“Boulderen is een sport voor iedereen”, benadrukt eigenaar Sander ter Steege
“Boulderen is een sport voor iedereen”, benadrukt eigenaar Sander ter Steege

“Boulderen is een sport voor iedereen”

Algemeen

DELFT - Het is gezellig druk in de boulderhal van Delfts Bleau. Hier staat een groep die instructie krijgt. Even verder is iemand op eigen houtje aan het klimmen. En tussendoor rusten mensen uit en drinken wat. Boulderen is een sport met veel facetten: fysieke en mentale uitdaging, maar ook ontspanning en gezelligheid. 

“Het is ook een sport voor iedereen”, benadrukt eigenaar Sander ter Steege. “En we krijgen hier dus ook allerlei mensen binnen. Jong en oud. Professionele sporters zoals het Nederlands Team Sportklimmen, en mensen die het echt alleen voor hun plezier doen. Scholieren komen hier ook regelmatig. Scholen zoals het Grotius, het Mercurius College en Stanislas komen geregeld met groepen voor een alternatieve gymles.” Een bijzondere groep zijn mensen met psychische klachten die, vaak op rustige momenten buiten openingstijd, komen klimmen. “Boulderen heeft namelijk een gunstig effect; je moet je focussen en daardoor krijgen mensen rust in hun hoofd. Vorig jaar was ik op een beurs waar een therapie voor mensen met depressie werd gepresenteerd die ontwikkeld is door een Duitse universiteit. Dat soort dingen vind ik interessant en daar zou ik wel meer mee willen.”

Uitbreiden
Net als dat Sander graag uit zou willen breiden. “Meer groepen ontvangen. En ook het Nederlandse Team Sportklimmen dat hier traint kan wel wat meer oefenruimte gebruiken. Ik zou ook graag een aparte ruimte hebben die wat meer prikkelarm te maken is. Zonder muziek en zo, maar ook wat lager. Juist voor de speciale doelgroepen, maar ook voor lagere scholen en jongere kinderen. Maar dat is op deze locatie helaas niet mogelijk. We zijn wel met de gemeente in overleg, want waar we nu zitten is uiteindelijk tijdelijk.” En uit Delft weg? “We heten Delfts Bleau. Dan is het raar dat we in een andere stad gaan zitten.”

Klimmen of kijken
Kortom, er is veel animo voor de sport. “En er is (helaas) nog steeds een wachtlijst voor de jeugdlessen.” Alles bij elkaar zijn er bij ons dagelijks een paar honderd mensen aan het sporten. óf om te kijken, want regelmatig zijn er toernooien, zowel internationaal, als regionaal. “Op 23 en 24 maart is de vijfde editie van onze International Youth Open.” Een lustrum dus. En in zekere zin uniek want er zijn maar twee open jeugdwedstrijden ter wereld. “De inschrijving is op 1 februari geopend en we hebben nu al inschrijvingen uit Canada, Denemarken, Duitsland en het VK.”

Eerder, op 9 februari, is het DB 9 toernooi. Een open competitie voor 16-plussers waarbij je 20 boulders (klimroutes) moet bedwingen. “Er is ook een DJ, dus het wordt naast sportief ook gewoon heel gezellig.”