Afbeelding

Nieuwe afspraken Sebastiaansbrug

Algemeen

Editie: Week 40, Jaargang 22 |

DELFT – De Gemeente Delft heeft een nieuwe overeenkomst gesloten over het vervangen van de Sint Sebastiaansbrug. Een nieuwe miljoenenpost blijft de gemeente voorlopig bespaard.

Door: Bjinse Dankert

In een brief aan de gemeenteraad kon wethouder Lennart Harpe (VVD) voor de verandering een brokje goed nieuws melden over de te vervangen Sint Sebastiaansbrug. De gemeente Delft zal voorlopig geen extra geld in het geplaagde bouwproject hoeven te steken. Wel blijven de al eerder gemaakte betalingsafspraken voor Delft gehandhaafd, schrijft de wethouder.


De gemeente, de Provincie Zuid-Holland en Stadsgewest Haaglanden hebben in de eerste plaats afgesproken wie de beurs zal trekken voor het dichten van een nieuw begrotingsgat. Dit tekort in het budget kwam deze zomer pas aan het licht, nadat de start van het bouwen van een nieuwe brug opnieuw met anderhalf jaar was uitgesteld.


Delft leek verplicht te kunnen worden om twee miljoen euro extra te betalen van dit nieuw tekort, berekende deze krant vorige week. Eind vorig jaar maakte Delft namelijk nog een aanvullende afspraak met de provincie Zuid-Holland. Hierdoor werd de gemeente verantwoordelijk voor vrijwel al het financieel risico van het bouwproject dat al jarenlang tegenslag op tegenslag krijgt te incasseren.


Een nieuwe miljoenenstrop blijft Delft voorlopig bespaard, blijkt uit de brief van Harpe. Zonder in zijn brief exacte bedragen te noemen, laat de wethouder weten dat Delft 'geen aanvullende dekking' hoeft te leveren. Wel bevestigt Harpe dat de al eerder gemaakte financiele afspraken met de provincie blijven gehandhaafd.


Door deze afspraken zal Delft bijna 13 miljoen euro bijdragen aan de bouw van een nieuwe brug, onthulde deze krant afgelopen weken, mede op basis van geheimverklaarde stukken van de gemeente. In 2012 was nog met Delft afgesproken dat de gemeente zo'n 7 miljoen aan de vervanging van de Sebastiaansbrug zou bijdragen. Ook de provincie en Haaglanden betalen een gedeelte van de totale bouwkosten.


Echter, het college van B & W werd eind vorig jaar door de provincie onder zware druk gezet om meer geld in het project te storten. Hierdoor tekende het college voor een extra inleg van 5,5 miljoen euro en werd Delft de grootste betaler aan het bouwproject.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12