuiten.


“Sommige regels slaan door in hun uitvoering”, stelt het tweetal. “Bekijk eens de procedures om een klacht bij de gemeente in te dienen. Het gevolg is dat een gemeente veel aandacht en energie besteedt aan chronische klagers die ongeveer elke dag opbellen. Voor enthousiaste burgers die mee willen denken over het verbeteren van hun eigen stad blijft vrijwel geen tijd meer over. Ook ambtenaren belanden in een spagaat door regelgeving. Hun eigen bewegingsruimte om aankloppende burgers te kunnen ondersteunen wordt ingekapseld door regels van buitenaf.”

Wijffels en Zoutendijk willen dat betrokken burgers samen met ambtenaren op zoek gaan naar oplossingen voor deze Paarse Krokodillen. De Paarse Krokodil is een aanmoedigingsprijs voor de beste oplossingen. “We willen lucht in het huidige systeem krijgen door inwoners van Delft hun verantwoordelijkheid te laten nemen en mee te laten denken over oplossingen. Het SpeelCafé leent zich hier prima voor, omdat het inwoners een podium biedt terwijl politici meeluisteren vanuit de zaal.”
Kent u nog een frustrerend voorbeeld van regelgeving èn heeft u er de ideale oplossing voor? Deze krant en/of Lijm & Cultuur horen het graag.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12