Afbeelding

Voor klein bedrag valt er veel te genieten tijdens jubileumconcert DSO

cultuur

Editie: Week 13, Jaargang 22 |

DELFT – Het Delfts Symphonie Orkest (DSO) viert volgende week zaterdag haar 95-jarig jubileum. Het orkest hoopt dat zoveel mogelijk Delftenaren dat met hen komen vieren, dus wordt een zeer schappelijke entree gevraagd.


Voorzitter Martijn van der Most en dirigent Peter Gaasterland kijken uit naar het jubileumconcert. Ze laten dolgraag aan Delft en alle Delftenaren zien dat het DSO niet zomaar een bij elkaar geraapt clubje muzikanten is. “We zijn als orkest oud, maar ook jeugdig en sprankelend”, geeft Gaasterland aan. Het gaat volgens de voorzitter ‘geweldig’ met het orkest, dat uit zo’n zeventig mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 90 jaar oud bestaat.
Het DSO ontstond in 1919 uit muziekvereniging van de Gist- en Spiritusfabriek, maar heeft daar nu geen enkele link meer mee. Het treedt gemiddeld een keer of twee keer per jaar in Delft en omgeving op. Daarbij worden niet steeds dezelfde nummers of muziekstukken gespeeld, integendeel. “Ons repertoire is schier onuitputtelijk”, zegt dirigent Gaasterland. “We zijn een volledig symfonisch orkest dat alles in huis heeft.” En, voegt Van der Most eraan toe: “We houden de optredens zo gevarieerd mogelijk.”


- Zaterdag 6 april geven jullie om 20.15 uur een concert in de Oude Kerk. Wat kunnen we hiervan verwachten?
Gaasterland: “We spelen dan de Ouverture ‘Egmont’ van Ludwig van Beethoven, daarna volgt een trompetconcert van Joseph Haydn. Dat past inhoudelijk goed in de opeenvolging van de werken. Het wordt een heel klassiek programma uit een klassieke periode.”


-Wat wordt bijzonder aan dit concert?
Van der Most: “Dat we een beetje afwijken van het gangbare stramien. Vanwege ons lustrum en omdat we dit extra feestelijk willen maken, is het concert in de Oude Kerk. Daardoor spelen we in grote ruimte waar veel publiek kan komen. We willen het heel toegankelijk maken door slechts 5 euro te vragen, inclusief een drankje. Dat is meer een symbolische bijdrage. We hopen dat daardoor veel mensen kennis willen komen maken met het DSO.”
Gaasterland: “Een groot deel van onze achterban bestaat uit vrienden, familie en kennissen. Ook trekken we er natuurlijk wel enkele andere Delftenaren bij, maar we willen nog meer een rol in het Delftse geheel spelen.”
Van der Most: “De Oude Kerk is schitterend om te zijn. Ondertussen kun je luisteren en genieten van prachtige muziek en kennismaken met het DSO. Voor een klein bedrag valt er dus een heleboel te genieten. We beleven met ons orkest gigantisch veel plezier aan zulke optredens, ik vind het mooi dat we dat nu in Delft kunnen laten zien.”
Gaasterland: “Ik maak als dirigent van dichtbij mee hoeveel werk wordt verzet voor de totstandkoming van zo’n concert. Dat wordt gedaan door orkestleden uit alle lagen van de bevolking en met verschillende achtergronden. Heel bijzonder om te zien hoe alles elke keer weer voor elkaar komt. Ik ben professional muzikant hij het Haagse Residentieorkest. Maar als we met het DSO na drie maanden voorbereiding een klinkend resultaat neerzetten, dan is de voldoening groter dan bij het Residentie Orkest.”
Zie voor meer informatie over het jubileumconcert en de kaartverkoop de website www.hetdso.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12