Hemd van het lijf

Algemeen

Het academisch jaar is inmiddels twee-en-een-halve maand geleden van start gegaan. Een mooie gelegenheid om even bij te praten met Bram Kool (22), voorzitter van Delfts grootste studentenvereniging Virgiel.

1.Waarom wilde je gefotografeerd worden bij de poort van jullie sociëteitsgebouw aan de Oude Delft?
“Ik vind het leuk dat dit voor veel Delftenaren een heel herkenbaar beeld is, terwijl ze niet echt weten wat er zich achter die poort afspeelt. Verder hebben we het gebouw, dat ooit gebruikt werd als Brandweeroefenterrein, in tweeënveertig jaar zelf in oude staat gerenoveerd.”

2.Wie is Bram Kool eigenlijk?
“Ik ben voorzitter van Sanctus Virgilius, daarnaast ben ik 22 jaar oud, kom ik oorspronkelijk uit Dordrecht en woon ik sinds vijf jaar in Delft. Verder heb ik mijn bachelor Bouwkunde gehaald en ga ik na dit bestuursjaar een master in de Civiele Techniek doen.”

3.Waarom wilde je voorzitter van Virgiel worden?
“Ik stel mezelf altijd de vraag waarom ik het mag zijn. In de vijf jaar dat ik hier rondloop heb ik als lid van verschillende commissies veel liefde voor de vereniging ontwikkeld. Het verwondert me steeds meer wat je allemaal gedaan krijgt met een groep vrijwilligers. Ons motto is dan ook: Voor Virgilianen, door Virgilianen. Ik ben met acht anderen door het vorige bestuur gekozen om het nieuwe bestuur te vormen. De rollen mochten we onderling verdelen en in mij zag men een goede voorzitter.”

4.Waarom heb je ooit voor Virgiel gekozen?
“Ik vond meteen al dat de sfeer hier heel goed is. Ook bood de vereniging naar mijn mening ontzettend veel mogelijkheden om jezelf op een aangename manier te ontplooien. Zelf vind ik dat je die mogelijkheden zo goed mogelijk moet benutten. Verder spreekt het me aan dat je pas actief aan commissies mag deelnemen op het moment dat dit niet ten koste gaat van je studieresultaten.”

5.Hoe zijn de eerste maanden als voorzitter je bevallen?
“Het is in het begin even wennen geweest; je maakt dagen vanaf tien uur ‘s morgens tot op zijn vroegst middernacht. Dat is best vermoeiend, maar de energieke omgeving houdt je op de been. Vanaf het begin van het collegejaar werken we tot de Kerst in één ruk door en dat bevalt me goed.”

6.Wat heb je de afgelopen tijd geleerd?
“Van het samenwerken binnen een bestuur van negen personen leer je erg veel. Eigenlijk ben ik voorzitter van een professioneel bedrijf met 2000 vrijwilligers en elf personeelsleden. Verder besef ik meer dan ooit dat iedereen handelt vanuit een bepaalde drijfveer, namelijk de liefde voor Virgiel. Het is heel belangrijk dat dat gewaardeerd wordt. Ook brengt het werk veel verantwoordelijkheid met zich mee. De dagen zijn lang, maar als wij als bestuur ‘s morgens om negen uur de deur niet openen, gebeurt er niks.”

7.Als ik burgemeester van Delft was, dan.....
“…zou ik extra fietsenstallingen plaatsen rondom Virgiel. Op dit moment proberen we de mogelijkheden van onze eigen binnenplaats zo optimaal mogelijk te benutten, maar ideaal is dat niet. We hebben tweeduizend leden en we zouden hier zeker meer ruimte voor kunnen gebruiken. Verder is Delft wel een erg fijne stad.”

8.Wat zijn jouw speerpunten in het komende jaar voor wat betreft Virgiel?
"Ten eerste willen we als bestuur een verbouwing realiseren. De kantoren van de commissies zijn verouderd en die moeten opgeknapt worden. Ook willen we het vormende en verdiepende aspect een nog prominentere rol binnen de vereniging laten spelen. Zo heeft onze cultuurcommissie laatst bijvoorbeeld Bas Haring weten te strikken om een lezing te geven. Ten slotte zoeken we mogelijkheden om onze leden, vooral door inzet van multimedia, zo veel mogelijk bij de vereniging te betrekken.

9.Mijn regeerperiode bij Virgiel is geslaagd als...
“…het me als voorzitter lukt om ervoor te zorgen dat de samenwerking binnen het bestuur slaagt en we als vrienden uit elkaar gaan. Ik zie het als mijn taak om de club bij elkaar te houden. Verder hoop ik met de verbouwing iets tastbaars neer te zetten, waar de vereniging nog jaren wat aan heeft.”

10.Wat wil je nog aan de Delftenaren kwijt?
“Dat ze altijd welkom zijn om eens een kijkje te komen nemen in ons pand aan de Oude Delft 57. Rond maart ziet het er hier op zijn best uit. In juni wordt ons jaarlijkse theaterstuk in Theater de Veste opgevoerd en ook daarbij zijn ze meer dan welkom.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12