Afbeelding

Horeca laat Voedselbank niet in de kou staan, de producten gelukkig wel

Algemeen

Editie: Week 51, Jaargang 21 |

Hans Mostert van Voedselbank Delft en Jon Cornelese van Café De Oude Jan in de nieuwe koelcel.

DELFT – De Delftse horeca begon vorig jaar via het initiatief Couvert Extra met het steunen van de Delftse Voedselbank en hield daar niet mee op. Afgelopen week werd een nieuwe koelcel gedoneerd.


Die koelcel is meer dan welkom. Voorheen gebruikte de Voedselbank een koelcel van één bij één meter, maar die volstaat allang niet meer. Steeds meer Delftenaren zijn namelijk afhankelijk van hulp van de Voedselbank, dus is ook een grotere koelcel nodig. Die werd deze week geïnstalleerd en is – via de Stichting Couvert Extra – bekostigd. Lennard Renaud van Renaud-Delft Horecabenodigdheden droeg z’n steentje bij door die koelcel tegen een wel erg scherpe prijs te leveren. B&L Accountants droeg 500 euro bij aan de nieuwe koelcel, die in totaal 6352 euro 50 kostte.
De Delftse horecazaken steunen de Voedselbank elke maand met een financiële bijdrage van 15 euro per bedrijf, legt Jon Cornelese van Café De Oude Jan uit. “Maar we vroegen ons af hoe we nog extra geld konden vergaren. Dat hebben we gedaan met de barmannenkalender. Tijdens de lancering daarvan organiseerden we een veiling. Daar hebben we veel geld mee opgehaald”, vertelt Cornelese. Een deel daarvan is gebruikt om voedsel van te kopen. Met het restant kon de nieuwe koelcel worden bekostigd. “We zijn daar uitermate blij mee”, zegt Hans Mostert, de voorzitter van de Delftse Voedselbank. “Onze vorige koelcel was in een hoekje in de Imannuëlkerk gebouwd en was heel klein. We gaan er echt op vooruit. Deze is vijf bij vier meter groot. Het levert ook veel meer mogelijkheden op. We kunnen hier nu doordeweeks al ingezamelde spullen in zetten.”

Voldoende voedsel
Volgens Mostert is er zo rond de feestdagen voldoende voedsel voorradig. “Het valt niet tegen, maar het is wel hard werken”, geeft de voorzitter aan. “De vraag is de laatste tijd gigantisch gestegen. Vorige week donderdag alleen al hadden we 26 nieuwe inschrijvingen. Dat is extreem.” In totaal telt de Voedselbank Delft nu al bijna vierhonderd cliënten, daar waar dat er vorig jaar nog ‘slechts’ 250 waren.

De oorzaak is even vervelend als simpel: de crisis. Goed, vorig jaar was het ook crisis, weet Mostert. En het jaar dáárvoor. “Maar mensen kunnen het altijd nog wel een tijdje uitzingen. Op een gegeven moment zak je door de ondergrens. Als ze dan het hoofd niet meer boven water kunnen houden, komen ze hier terecht.” Zodoende ziet de Voedselbank Delft steeds meer en vaker lieden komen die voorheen nog eigen bedrijven hadden. “Gelukkig krijgen we hele goede ondersteuning vanuit de Delftse samenleving, zoals scholen, bedrijven, de horeca èn particulieren. Daar moeten we het ook van hebben, want we krijgen geen subsidie.”
De stijgende vraag naar de hulp van de Voedselbank heeft er in Delft voor gezorgd dat het oude verzamelpunt te klein is geworden. Op dit moment is de Delftse Voedselbank aan het verhuizen naar een grotere locatie aan de Schieweg. Dit was, vonden de betrokkenen van Couvert Extra, een mooi moment om een extra bijdrage te leveren. Stichting Couvert Extra is nu ruim een jaar actief en er zijn al meer dan 15.000 producten geleverd aan de Voedselbank. Buiten de wekelijkse steun zorgde de stichting vorig jaar ook voor meer vreugdevolle feestdagen. Zo kregen de bij de Voedselbank aangesloten gezinnen met kerst een gepast ‘stamppotpakket’ en werd de jaarwisseling zeer smakelijk gevierd met een kiprollade. Couvert Extra zal ook komende feestdagen weer wat extra’s leveren, zodat er met de feestdagen gezond gegeten kan worden. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12