Voorlezen is niet alleen heel goed, maar ook heel leuk! (Foto: PR)
Voorlezen is niet alleen heel goed, maar ook heel leuk! (Foto: PR) Foto:

Voorlezen is vaste prik bij Holland Kinderopvang

Algemeen

DELFT - Van 24 januari tot en met 3 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Een evenement waar ook Holland Kinderopvang met overtuiging aan mee doet. Woensdag de 24e is er een gezellig voorleesontbijt. 

Op het kinderdagverblijf van Holland Kinderopvang wordt veel voorgelezen: “Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen”, legt directeur Anne-Marieke uit. Ook als kinderen nog niet kunnen praten, is voorlezen al heel nuttig.” Maar meer dan dat: voorlezen is gewoon ook heel leuk. “De kinderen genieten er echt van.” Voor de jongere kinderen zijn er voornamelijk luikjesboeken waar steeds weer een verrassing achter verborgen zit, of knopjesboeken. “Daardoor wordt voorlezen niet passief maar interactief.” Oudere kinderen genieten vooral van prentenboeken. Daarom investeert Holland Kinderopvang ook in dat soort boeken, zoals het Prentenboek van het Jaar 2024: ‘Help, een verrassing!’ van Miriam Bos. Suusje Eekhoorn heeft een verrassing voor August de Vos. Maar wat is die verrassing en zal August dat wel leuk vinden?

Voorleesontbijt
Om de Nationale Voorleesdagen in stijl te beginnen is er op 24 januari een gezellig voorleesontbijt: “Een klein, gezond ontbijt, want we zijn ook een gezonde kinderopvang, met een feestelijk tintje”, aldus Anne-Marieke. “We hebben ouders en opa’s en oma’s van de kinderen gevraagd om tijdens het ontbijt het Prentenboek van het jaar te komen voorlezen, en daar zijn hele leuke reacties op gekomen. Opa’s en oma’s zien de kinderopvang natuurlijk niet zo vaak, hoogstens bij het brengen en halen naar het kinderdagverblijf als ze een keer oppassen of bij de jaarlijkse opa en omadag, dus voor hen is het dan ook leuk om een keer binnen te komen kijken.” Tijdens de andere Nationale Voorleesdagen komen ook de andere boeken uit de Prentenboek Top Tien van 2024 aan bod.

Jubileum
Het voorleesontbijt is niet het enige met een feestelijke tintje. Eigenlijk geldt dat voor het hele jaar, want Holland Kinderopvang viert dit jaar haar dertigjarig bestaan. In 1994 begon het allemaal met het kinderdagverblijf in de Hugo de Grootstraat. Inmiddels is Holland Kinderopvang uitgebreid met meerdere locaties buitenschoolse opvang (BSO). Op de vestiging De Appelboom aan de Hugo de Grootstraat vinden de kinderen van 0 tot 4 jaar een plekje. Op de Van Slingelandstraat en de Michiel ten Hovestraat zijn de BSO vestigingen De Peppel en De Kastanje te vinden en de nieuwste locatie, De Perenboom, ligt aan de Nieuwelaan. Hier zitten de kinderen van 4 tot en met 13 jaar. Een groot aanbod dus. Maar wel binnen een toegankelijke organisatie. “Holland Kinderopvang is altijd een kleinschalig familiebedrijf geweest en dat is onze kracht.” Dit jaar zullen er dus meer feestelijke momenten zijn om het jubileum te vieren. “Hier wordt achter de schermen hard aan gewerkt.”