Korte berichten... zondag 25 maart

Algemeen

Alle korte berichten uit de krant Delft op Zondag van 25 maart.

Eerste 3000 Delftpassen in drie weken tijd verkocht

DELFT - Het nieuwe Delftpasjaar is drie weken geleden begonnen en nu al hebben ruim 3000 mensen een Delftpas aangeschaft. De succesvolle verkoop is mede te danken aan nieuwe aanbiedingen in Den Haag. Ook bewezen toppers, zoals korting op Diergaarde Blijdorp, trekken veel mensen over de streep. Zij bestellen hun pas op de website www.delftpas.nl of kopen ‘m bij het Stadskantoor, DOK, de VAK of het Werkplein. De Delftpas geeft korting op ruim 550 activiteiten in de regio en is een jaar lang geldig. “Veel mensen lijken te denken: Hoe eerder ik ‘m koop, hoe langer ik profiteer”, verklaart Claire van Eijck van de Gemeente Delft de run op de Delftpas. Wie nu een pas koopt kan direct gebruikmaken van aanbiedingen in Delft, zoals het gratis zondagochtendconcert in Theater de Veste, korting op het lidmaatschap van DOK of een gratis lidmaatschap voor kinderen. Bij Filmhuis Lumen worden kinderen met de Delftpas gratis lid van de kinderfilmclub en iedere pashouder krijgt korting op een filmvoorstelling. Met de korting die de Delftpas biedt, hebben kopers de aanschafprijs er snel uit. Wie in Delft woont kan bovendien in aanmerking komen voor een lager tarief, afhankelijk van het inkomen. Zo is er al een Delftpas vanaf 5 euro. Delftse kinderen, studenten en 65-plussers betalen maximaal 20 euro. Vanwege het groeiend aantal aanbiedingen is de Delftpas voor iedereen interessant, ook voor mensen die buiten Delft wonen. Zij betalen 60 euro. 


Schoolkinderen zaaien veldbloemen in Nootdorp

NOOTDORP - Schoolkinderen van groep 5 van Basisschool de Winde hebben afgelopen donderdag 37 soorten veldbloemen gezaaid langs de waterkant aan de Magnoliadreef, bij de voetgangersbrug naar Zonnehof. Dit werd gedaan in het kader van het sociale kunstproject ‘Kus de Kikker’ in de Nootdorpse wijken Vrouwtjeslant en Zonnehof. Voorafgaand aan het inzaaien volgden de kinderen een speciaal lesprogramma van kunstenaars Carolina Agelink en Germa Huijbers.



Verkeerstoren vliegveld Ypenburg in het licht gezet

YPENBURG - Wethouder Van der Jagt heeft afgelopen donderdag het lichtend kunstbaken in de verkeerstoren van voormalig vliegveld Ypenburg geopend. De opening was de start van het van het videokunstproject ‘De Buren’ van het kunstenaarsduo Harkes/Ten Wolde, dat tot doel heeft om de band tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ Nootdorp te versterken. De verkeerstoren staat aan de Startbaan op de grens van Nootdorp en Ypenburg. De toren is het enige dat nog zichtbaar is van voormalig vliegveld Ypenburg.



Royal Delft Group maakt weer winst

DELFT - De Royal Delft Group heeft het boekjaar 2011 afgesloten met een nettowinst van 135.000 euro. In 2010 was er nog een verlies van 751.000 euro. Alle onderdelen van de groep hebben een positieve bijdrage geleverd aan de stijging van het netto resultaat. Henk Schouten, CEO Royal Delft Group, is verheugd met het resultaat. “Maar we zijn er nog niet”, voegt hij eraan toe. “We werken hard om dit resultaat verder te verbeteren. Dat doen we onder andere met de introductie van ons nieuwe productlabel Blue D1653, de opening van de Royal Delft Experience in 2012 en de introductie van het merk BK op de Duitse en Chinese markt.


Jonge Schipluidenaren planten bomen

SCHIPLUIDEN - Leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen uit Schipluiden en wethouder Ronald Vuijk van de Gemeente Midden-Delfland hebben afgelopen woensdag bomen geplant. Dit deden de veertig leerlingen in het kader van de Boomplantdag. Aan het Schoolplein in Schipluiden plantten ze zeven bomen.


Gemeente verleent omgevingsvergunning Stadskantoor

DELFT - De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de Gemeente Delft heeft vorige week de omgevingsvergunning verleend voor de bouw van het nieuwe Stadskantoor en stationshal. In 2011 is het aanbestedingstraject gestart, ondertussen is het bestek goedgekeurd en naar vijf geselecteerde aannemers gestuurd. In het najaar van 2012 is de aannemer bekend. De verwachting is dat de bouw in 2013 start.



Prins Willem-Alexander neemt eerste Pharmafilter in gebruik

DELFT - Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje verricht woensdag 11 april de officiële openingshandeling van Pharmafilter bij het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Pharmafilter is wereldwijd het eerste totaalconcept voor de zorg, afvalverwerking en waterzuivering. Dankzij deze revolutionaire zuiverings- en afvalverwerkingsmethode produceert het Reinier de Graaf Gasthuis als eerste ziekenhuis én organisatie schoon afvalwater en vermindert de hoeveelheid vuiltransporten, ziekenhuisafval en CO2-uitstoot. Het afvalwater is geschikt voor hergebruik en bevat geen medicijnresten. Voorafgaand aan de officiële ingebruikname houdt Delfland samen met de andere partners Pharmafilter, Reinier de Graaf Gasthuis en STOWA een symposium ‘De ontdekking van innovatie'. De bijeenkomst is alleen toegankelijk voor genodigden.



Geen waterschapsverkiezingen in 2012

DELFT - "Wij gaan ervan uit dat de Waterschapswet op tijd wordt aangepast", zegt dijkgraaf Michiel van Haersma Buma. "Dat betekent dat bewoners gemeenteraadsleden kiezen in het voorjaar van 2014. De gemeenteraadsleden kiezen vervolgens de leden van het algemeen bestuur van Delfland kiezen. Dit houdt in dat er geen waterschapsverkiezingen zijn in 2012." Het huidige bestuur is in 2008 gekozen door bewoners. Volgens de Waterschapswet wordt het bestuur voor vier jaar gekozen door bewoners. Dit betekent dat bewoners eind 2012 een nieuw bestuur zouden kiezen. De regering wil echter dat leden van algemeen besturen voortaan indirect worden gekozen door gemeenteraadsleden. Hiervoor moet de Waterschapswet worden aangepast.




Delfland doet onderzoek naar beschermde planten en dieren

DELFT - Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat een vervolgonderzoek doen naar de verspreiding van beschermde planten- en dieren. Delfland gaat onder meer na of én in welke mate beschermde plant- en diersoorten in smalle, ondiepe sloten voorkomen. Met deze kennis kan het hoogheemraadschap particulieren beter adviseren over het op natuurvriendelijke wijze uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. In 2011 werd in ruim honderd sloten in het Westland, Berkel en Rodenrijs en Pijnacker-Nootdorp onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat de zwaarbeschermde vissoorten de Modderkruiper en de Bittervoorn algemeen voorkomen. Het doel van het vervolgonderzoek is vast te stellen of de soorten en hun aantal dit jaar zijn afgenomen, toegenomen of gelijk zijn gebleven. Daarbij wordt ook gekeken wat de invloed van onderhoudswerkzaamheden is op de populatie. De beschermde plant- en diersoorten die in het water van Delfland voorkomen vallen onder de bescherming van de Flora- en faunawet. Om deze kwetsbare soorten te beschermen geldt een verbod op het doden van dieren, het verstoren van nesten of het verbod om planten te verwijderen. Dit is ook van toepassing op de onderhoudswerkzaamheden van Delfland en particulieren die aan sloten en vaarten wonen, voor een goede doorstroming van het water.



Postcode Loterij deelt LED-lampen uit in Schipluiden

SCHIPLUIDEN – Een hele wijk in Schipluiden kan straks energiezuinige LED-lampen indraaien. Alle deelnemers van de Postcode Loterij die meespelen met wijkcode 2636 hebben een box met vier LED-lampen gewonnen. In totaal ontvangen deze winnaars de aankomende twee weken 1259 dozen met vier LED-lampen. Iedereen die met wijkcode 2636 meespeelde in de januaritrekking van de Postcode Loterij wint per lot een doos LED-lampen. De winnaars krijgen een coupon thuisgestuurd waarmee zij hun prijs kunnen ophalen bij PLUS van Leeuwen aan de Leeuwenberg 1 in Den Hoorn. 


Mooi Weer Spelen zoekt promotors

DELFT - De Mooi Weer Spelen gaat aan de slag met crowdfunding. Dit is een nieuw populair fenomeen geworden om aan net wat extra geld te komen en zo een project of idee gerealiseerd te krijgen. Het straattheaterfestival Mooi Weer Spelen heeft nu sinds kort een eigen crowdfunding-webpagina op de website www.crowdfundingfacilities.com. Op deze pagina kan iedereen een donatie geven aan het festival en iedereen kan zich aanmelden als promotor. Als promotor werf je binnen je eigen sociale netwerk geld voor het festival. Je kunt hiervoor een eigen pagina aanmaken waar de benodigde applicaties gratis geleverd worden. Deelnemers bepalen zelf welk bedrag ze verwachten te vergaren. Als je dit bedrag bereikt hebt krijg je een leuke beloning van de Mooi Weer Spelen. Kijk ook op de website www.mooiweerspelen.nl voor meer informatie. Een bedrag doneren wordt nu overigens helemaal makkelijk omdat de Mooi Weer Spelen sinds deze week de ANBI-status heeft. Dit betekent dat het fiscaal aantrekkelijk is voor sponsoren en donateurs om een gift te geven, want een gift is nu gedeeltelijk of geheel aftrekbaar van de belasting. Kijk voor meer informatie op de website www.anbi.nl of vraag het na bij een financieel adviseur. 



Meer hypotheek voor energiezuinig huis

DELFT - Eigenaren van energieneutrale woningen hebben een lagere energierekening. Daarom kunnen zij een hogere hypotheek dragen. Budgetinstituut Nibud zocht uit hoeveel meer deze eigenwoningbezitters zouden kunnen lenen. Dit blijkt gemiddeld 15.500 euro. Voor een woning met energiebesparende voorzieningen is binnen de Gedragscode Hypothecaire Financieringen een extra hypotheek al mogelijk. Dit bedrag varieert van 3500 euro voor een woning met een A-label tot 8000 euro voor een woning met een A++-label. Lang niet alle banken verstrekken deze extra leningen. In opdracht van Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) onderzocht Nibud of het op basis van de gedragscode mogelijk is om eigenaren van energieneutrale woningen extra financiering toe te kennen. Een extra financiering van gemiddeld 15.500 euro is mogelijk ten opzichte van een hypotheek met een energielabel C. Maakt een koper een energieverslindend huis energieneutraal, dan kan hij de lasten van een extra hypotheek van 29.000 euro dragen. Het budgetinstituut vindt dan ook dat banken verantwoord hogere leningen kunnen verstrekken aan eigenaren van energiezuinige huizen.


College investeert in startersleningen Harnaschpolder

DELFT - Het Delftse College van Burgemeester en Wethouders heeft een raadsvoorstel ingediend voor een investering van 1,4 miljoen euro in leningen ter ondersteuning van Delftse startende kopers. Dit voorstel wordt in maart door de raad besproken. Het stadsbestuur wil hiermee de woningverkoop in de Harnaschpolder stimuleren. Volgens wethouder Raimond de Prez is er voldoende aanbod van koopwoningen en er is onder starters ook veel vraag. “Maar vaak krijgen zij hun financiering niet rond. Het aantal afstudeerders stijgt de komende jaren ook flink. Deze mensen willen we graag in Delft houden.” Delft wil de leningen beschikbaar stellen voor Delftse starters tussen de 18 en 35 jaar die een woning kopen in de Harnaschpolder. Daarnaast kunnen ook starters uit Delft van de lening gebruik maken die een woning kopen van iemand uit Delft die in de Harnaschpolder een doorstroomwoning koopt. 


Beestenmarkt geeft een unieke kijk in de keuken 

DELFT - Beestenmarkt Delft nodigt iedereen uit voor een bijzondere proeverij die zondag 1 april plaatsvindt. Het publiek kan dan tussen 12.00 en 18.00 uur ontdekken wat hèt horecaplein van Delft te bieden heeft. De ondernemers van de Beestenmarkt liepen al langer rond met het idee om een evenement op te zetten waarmee het terrasseizoen officieel geopend zou worden. Zondag 1 april wordt deze droom werkelijkheid met het gloednieuwe evenement ‘Proef de Beestenmarkt’. Tijdens dit unieke evenement in Delft laten alle ondernemers de kracht van alle bedrijven zien. Dit biedt een unieke kans om alles op het plein te leren kennen. Naast alle stands met de meest uiteenlopende activiteiten staan op de Beestenmarkt deze dag nog twee andere activiteiten op het programma. Aanwezigen kunnen hun uithoudingsvermogen op de proef stellen op de wilde rodeostier stappen. Wie als langste zitten is de gelukkige winnaar van een bijzondere prijs. Voor de kleine bezoekers wordt de veemarkt terug gehaald naar de Beestenmarkt. Voor één dag wordt een kinderboerderij opgebouwd waar geknuffeld kan worden met verschillende dieren. De heren van Quachet Evenementen zijn verheugd om de organisatie van dit project te mogen verzorgen. “Als Delfts bedrijf zijn we razend enthousiast om samen te mogen werken met zoveel ondernemers”, vertelt Bas van Leusden van Quachet Evenementen. “We presenteren een prachtig evenement op het mooiste plein van Delft. Het is een project dat erg goed aansluit bij ons bedrijf.” Iedereen is zondag 1 april tussen 12.00 en 18.00 uur welkom tijdens de eerste editie van ‘Proef de Beestenmarkt’. Alle ondernemers staan op straat om de aanwezigen te laten ‘proeven’ van de diverse producten. Dat wordt, geeft de organisatie aan, een ‘bijzonder evenement voor het hele gezin’. 


Watersymposium bij het Science Centre Delft

DELFT - Delft staat heel het jaar 2012 in het teken van water. Het eerste thema-evenement is het populair wetenschappelijk Watersymposium in het Science Centre Delft. Dit vindt plaats van zaterdag 31 maart tot en met woensdag 4 april. In het Science Centre zijn dan speciale workshops, lezingen en ook een toneelvoorstelling met water als thema. Vooral zondag 1 april is er een uitgebreid programma. Naast de workshop bootje maken en de toneelvoorstelling ‘Water’ zijn er twee lezingen. Eén van de lezingen wordt verzorgd door Dr. J.A.E. ten Veldhuis en gaat over Urban Flooding; water op straat. Het thea ‘water op straat’ is onlangs nog uitgebreid in het nieuws geweest omdat in de media de snelle conclusie werd getrokken dat wateroverlast voornamelijk komt door slecht onderhoud van rioleringen. Mevrouw Ten Veldhuis legt zondag 1 april precies uit hoe het zit en waar er nu en in de nabije toekomst nog hard aan gewerkt moet worden. De toegang tot alle activiteiten is gratis op vertoon van het toegangsbewijs voor het Science Centre Delft. Zie voor het volledige programma de website www.sciencecentre.tudelft.nl.





Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12