SV Wippolder en Gemeente zoeken oplossing voor capaciteitstekort

Algemeen

DELFT - SV Wippolder stelde zo’n twee maanden geleden vanwege capaciteitsproblemen een ledenstop in voor kinderen tussen de acht en de elf jaar oud. Terwijl de constructieve gesprekken met de Gemeente Delft al een tijdje in volle gang zijn, diende de fractie van Onafhankelijk Delft een motie in voor een kunstgrasveld.

Het capaciteitsprobleem bij de vereniging die vijftien jaar geleden verhuisde naar Sportpark Pauwmolen is overduidelijk. “Onze vereniging heeft namelijk achthonderd leden, waarvan vierhonderdvijftig jeugdleden”, legt secretaris Edwin Lustig uit. “En dat terwijl we maar drie grasvelden tot onze beschikking hebben, waarvan er maar twee verlicht kunnen worden.” Wie enig inzicht heeft in de voetbalsport, ziet dat vooral bij de jongste jeugd de behoefte aan velden steeds groter is. Hoe ouder je wordt, hoe langer de wedstrijden zijn. Daarbij speelt de jongste jeugd nog op een half veld, terwijl ze later hele velden nodig hebben.

‘Twee kanten’
Een simpele rekensom wijst uit dat de huidige grasvelden binnen afzienbare tijd niet in staat zijn om in de behoefte te voorzien. Lustig: “Dan kun je twee kanten op. Aan de ene kant kun je uitbreiden, maar dat is vanwege de ligging van ons sportpark helaas niet mogelijk. De enig overgebleven oplossing is dan dat we de beschikking krijgen over minstens één kunstgrasveld, dat een hogere bespeeltijd heeft dan een echt grasveld.” 

De gesprekken met wethouder De Prez zijn al enige tijden in volle gang. “Hj snapt onze kant van het verhaal zeker”, vervolgt Lustig, “maar aan de andere kant is hij met handen en voeten gebonden vanwege de bezuinigingen die hij zelf door moet voeren. Het vervelende aan deze situatie is dat we elkaar allebei begrijpen, maar dat het lastig is om tot een oplossing te komen.” 

Dat het probleem overduidelijk is, blijkt wel uit het feit dat de bespeeltijd van de grasmatten alleen al aan de wedstrijden die er in het weekend gespeeld worden opgaat. En dat terwijl de meeste elftallen daarnaast nog twee keer in de week trainen. “Dan hebben we het alleen nog maar over onze eigen vereniging”, stelt Lustig. “We vinden dat we een maatschappelijke functie hebben en laten daarom de buitenschoolse opvang en verschillende scholen gebruik maken van onze faciliteiten. Daarnaast zijn we ook nooit te beroerd om andere initiatieven te ondersteunen. Zo waren we pas nog gastheer tijdens de Droomtijdloop.”

Probleem
De kern van het probleem van SV Wippolder zit ‘m in de ligging aan de Rijksstraatweg in Delft. Het sportpark ligt op de grens van Delft en Delfgauw en een aanzienlijk deel van de leden komt uit de Gemeente Pijnacker-Nootdorp. “We zijn ook met wethouder Oudshoorn uit die Gemeente aan tafel gegaan, maar hij geeft aan dat hij geen geld gaat besteden aan een probleem dat in de Gemeente Delft speelt. Daarbij werd er vijftien jaar geleden, bij de inrichting van het plan Emerald, vanuit gegaan dat de wijk bij de Delft zou gaan horen, maar dat is niet gebeurd. Daarbij vindt men bij de Gemeente Delft dat ook de buurgemeente wat in de kosten bij mag dragen.” 

Afgelopen week vroeg Wippolder-icoon Martin Stoelinga binnen de Gemeenteraad aandacht voor het probleem. Hij diende de motie ‘Kunstgrasveld SV Wippolder’ in, met als belangrijkste argumenten de economische functie die Emerald voor Delft heeft en de bewegingseis voor de jeugd waaraan buitenschoolse opvang bijdraagt.

Lustig vindt het fijn dat een ‘echte Wippoldernaar’ zijn nek voor de vereniging uit wil steken, maar hoopt niet dat deze gang van zaken de goede gesprekken met de wethouder frustreren. “Het zou namelijk zonde zijn als deze prachtige vereniging het lijdend voorwerp zou worden in een politiek spel. De gesprekken verlopen tot nu toe voortvarend. Wel geeft de Gemeente Delft aan dat we, door het goede onderhoud, vijf jaar langer moeten doen met onze velden die in 2012 afgeschreven zijn.” 

Zover wil SV Wippolder het echter niet laten komen. De vereniging stelt alles in het werk om zo snel mogelijk een kunstgrasveld te realiseren. “Wij voelen ons partner van de Gemeente. We werken samen met wijkcoördinatoren en combinatiefunctionarissen omdat we vinden dat we als vereniging een maatschappelijke plicht hebben. We zijn dus zeker niet uit op een conflict. Wel is het zo dat als we het aantal activiteiten op onze velden moeten beperken, we het schrappen zullen gaan beginnen bij niet-vereniging-gerelateerde activiteiten.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12