Een gezonde leefstijl is belangrijk om de verergering van de artrose af te remmen. Blijven bewegen is daar een onderdeel van.(Foto: PR)
Een gezonde leefstijl is belangrijk om de verergering van de artrose af te remmen. Blijven bewegen is daar een onderdeel van.(Foto: PR)

Kom in beweging tegen artrose bij Fys’Optima Delft

Algemeen

DELFT - Artrose, of gewrichtsslijtage, is een veelvoorkomende vorm van reuma waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in bijvoorbeeld je hand, voet, knie, heup of rug minder wordt. Je kunt niet genezen van artrose, maar bewegen en fysiotherapie kan wel helpen de symptomen te bestrijden. 

Artrose ontstaat vaak door veroudering, maar kan ook op jonge leeftijd ontstaan. Het is een veel voorkomende aandoening: Anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben last van artrose in één of meerdere gewrichten. De klachten van artrose beginnen vaak klein. Symptomen zijn onder meer pijn en/of stijfheid in het gewricht, vooral als je na een tijdje zitten of liggen weer in beweging komt. Bijvoorbeeld ‘s ochtends als je ‘op gang moet komen’. Andere symptomen zijn een krakend geluid/gevoel, bewegingsbeperking en een verandering in de stand van een ledemaat.

Blijf bewegen
Een gezonde leefstijl is belangrijk om de verergering van de artrose af te remmen en bijbehorende (pijn)klachten en beperkingen te verminderen. Blijven bewegen is daar een onderdeel van. Door te bewegen help je je spieren en gewrichten in goede conditie te houden en je klachten te verminderen. De uitdrukking ‘use it or lose it’ is hier van toepassing. Fysiotherapie kan je helpen om op een veilige manier te (blijven) bewegen, een operatie te voorkomen of uit te stellen en weer vertrouwen te krijgen in je lichaam. Fysiotherapie kan artrose niet genezen. Het doel van de therapie is vooral om pijnklachten verminderen en het verbeteren van dagelijkse activiteiten, denk aan wandelen, traplopen en dergelijke. Fysiotherapie kan ook helpen om een eventuele operatie, zoals een nieuwe knie of nieuwe heup, uit te stellen stellen of juist helpen bij de voorbereiding daarop: oefeningen kunnen ervoor zorgen dat spieren en gewricht in betere conditie zijn voorafgaand aan een operatie.

Therapie 
De fysiotherapeuten van Fys’Optima Delft helpen u graag bij beginnende of gevorderde artrose. In een intakegesprek maken we samen met u een persoonlijk behandelingsplan om klachten te verminderen. De therapie bestaat veelal uit oefentherapie en training, maar er is ook aandacht voor leefstijl in het algemeen. Wanneer mensen met (of zonder) artrose graag onder begeleiding van een fysiotherapeut willen starten met bewegen kan dat ook met ons ‘Sensus’ programma. Zo kunnen mensen op abonnementsvorm sporten onder begeleiding.

Voor wie op zoek is naar goede fysiotherapeutische zorg is Fys’Optima Delft al sinds de jaren ‘80 een vertrouwd adres in Delft. U kunt bij terecht voor een grote verscheidenheid aan behandelingen, waaronder manuele therapie, sportfysiotherapie, echografie, zwangerschapsklachten, bijvoorbeeld bekkenproblemen, maar ook voor verschillende beweegprogramma’s.