Jeroen Hoornweg vindt dat SEP in de derde klas hoort en dat moet nu gebeuren

Algemeen

DELFT – SEP loopt behoorlijk achter. In het aantal gespeelde wedstrijden: zeven pas. En in het aantal opgelopen verliespunten: niet meer dan drie.

Daar kan een mens dus best blij van wezen, van achterlopen. Vraag dat maar aan Jeroen Hoornweg, bezig aan z'n eerste seizoen bij SEP. Natuurlijk, het seizoen is nog lang. En een inhaalrace is leuk, maar dan toch vooral als je die achterstallige duels wint. Tóch zegt Hoornweg: "Voor mezelf ga ik uit van het kampioenschap. Ik denk wel dat Hermes DVS ons het knap lastig kan maken. En Delfia hebben we nog helemaal niet gehad. Maar dit is gewoon hèt seizoen. Het moet nú gebeuren. Dit is dè lichting, ook doordat we er wat spelers van buitenaf bij hebben gekregen. Het staat bij ons als een huis". 

Hoornweg (24) noemt zichzelf nu al 'een voetbalnomade'. Ga maar na. Hij voetbalde in de jeugd bij DVV Delft, Vitesse Delft en DHC. Als senior speelde hij in het zaterdagteam van DVV Delft en bij Full Speed. Daar hield hij het liefst vijf seizoenen uit. "Een lange tijd voor mijn doen". Hij voetbalde ook een poosje nièt. "Toen zag ik voetballen even niet zitten. Maar na twee, drie maanden had ik toch weer iets van: voetballen, dat is toch mijn sport. Dat zal ik ook blijven doen zo lang het kan". Hij weet ook wat het is om pittig geblesseerd te zijn. Een voorste kruisband, een meniscus, een operatie, hij kan er terdege over meepraten. Maar nu is hij weer zo fit als een hoentje. "Ja, ik kan nu ook wel weer doen wat ik vóór m'n blessure kon. Ik denk dat ik nog drie procent beter kan. Ik verwacht dat ik dit seizoen toch wel nodig heb om ook dat laatste stapje te maken". 

-Ben je voorzichtiger geworden na die blessure?
"In het begin had ik dat wel heel erg. Dat was toen ik weer een paar wedstrijdjes speelde in het derde van Full Speed. Maar die angst heb ik niet meer. Ik ga strak de duels in. Al zit er toch nog wel iets in m'n achterhoofd dat ik nu meer met rechts doe. Ik vind dat ik tweebenig ben. Ik ben rechts, maar ik kan ook met links een pass over dertig meter geven. Tóch doe ik nu meer met rechts. Ik speel ook rechts aan de buitenkant". 

Rechts op het middenveld, dat is nu zijn territorium. "Wij spelen één-vier-één-vier-één. Met de buitenste middenvelders wat meer naar voren. Ik ben eigenlijk een beetje een verkapte rechtsbuiten. Ja, ik val liever aan dan dat ik verdedig. Maar toen ik bij Full Speed in het eerste linksback stond, ging dat me ook aardig af. Maar ik ben toch wel meer aanvaller dan verdediger". 

Nu we het er tóch over hebben: "Ik denk dat ik een harde werker ben. Een teamspeler. Een soort van Dirk Kuyt. Pierre van Zinnen zei altijd dat hij van mij genoot, toen ik bij Full Speed linksback speelde. Dat ik, op mijn manier, acties maakte en over de linksbuiten heen ging. Ik ben een beetje een geluksvoetballer. Toch ben ik wel vrij technisch. Ik heb een aantal jaren bij Chris Kronshorst techniektraining gehad. Ja, daar word je zeker niet minder van. Wat ik nièt kan, is koppen. Toevallig heb ik tegen Taurus wèl met m'n kop gescoord, maar dat kwam omdat de bal op de doellijn tegen m'n hoofd stuitte. Ik kon 'm zó inkoppen. En wat ik misschien ook wel mis, is een beetje snelheid op de laatste meters. Al merk ik wel dat dat wat beter wordt dan vóór m'n blessure. Misschien zit het nu allemaal wat losser in m'n knie. Dat ik daardoor wat soepeler van de grond kom".

'DAT IS EEN BEETJE EEN APART VERHAAL'
Hoornweg verkaste dit seizoen van Full Speed naar SEP. "Ja, dat is een beetje een apart verhaal. Maar ik wil eigenlijk een beetje de eer aan mezelf houden. Ik wil me er liever niet over uitlaten". 

Jeroen Hoornweg traint nu (weer) onder z'n vader. Dat deed hij eerder al twee seizoenen, toen Joop Hoornweg trainer was bij Full Speed. "Ach", weet Jeroen, "je hebt altijd wel mensen die dan zeggen: Hij is het zoontje van de trainer, dus hij speelt in het eerste. Die mensen kijken niet naar hoe je presteert. Destijds, toen m'n vader daar wegging, ben ik gelukkig bij Full Speed gebleven. Het volgende seizoen stond ik bij Pierre van Zinnen in het eerste. Kon ik bevestigen dat ik niet afhankelijk ben van m'n vader. Nee, bij SEP heb ik niet het gevoel dat er zo naar me wordt gekeken. Ik vind SEP een geweldige club. Ik voel me er thuis. Ik kan het goed met m'n medespelers vinden. En de resultaten zijn goed. Ik wil altijd alles winnen. Ook oefenwedstrijden. En zelfs spelletjes met m'n broertje. Ik vind dat SEP in de derde klas hoort. Daar moeten we met z'n allen voor de volle honderd procent voor gaan". 

-Toch maar die vraag: wat vind je van je vader als trainer?
"Tsja, dat is lastig. Nou ja, ik vind hem een trainer die de waarde van spelers goed kan inschatten. Hij kan erg goed met mensen omgaan. Hij snapt precies wat een speler wil. Alleen geeft hij af en toe wèl veel loopoefeningen. Hij loopt zelf ook graag. Vroeger liep hij naar de training, had hij z'n voetbalschoenen bij zich, gaf hij training en ging hij weer hardlopend terug, naar huis. Die goeie conditie heeft hij nóg wel. Hij is ook nog redelijk bezig met fitness, met spinning. Maar het is zo, ik kijk anders naar hem dan de andere spelers dat doen. Ik vind hem gewoon een goeie trainer". En, kan hij ook niet ontkennen: "Wij zijn in de laatste twintig minuten vaak wel fitter dan de tegenstander". 

Hoornweg, hij werkt in de kinderopvang, heeft wat je misschien best een lichte afwijking mag noemen. Hij is volkomen mesjokke van AC Milan-spits Filippo Inzaghi. "Hij is toch wel de beste spits ter wereld, al speelt hij nu jammer genoeg niet. Ik vind het ook mooi zoals hij juicht als hij gescoord heeft. Dat is echt een kunst op zich. Ja, dat vind ik wel. Hij is mijn idool'. 

-Ik wil je die lol niet ontnemen, maar heb jij Inzaghi wel 's zien lachen? En heb je hem als hij heeft gescoord, wel 's de medespeler die de assist gaf in de feestvreugde zien delen?
"Als hij scoort, barst de wereld open. Hier sta ik, ik stond weer op de goeie plek. Sta maar 's elke keer op de goeie plek om te scoren. Ik weet niet hoe hij dat doet, maar dat kán geen toeval zijn. En dat hij nooit lacht, daar heb ik maling aan".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12