Kapper John en zijn vrouw Edith. (Foto: EvE)
Kapper John en zijn vrouw Edith. (Foto: EvE) Foto:

Kapper John kruipt graag in de huid van een ander

Algemeen

DELFT - Als kundig kapper zorgt Kapper John ervoor dat je eruit ziet als je beste zelf. (Of zelfs nog net iets beter dan dat). Maar soms vindt hij het juist ook leuk om in de huid van een ander te kruipen.

Kapper John doet namelijk al 25 jaar aan toneel. Sterker nog, zo heeft hij zijn vrouw Edith ontmoet, met wie hij dit jaar alweer 20 jaar getrouwd is. “We hebben jarenlang bij De Flits gespeeld”, vertelt hij. Sinds vorig jaar zijn we aangesloten bij het Delfts Toneelgezelschap (DTG).” Vorig jaar speelden John en Edith mee in De mannen van La Mancha, waar John zelf verschillende rollen vertolkte. Dit jaar staat het stuk Shirley Valentine op het programma, geregisseerd door Iris Jansen. Deze monoloog wordt door Edith gespeeld en gaat op 20 april in première in het DTG Theater aan het Rietveld. “Het stuk gaat over een vrouw die in haar leven met man en huishouden in een sleur is beland, maar ineens de mogelijkheid krijgt om naar Griekenland te gaan. En daar ontmoet ze de levendige Costas…

Schitteren
Een monoloog is, nou ja, mono dus. Edith staat alleen op het podium. Betekent dat dat er geen rol is weggelegd voor John? Zeker wel, maar dan náást het toneel: “Naast het spelen zelf hou ik me ook bezig met het licht. Een belangrijk onderdeel van een stuk, want met licht kun je sfeer maken. Zijn kappersoog voor kleur en detail helpen daar zeker bij. Wat er nu zo leuk is aan toneel? “Dat je echt in de huid van iemand kunt kruipen. Soms is het gewoon heerlijk om een ánder te zijn. En net als in mijn vak vind ik het leuk dat je met toneel een ander blij maakt. Dat het mensen echt iets doet: dat ze blij zijn, ontroerd raken , aan het nadenken gezet worden… . En in mijn ondersteunende rol vind ik het mooi om die ànder te laten schitteren, en dat is toch ook een beetje het doel van het kappersvak.”

Kaarten winnen
Kapper John laat mensen graag meegenieten van zijn hobby. Daarom start hij binnenkort met een actie op Facebook en Instagram waar hij aan zijn klanten kaarten beschikbaar stelt voor de voorstellingen van 2 mei (avond) en 19 mei (zondagmiddag). Zo heb je nog eens wat te recenseren in de kappersstoel… “Informatie volgt, dus hou de sociale media in de gaten!” De première op 20 april wordt een ‘aangeklede’ voorstelling met een Grieks hapje erbij. Op 12 mei is er een voorstelling met een high tea vanwege Moederdag.

Meer info:
www.delftstoneelgezelschap.nl en Kapper John op Facebook en Instagram.