Door het renoveren van een lift kan die nog jaren langer mee. (Foto: PR)
Door het renoveren van een lift kan die nog jaren langer mee. (Foto: PR)

NL Liften, specialist in liftonderhoud en -renovatie

Algemeen

DELFT – Het zal je maar gebeuren. Dat de lift in je bedrijf of je appartementencomplex het een avond, of een weekend niet doet. Dat wil je niet. En dus is geregeld onderhoud noodzakelijk. Maar zelfs bij goed onderhoud komt er een moment dat er méér nodig is. 

Maar ook als de jaren gaan tellen, zijn er mogelijkheden: “Door het renoveren van een lift kan die nog jaren langer mee”, aldus specialist Jack Verbeek van NL Liften. 

Besturing, motor en uiterlijk
In grote lijnen gaat het bij renovatie om drie zaken: de besturing van de lift, dat is met name elektronica, het motorgedeelte en natuurlijk ook het uiterlijk van de lift, want het oog wil ook wat. “De liftbesturing gaat relatief korter mee dan de motor”, weet Jack. “Bij een renovatie vervangen we de bekabeling in de schacht en de machinekamer, en de besturing zelf. Denk aan het drukknoptableau in de lift, maar ook de interne elektronica. Zo hebben moderne liften een frequentieregeling om het ritverloop netjes te laten verlopen: comfortabeler en energiezuiniger. Oudere liften hebben die niet en dat merk je: remmen en accelereren verloopt veel schokkeriger. Soms is in een oude liftbesturing nog wel een nieuwe frequentiebesturing in te bouwen, maar dat hangt, zoals zoveel zaken als het om liften gaat, van veel factoren af. Een lift is per definitie maatwerk.”

Complex
Het motorisch deel van de lift is robuuster en hoeft minder snel vervangen te worden. Dat is soms complex. “Bij een nieuwe klant doe ik altijd eerst een opname. Ik check het logboek dat bij iedere lift hoort, maar kijk ook zelf. Daarbij handel ik alsof het mijn eigen lift of portemonnee is: m.a.w. Ik vervang alleen wat nodig is. Daarbij staat veiligheid voorop.” De liftcabine zelf kan ook gerenoveerd worden. “Daarbij is zo’n beetje alles mogelijk, met inachtneming van de regels. Gewicht bijvoorbeeld. Je kunt een liftcabine desnoods met marmer bekleden, maar dat betekent wel dat je dan ook je contragewicht en wellicht de motor moet aanpassen. In de regel vervangen we de onderdelen van de cabine met onderdelen die ongeveer even zwaar zijn. Zo ontstaat er geen probleem. En heb je weer jarenlang plezier van een mooie lift.”

Het onderhouden en zo nodig renoveren maakt een groot deel van het werk van Jack en zijn team uit. Zowel bij particulieren als bedrijven. “We doen bijvoorbeeld het onderhoud van honderden liften van drogisterijketen Kruidvat, maar werken ook voor VVE’s en bewonersorganisaties.”

Meer weten? https://nlliften.nl..