Dubbel Delft: zondag 1 juni

Algemeen

Wat bij de oude foto opvalt is, behalve het ontbreken van het treinviaduct, het enorm brede water dat tussen de Spoorsingel en de Phoenixstraat zit. Het woord singel heeft twee betekenissen: het wordt gebruikt voor een gracht die om een stad of dorp heen ligt, maar ook voor de weg die langs zo’n gracht ligt.

In Delft heette dit deel van de westelijke stadssingel gewoon de ‘Singel’. Tussen de weg en de fraaie stadsgracht werd in 1847 de spoorlijn aangelegd en vanaf dat moment werd de Singel langzamerhand omgedoopt in ‘Spoorsingel’. De stadsgracht werd in 1964 gedempt om plaats te maken voor het spoorviaduct. 

Bij het afscheid van burgemeester De Loor, in 1965, werd geschreven: “Eén van de grote werken die onder zijn leiding ten uitvoer is gebracht, is het spoorwegviaduct”. En verder: “Een groot herinneringsbord verbindt voor altijd zijn naam aan dit vorstelijke bouwwerk”. En ook: “Het hoogspoor is zeker geen grauw obstakel maar wel een plezierig aandoend wit lint dwars door de stad geworden”. 

De schrijver had waarschijnlijk last van een ernstige zonnesteek, want er is met aan absolute zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat er niemand te vinden is die het ‘een plezierig aandoend wit lint’ vindt. Grenzeloos dankbaar zullen velen zijn dat dit saaie stuk beton wordt gesloopt. Al een tijdje is Delft bezig om het project Spoorzone goed op de rails te zetten. 

De plannen voor dit stukje Delft zijn veelomvattend: naast het ondertunnelen van het spoor verrijst er een nieuw Stadskantoor, een station, een stadspark(je), bedrijfsruimte en een flink aantal woningen. Onlangs heeft Delft groen licht gekregen om het spoortracé vier rails breed uit te voeren. Twee sporen worden dan gebruikt met daarnaast ruimte voor nog eens twee sporen. Die pas daadwerkelijk aangelegd worden als Rijksambtenaren ‘nut en noodzaak’ hebben aangetoond. Kijken of één plus één ècht twee is, zeg maar. En anders kunnen we bovengronds altijd nog een stoomtrein laten rijden. Hebben de toeristen er ook wat aan…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12