Afbeelding

Voor ondernemend Delft gaat de toekomst er steeds rooskleuriger uitzien

Algemeen

Editie: Week 1, Jaargang 22 |

DELFT – Na enkele magere jaren, waarin de economie alleen maar achteruit leek te gaan, lijkt het tij in 2014 te keren. Joris Kleinveld, voorzitter van VNO/NCW Delft, is ervan overtuigd dat 2014 een mooi jaar wordt voor ondernemend Delft.

“Ik heb positieve verwachtingen voor het nieuwe jaar, maar ik ben dan ook een rasoptimist. Ik ben echter niet de enige die denkt dat het in economisch opzicht de goede kant opgaat. Dat komt niet in de minste plaats door het feit dat de Delftse ondernemer over het algemeen erg pragmatisch te werk gaat. Hier wordt niet gedacht in belemmeringen, maar in mogelijkheden en dat zorgt ervoor dat we het in deze regio altijd goed doen.”
Deze positieve toekomstverwachting betekent niet dat alle Delftse bedrijven direct zullen uitbreiden. “Want voor een heel aantal bedrijven zal het verwachte positieve resultaat worden aangewend om de financiële situatie op orde te krijgen. Veel van de wat kleinere bedrijven hebben de afgelopen jaren aardig wat tikken te verwerken gehad. 2014 wordt voor hen waarschijnlijk een tussenjaar en in de jaren erna zal een periode van groei aanbreken.”
Er zijn in Delft echter ook bedrijven die groeien als kool. “Dat zijn vooral bedrijven in de offshore, de IT en de hardere techniek: zo hebben we Ampelmann dat met tientallen procenten per jaar groeit, gaan de IT-specialisten van ondere meer FOX-IT, TOPdesk en Plaxis knetterhard en is Kipp en zonen wereldmarktleider op het gebied van solarsystemen. Bovendien groeit de export hard en daar zullen Delft, maar ook het nabij gelegen Westland, zeker van profiteren.”
Volgens het economisch bureau van de ING is de economische groei in onze regio het grootst. “Dat komt, denk ik, mede doordat hier in Delft ontzettend veel mooie en goede dingen worden bedacht, doordat er veel creatieve ideeën zijn. Hierbij is een grote rol weggelegd voor YES!Delft. Er is al tijden sprake van een tweede doorgroeigebouw voor deze incubator en dat juichen we van harte toe. Het verleden heeft bewezen dat er veel goede bedrijven zijn ontstaan die ook ontzettend zijn gegroeid. Dat is alleen maar positief voor de economie en de werkgelegenheid.”
Iets wat volgens Kleinveld minder positief is voor Delft, is de verhuizing van het hoofdkantoor van TNO naar Den Haag. “Qua werkgelegenheid is het niet een heel grote klap, maar dit kennisinstituut heeft wel veel uitstraling. Als er een manier was om deze beslissing ongedaan te maken, zou ik me er sterk voor maken, maar die heb ik nog niet gevonden.”
Wat wél heel positief is, is het feit dat Science Port Holland en de Technische Innovatie Campus steeds meer gestalte krijgen. “Met de vestiging van onder meer de (hoofd)kantoren van Exact, 3M en Applikon zijn goede zaken gedaan. Het park zal zich zeker gaan uitbreiden en daardoor is Delft op het gebied van innovatie een heel sterke speler. Daar gaan we zeker de vruchten van plukken. Het leuke is dat we ook een historisch stadscentrum hebben, waarin het niet alleen voor toeristen, maar ook voor inwoners van de regio erg leuk winkelen is.”


Een laatste punt dat volgens Kleinveld bijdraagt aan de hoopvolle verwachtingen voor wat betreft 2014 is de continuering van het Ondernemersfonds in Delft. “Hiermee zijn de laatste jaren heel grote stappen gezet; wat dat aangaat zou ik zeggen: ‘Hulde voor Rob Trompper en René Dings’. Op dit gebied lopen we landelijk voorop. Het goede is dat het ‘Platform Ondernemend Delft’ is opgericht, waarin alle belangenverenigingen van ondernemers zijn vertegenwoordigd. Wij vergaderen onderling en hebben daarna in het Sociaal Economisch Platform een gestructureerd overleg met de Gemeente. Dat is wel nodig ook, want qua bereikbaarheid hebben we de komende jaren, vooral ook met de vernieuwing van de Sebastiaansbrug een grote uitdaging. Het positieve is wel dat er nu goed overleg is, doordat inmiddels de juiste mensen op de juiste plaats zitten. Verder heeft het fonds ervoor gezorgd dat ondernemers zich beter zijn gaan verenigen en daarbij hebben ze ook hun eigen financiële middelen achter de hand. Die wenden ze op de juiste wijze aan, omdat ondernemers uiteindelijk wel weten wat goed is voor de wijk.”
Ten slotte heeft Kleinveld nog een wens voor 2014. “Als Delft eind dit jaar landelijk op de kaart staat als de stad waarin men niet denkt in beperkingen, maar vanuit mogelijkheden, hebben we met zijn allen goed werk verricht.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12