Christophe Cazin bezig met het bevestigen van een nieuwe route. (Foto: EvE)
Christophe Cazin bezig met het bevestigen van een nieuwe route. (Foto: EvE) Foto:

Kom zondag naar de finale van de International Youth Open bij Delfts Bleau

Algemeen

DELFT - Dit weekend wordt bij Bouldercentrum Delfts Bleau het International Youth Open gehouden. Tijdens de finales op zondag zijn Delftenaren van harte uitgenodigd om de kunsten van de jeugdige klimmers te komen bewonderen. De toegang is gratis.

Een blauw gordijn onttrekt een deel van de boulderhal aan de Schieweg aan het zicht. Daarachter zijn de mannen van het bouwteam bezig om de routes voor komende zondag aan te leggen. Die geheimzinnigheid is nodig: het maken van de puzzel; hoe kom je op zo’n efficiënt mogelijke manier naar boven’, is onderdeel van de bouldersport en dat betekent dat de routes strikt geheim moeten blijven. In totaal worden voor het toernooi zo’n 30 gloednieuwe routes aangelegd. Het aanleggen van die routes is bijzonder werk dat je eigenlijk alleen kunt doen als je zelf boulderaar bent. “Alle mannen van het team; Michiel Nieuwenhuijsen, Tim Reuser, Jesse Pauw, Christophe Cazin en Don van Laere (de regerend Nederlands Kampioen) zijn dan ook ervaren klimmers”, vertelt Sander ter Steege, eigenaar van Delfts Bleau en organisator van het jeugdtoernooi dat dit jaar zijn eerste lustrum viert.

Succes
Ruim 180 deelnemers uit 14 landen. Alleen al qua deelnemersaantal is het toernooi een succes. Een iets te groot succes zelfs, want daardoor moest de geplande DB 9, een algemeen toernooi dat voor alle boulderaars open staat, worden gecanceld: “Er zijn anders gewoon teveel mensen binnen”, legt Sander uit. “Dat is vanwege de veiligheid niet te doen.” Vandaar ook dat hij mensen die willen komen kijken graag verwijst naar de zondag: “Op zaterdag zijn de kwalificaties in de categorieën: onder 14, onder 16, onder 18 en onder 20. Dames èn heren. Van die in totaal dus acht categorieën gaat de top zes door naar de finale. “Dat zijn dus veel minder mensen in de hal, dus dan ben je als bezoeker van harte welkom op onze speciale tribune.” De finale is van 10.30 uur tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Verrassend
Het aardige van het jeugdtoernooi is dat er altijd weer verrassingen zijn. In de leeftijd tussen 12 en 20 jaar veranderen jongeren enorm. Dat betekent dat iemand die in een eerdere categorie niet lekker mee kon komen, in een hogere categorie ineens wèl uitblinkt. Dat maakt de wedstrijden altijd weer interessant. Het verleden telt maar heel beperkt mee in het heden.” Wat niet betekent dat er geen grote mogelijkheden zijn voor de toekomst: “Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat klimmers die hier ooit hebben deelgenomen de internationale top bereiken.” Dat alleen al is reden genoeg om te gaan kijken, toch? Meer info: www.delftsbleau.nl.