Kersthotline van de Kokkerie biedt uitkomt bij culinaire vragen

Algemeen

Yuri Verbeek, chefkok en eigenaar van kookstudio de Kokkerie aan de Delfste Buitenwatersloot, brengt bijna dagelijks zijn gasten de kneepjes van het vak bij.

De workshops die hij voor particulieren en bedrijven geeft staan altijd in het thema van lekker eten en de bereiding daarvan. Maar Kerstmis is elk jaar toch weer heel bijzonder. Met Kerstmis pakken de meeste mensen volgens Yuri Verbeek groots uit. “Je nodigt familie en vrienden uit en neemt de tijd om gezellig met elkaar rond de tafel te zitten. En er wordt extra aandacht besteed aan het diner. Als je goed beslagen ten ijs wilt komen, geef ik de deelnemers van de workshop ‘Stressvrij de Kerst door’, die wij elk jaar op het programma hebben staan, altijd een aantal tips mee. Zo is het verstandig om van te voren te informeren of er gasten zijn die bijvoorbeeld bepaalde dieetwensen hebben. En ik vraag ze om te kiezen voor gerechten die je voor een groot deel kunt voorbereiden. Tijdens het diner zelf blijven er dan weinig werkzaamheden over en kun je zelf ook genieten van de gasten en het eten.” Daarnaast is het volgens Yuri Verbeek handig als je alle gerechten die je op het Kerstmenu zet in de weken voor de Kerst al eens uitprobeert. “Je weet dan gelijk of je alle materialen in huis hebt om het betreffende gerecht te maken en hoeveel tijd het kost om het gerecht te maken. Op deze manier is het heel eenvoudig om een goede tijdsplanning te maken en heb je de boodschappen al eens in huis gehaald. Het komt namelijk regelmatig voor dat mensen een aantal lekkere recepten hebben uitgezocht, de dag voor Kerstmis gaan shoppen en daardoor de hele dag kwijt zijn om alle ingrediënten te bemachtigen. De voorbereidingen schieten er dan bij in, tijdens de Kerstdagen sta je de hele dag in de keuken en ’s avonds zit je gestresst en uitgeput aan het diner.” 

Als je de gerechten van te voren al eens hebt gekookt en er is iets niet helemaal naar wens gegaan, is daar de Kersthotline van de Kokkerie. Yuri en zijn team zitten klaar om de bellers met raad en daad terzijde te staan. Soms is de oplossing voor bepaalde culinaire kwesties namelijk heel eenvoudig. Dan kan men met hulp van de Kersthotline het betreffende gerecht alsnog op het Kerstmenu zetten. Yuri Verbeek:“Onze Kersthotline is elk jaar weer een groot succes. Mensen bellen ons op met de meest uiteenlopende culinaire vragen. Zo kan het gaan om de perfecte bereidingstijd van een kalkoen of een ander braadstuk, maar ook om een wijnadvies bij bepaalde gerechten. Maar ook een gelei die niet voldoende of juist te veel geleert, of een soufflé die niet of nauwelijks souffleert, of die dat wel doet maar direct nadat je die uit de oven haalt inzakt. Op deze vragen hebben wij het antwoord.” Dit jaar is de Kersthotline op woensdag 22 december van 14.00 tot 17.00 uur geopend en bereikbaar via telefoonnummer 015 - 215 83 13, het telefoonnummer van de Kokkerie. Zij zullen alle vragen beantwoorden. “Het is toch geweldig om op deze manier bij te dragen aan een geslaagde Kerst voor iedereen?”, vindt Yuri Verbeek.
Uiteraard geeft de Delftse chef graag één van zijn recepten prijs. Deze heerlijke makreelbrandade met saffraanzuurkool en gebakken cantharellen mag op geen enkel Kerstmenu ontbreken. Heeft u er nog een vraag over? Bel dan op 22 december de Kersthotline!




Makreelbrandade met saffraanzuurkool en gebakken cantharellen
Voor 8 personen

Ingrediënten makreelbrandade
2 gestoomde makrelen
200 gram aardappel
600 gram crème fraîche
3 blaadjes gelatine
peper en zout

Bereiding makreelbrandade
Maak de makrelen schoon door ze van vel en graten te ontdoen. Kook de aardappelen in de schil. Als de aardappelen gaar zijn deze van de schil ontdoen. Pureer de schoongemaakte makrelen samen met de warme aardappelen in een keukenmachine. Week de gelatineblaadjes (5 minuten) in een bakje met koud water. Voeg tijdens het pureren van de warme massa de geweekte gelatineblaadjes hieraan toe. 

Wrijf de gepureerde warme massa door een bolzeef om een nog gladdere brandade te krijgen. Spatel als laatste de crème fraîche erdoor en maak de brandade op smaak met peper en zout. Laat de brandade opstijven in de koelkast.
Maak mooie quenelles van de opgesteven makreelbrandade.



Ingrediënten saffraanzuurkool
500 gram zuurkool
35 draadjes saffraan
1 sjalot
1 blaadje laurier
50 gram winterpeen
100 gram ganzenvet
2 dl witte wijn

Bereiding saffraanzuurkool
Spoel de zuurkool schoon. Doe de witte wijn samen met de saffraandraadjes in een steelpan. Kook deze ingrediënten even op, zodat de geur en de smaak van de saffraan los komen. Voeg hier de gesneden sjalot, de in blokjes gesneden winterpeen en het ganzenvet aan toe. Voeg als laatste de zuurkool toe en laat dit 30 minuten langzaam garen met het deksel op de steelpan. Wel af en toe even omroeren. 

Serveer bij dit gerecht gebakken cantharellen.

De Kokkerie
Buitenwatersloot 42
2613 ST Delft
Internet: www.dekokkerie.com
Telefoon: 015 - 215 83 13

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12