Afbeelding

Restauratie Nieuwe Kerk kost 11 miljoen euro, maar dan hebben we ook wat

Algemeen

Editie: Week 19, Jaargang 21 |

De Nieuwe Kerk wordt voor een slordige elf miljoen euro gerestaureerd.

 

DELFT – De Nieuwe Kerk is afgelopen week ‘in de steigers gezet’. De komende drie jaar wordt hard gewerkt om de belangrijkste beeldbepaler van Delft klaar te stomen voor de toekomst.
De ingreep kost elf miljoen euro. Daarvan draagt het Rijk 6 miljoen bij en de gemeente 1,5 miljoen. De kerk begint nu met de fondswerving voor het eigen aandeel van zo’n 3 miljoen in het restauratieprogramma. Voor de uitbreiding van de Koninklijke grafkelder investeert het Ministerie van Algemene Zaken 800.000 euro. De Koninklijke Familie draagt een onbekend bedrag bij.
Vanzelfsprekend wordt de restauratie van de Nieuwe Kerk met alle denkbare veiligheidsvoorzieningen omgeven. Voordat de steigers in de kerk worden opgebouwd, wordt eerst een beschermconstructie boven het grafmonument van Willem van Oranje aangebracht. Vervolgens zullen de steigers in het koor en transept opgebouwd worden. Op deze steigers wordt een afgesloten werkvloer gerealiseerd. Als dat allemaal klaar is, kan de restauratie daadwerkelijk van start gaan. Het restauratieprogramma omvat restauratieve werkzaamheden in vrijwel de gehele kerk. Naast de restauratie wordt de gebruiksfunctionaliteit van de kerk ook aangepast aan de wensen van deze tijd. Er komt vloerverwarming. Ook komen er in een ruimte ondergronds aan de zuidzijde zalen en facilitaire gelegenheden. In combinatie met het restauratieprogramma zal ook de Koninklijke grafkelder worden uitgebreid. De crypte is nu bijna vol.
Delftenaren die de Nieuwe Kerk ‘nieuwe stijl’ willen bewonderen, moeten even geduld hebben. De werkzaamheden zullen duren tot eind 2015. Tijdens de werkzaamheden blijft de kerk open voor toeristen van maandag tot en met zaterdag. Iedereen blijft welkom om de diensten op zondag te bezoeken. Over twee jaar staat er dan weer een monument om trots op te zijn. Het kost wat, maar dan heb je ook wat… (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12