SV Den Hoorn-vv Schipluiden: onvervalste derby, heel veel publiek, oorverdovend vuurwerk en plenty plensbuien

Algemeen

Aanvaller Foad Arab, van vv Schipluiden, gaat er met de bal vandoor. (foto: Roel van Dorsten)

DEN HOORN – Het was, afgelopen zondag, dan wel hondenweer, dat mocht de onvervalste derbypret bij SV Den Hoorn-vv Schipluiden niet drukken. SV Den Hoorn won met 1-0.

"Het was een echte derby, vol spanning", kijkt SV Den Hoorn-verdediger Martijn Langstraat terug. Verdiend of onverdiend, dat is bij een krappe zege vaak de kwestie. Al is door zulke discussies nog nooit een uitslag aangepast. "De eerste helft speelden we wel redelijk voetbal. We kwamen op 1-0. Schipluiden wilde natuurlijk 1-1 maken. De tweede helft viel bij ons voetballend een beetje tegen, maar we hebben niet veel kansen weggegeven. Schipluiden was toch een beetje zenuwachtig. Ze zeiden ook dat ze niet hun normale niveau hadden gehaald". Ja, zegt Langstraat (35), die al zo lang hij voetbalt voor SV Den Hoorn uitkomt, "deze wedstrijd leeft enorm. Een echte derby. Die rivaliteit is er altijd geweest. Je wilt absoluut niet verliezen". 

SV Den Hoorn mag intussen over de resultaten tot nu toe niet klagen. "En bij tijd en wijle voetballen we ook wel goed. We spelen nu wat aanvallender. Met drie verdedigers. En we winnen liever met 3-2 dan met 1-0. Dat we nu zo spelen komt van John de Letter, de trainer. Hij vindt dat we er de ploeg voor hebben. En dat dit het systeem is dat bij ons past. Voorlopig heeft hij gelijk". 

Langstraat denkt dat SV Den Hoorn dit seizoen een eind moet komen. Zoals de ranglijst er nu uitziet, klopt het ook wel aardig. "Het verschil tussen de bovenste zeven en de onderste vijf ploegen is wel behoorlijk groot". Full Speed, dvv Delft en z'n eigen ploeg, die zullen wel voor de prijzen gaan. "En RKDEO vond ik een leuk, jong ploegje hebben. Wij hadden het tenminste lastig tegen hun. En Schipluiden vind ik ook niet verkeerd. We zitten in elk geval in een enorm leuke poule. Vorig jaar, in die Haagse poule, vond ik zeker ook niet verkeerd. Dat waren goeie ploegen, toen hadden we het zwaarder dan nu. Ik vond die poule toen beter dan de poule waar we nu inzitten. Maar nu is er natuurlijk veel meer sfeer. Ook ná de wedstrijden. Iedereen kent elkaar, dat is hartstikke leuk". 

Langstraat besloot zich dit seizoen helemaal op het zelf voetballen te richten. Hij wás ook trainer van Oliveo's A1-team, maar daar zette hij een punt achter. "Ik bekijk van jaar tot jaar of ik blijf voetballen. Ik heb ook weinig keus. De slijt begint er toch wel aardig op te zitten, moet ik zeggen. De ene wedstrijd denk ik: Wat gaat het lekker, maar de andere wedstrijd denk ik: Wat heb ik het zwaar gehad. Ik kon dat trainen en voetballen niet meer combineren. Dat werd te zwaar. Elke dag met voetbal bezig zijn, dat ging me toch wat te ver". Makkelijk was die beslissing niet. Sterker: hij bemoeit zich dit seizoen bij Oliveo toch weer met het 16 tot 23-team. "Dat kost niet zo veel tijd. En Oliveo is een heel leuke club. Daar wil ik ook graag weer naar terug als ik weer jeugd ga trainen". 

-Jij bent al een poos trainer geweest. Ben je zeker wel extra kritisch op en misschien wel lastig voor John de Letter?
Langstraat: "In het begin, toen ik net jeugdtrainer was, toen had ik dat wel. Maar ik heb dat leren scheiden. Anders gaat het ook ten koste van je eigen plezier in het voetballen. Ik leer nu veel van m'n trainers. Nu, van John de Letter. Maar ook vorig seizoen, van Manuel Vissers. Dan heb ik het over hun oefenstof, hun voetbalvisie. Dat gaat mede mijn visie worden, als trainer".

Manuel Vissers, trainer van vv Schipluiden en ex-trainer van SV Den Hoorn, vindt 'verdiend of onverdiend' ook een tamelijk zinloze discussie. Hij was, uiteraard, niet blij met de 1-0 nederlaag. Maar: "Verdiend of niet verdiend, het resultaat is niet meer terug te draaien. Zij hebben de drie punten. Dan hadden wij er maar één in moeten schieten". Vissers kan zich goed vinden in de analyse die Langstraat ten beste gaf. "Helemaal mee eens. Met name in het eerste kwartier leken de omstandigheden verlammend te werken op mijn jonge ploeg. Daardoor haalden we ons niveau niet". 

Niet zó vreemd, vindt Vissers. "De meeste jongens hebben dit nog niet eerder meegemaakt. Ik denk dat er toch wel zo'n duizend man publiek was. Vuurwerk, je kon de middenstip niet zien van de rook. Maar twee spelers bij ons hebben deze derby wel 's gespeeld". Maar, is hij ook kritisch: "Als team zijn we gewoon afspraken niet nagekomen. Toen de wedstrijd begon, waren ze de tactische afspraken al vergeten. Iedereen deed maar wat. Daardoor kwamen we ook achter. Na de eerste twintig minuten werden we een beetje gelijkwaardig. In de tweede helft hebben we eigenlijk alleen maar op de helft van Den Hoorn gespeeld. Maar kansen hebben we nauwelijks gecreëerd. Den Hoorn heeft veel ervaren spelers, ze hielden het achterin goed dicht. Maar wij hebben ze wèl gedwongen alleen lange ballen te spelen. Voetballend, vind ik, zijn we verder dan Den Hoorn. En ik vond ons ook fitter. Maar nogmaals: qua resultaten doet Den Hoorn het beter". 

Vissers is, ambitieus als hij is, dan wel ziek van de nederlaag, hij is bovendien niet zo gewend te verliezen, "vorig seizoen hebben we maar drie keer verloren", hij benadrukt ook dat "wij een andere doelstelling hebben dan Den Hoorn". Hij bedoelt: "Wij, als technische staf, willen dat de ploeg zich verder ontwikkelt. Dat er een duidelijke lijn in het voetbal komt. Den Hoorn móet promoveren, wij hoeven dat niet. Onze doelstelling is de zesde, zevende plek. Als we dan tweede staan, is dat eigenlijk boven onze stand. Er is voor ons dan ook nog niks aan de hand". 

-De toestanden rond deze derby, jouw verleden bij SV Den Hoorn, het speelde allemaal mee. Verwijt je jezelf dat je jouw spelers niet echt rustig hebt gekregen?
Vissers: "Daar zijn we echt wel mee bezig geweest. Ik heb duidelijk aangegeven dat het bij mij niet speelt. Maar hoe je het ook wendt of keert: bij de club beleeft men deze derby anders. Ik heb gezegd: We moeten verder kijken dan deze wedstrijd. Maar ik kan niet in de hoofden van de jongens kruipen om het eruit te halen". Dat neemt niet weg dat ook Vissers genoot van de niet geringe derbysfeer. "Het was ook voor mij de eerste keer. Ik vond het heel apart. En leuk". En, herhaalt hij: "Er is voor ons niks aan de hand. Er zijn in onze poule betere ploegen, dat is duidelijk. Wij proberen het maximale uit onze groep te halen". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12