Fietstocht door het Midden-Oosten was ondanks schiet- en valpartijen een mooie reis

Algemeen

Geert Jan Olsder op het Sint-Pietersplein in Rome.

DELFT – Geert Jan Olsder is terug in het veilige Nederland. Samen met negentien anderen vertrok de 67-jarige Delftenaar ruim een maand geleden voor een 3600 kilometer lange fietstocht van Jordanië naar Rome. Dat je zo’n fietstocht niet met twee vingers in de neus aflegt, blijkt wel uit het feit dat vijf van de twintig deelnemers de eindstreep nooit haalden.

Drie van hen moesten zelfs in ambulances naar het ziekenhuis worden vervoerd. De reis begon echter goed, laat Olsder na aankomst in Nederland weten. “We werden in Jordanië heel hartelijk ontvangen door Prins Hassan van Jordanië. Hij heeft ons toen een persoonlijke brief meegegeven voor kardinaal Tauran in Rome, de kardinaal die de relatie Christendom-Islam in z’n portefeuille heeft”, vertelt Olsder. Het fietsen door de Jordaanse woestijn en wadi’s viel vervolgens echter niet mee. De groep kreeg er te maken een zandstorm. In Turkije en Jordanië kreeg de groep fietsende Nederlanders begeleiding van Politie, een ambulance en een volgwagen. Dat bleek achteraf geen overbodige luxe. “De ambulances hebben helaas drie keer in actie moeten komen omdat er drie serieuze valpartijen waren. Alle drie de keren zijn de slachtoffers naar het ziekenhuis vervoerd”, vertelt Olsder. Korte tijd later mochten ze het ziekenhuis alweer verlaten, maar ze konden kun fietstocht niet voortzetten.
In Syrië was de politieke situatie gespannen. “Hoewel daar door ons weinig van te merken was”, meldt Olsder. Hoewel, weinig van te merken? Het verblijf in de stad Homs vormde daar wel een uitzondering op. “Daar werden we ‘s nachts wakker van een urenlang durend geweervuur op misschien een kilometer afstand. De volgende ochtend maakten we een wegblokkade mee, maar we werden hier lachend doorgelaten. Net toen wij Syrië hadden verlaten, verslechterde de situatie daar.” 
Vervolgens bezocht de groep in het Turkse Konya het centrum van de Soefi Beweging en werd een voorstelling van dansende Derwisjen bijgewoond. “Dat was zeer indrukwekkend”, vond Olsder. Noord-Griekenland was volgens hem zeer bergachtig. “Daar konden de doorgewinterde fietsers zich uitleven.” De laatste paar dagen vertoefde het gezelschap in Italië, waar de brief aan de kardinaal werd overhandigd. In Rome bereikten ze hun einddoel. Ze hadden toen al ruim 3600 kilometer gefietst en daarbij 31 kilometer aan hoogteverschillen overbrugd. Het geld voor de twee goede doelen waarvoor werd gefietst, het Lilianefonds en het Rotary-project ‘Polio de wereld uit’, stroomt nog steeds binnen. Meer weten? Het volledige reisverslag is te vinden op www.cycletourmeccarome.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12