Dubbel Delft... zondag 13 december

kijk op de wijk

Met het Stationsplein is het altijd wat. Al jarenlang wordt er gesloopt en gebouwd. Het begon allemaal in 1679, toen de Staten van Holland besloten zelf geschut te gaan maken. Daartoe werd 'by 's Lands loodsen in de Houttuinen aan de Singels' een zogenaamde affuitmakerij ingericht.

Samen met een kanon vormt de affuit een zogeheten 'vuurmond’, zeg maar rijdend geschut. Voor de fabricage van affuiten was hout nodig. Eikenhout, dat na droging zo'n zeven maanden in stromend water moest liggen, waarna het in de Houttuinen te drogen werd gelegd. Tot die tijd werd schiettuig veelal gefabriceerd door klokkengieters. Die hadden tenslotte de meeste kennis van de eigenschappen van metalen. 

Nu werden affuiten dus in de Rijkswerkplaats te Delft gemaakt. Werkgelegenheid leverde het de stad in elk geval op: één meesterknecht, twee knechten voor het bureel, zeven sjouwerlieden, zeventien schoonmakers, één baas affuitmaker, één wielenmaker + knecht, één smid met drie knechten, twee houtzagers en één houtbewerker. En nog twaalf 'wakers' die in de winter in ploegen van vier de wacht hielden. Loon: zestien stuivers per nacht. In de negentiende eeuw was de top voor het complex: affuiten, mortierstoelen, munitiewagens, je kon het zo gek niet bedenken of het werd in Delft, 'de Wapenkamer van Holland', gemaakt. In de twintigste eeuw werd het complex bevolkt door de firma Perfra die veel met ijzer en blik deed. Bekend zijn onder andere de slakkenvorkjes (!) die speciaal voor de Franse markt werden gefabriceerd. Op de linkerfoto is nog de tekst ‘metaalwarenfabriek’ te zien. 

Ook bouwstoffenhandel Prins had hier haar langere tijd z'n domicilie. De meest in het oog springende huurder van de laatste jaren is ongetwijfeld ‘Serpo’, waar je van alles kon zien op het gebied van reptielen; vooral slangen waren er in vele vormen te bewonderen. Op de linkerfoto is de bebouwing nog tot aan de brug richting Barbarasteeg. Sinds een aantal weken is er niets meer te zien van deze bebouwing. Alles ter eer en meerdere glorie van het Spoorzone-traject. Het levert in elk geval weer een aardige ‘Dubbel Delft’ op…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12