<p>Oedeemtherapie kan helpen bij veel verschillende klachten. (Foto: PR)&nbsp;</p>

Oedeemtherapie kan helpen bij veel verschillende klachten. (Foto: PR) 

(Foto: )

Oedeemtherapie bij Fys’Optima Delft

DELFT - Bij de praktijk voor fysiotherapie Fys’Optima Delft kunt u naast fysiotherapie, manuele therapie en training nu ook terecht voor oedeemtherapie. Fysiotherapeute Daniela Cordaro is gespecialiseerd in het behandelen van oedeem.

Oedeem is een abnormale vochtophoping in het lichaam. Dit kan het gevolg kan zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen met vochtophopingen als gevolg. Zwelling, pijn, tintelen, een zwaar gevoel; het zijn allemaal klachten die hieruit kunnen voortkomen. Oedeemtherapie kan verlichting geven bij verstoringen in de normale lymfecirculatie die zich kunnen voordoen na behandelingen en operaties. Bijvoorbeeld na het verwijderen van de lymfeklieren, bij littekenvorming, bestraling en chemotherapie ten gevolge van de behandeling tegen kanker. Bij acute en chronische aandoeningen, na ongevallen zoals kneuzingen of spierletsels. Bij stress gerelateerde klachten, darmklachten (denk aan obstipatie) of huidproblemen (zoals psoriasis).

Behandeling
Oedeemtherapie kan de vochtopname bevorderen door de lymfevaten te stimuleren. Meestal wordt de behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering. Er zijn verschillende therapieën, zoals De Manuele Lymfedrainage volgens de Vodder methode. Dat is een zachte massagevorm waarbij de oedeemtherapeut ritmisch een heel zachte en spiraalvormige druk uit op de lymfeklieren en -banen. Deze massagetechniek is bedoeld om de afvoer van het lymfevocht te stimuleren en de waterhuishouding van het lichaam in evenwicht te brengen. Bij het afnemen van de zwelling - ofwel het oedeem - kan het beschadigde weefstel beter herstellen. Bij compressietherapie, letterlijk ‘drukbehandeling’, wordt gebruik gemaakt van elastische zwachtels om het vocht in je arm of been terug te dringen. De continue druk gaat het uittreden van het vocht tegen en geeft ondersteuning bij de afvoer van lymfe. Voor een succesvolle behandeling is lichaamsbeweging erg belangrijk. Oefentherapie wordt ingezet voor het verbeteren van de vochtafvoer, beweeglijkheid en voor het verhogen van de spierkracht. Verder is ook je informeren over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp belangrijk. Omdat iedere klacht anders is vindt er eerste instantie een intakegesprek plaats waarin u samen met de therapeute een behandelplan opstelt, afgestemd op uw persoonlijke situatie en doelen. Heeft u vragen of bent u benieuwd of de behandeling u zou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 015-2565900 of info@fysoptimadelft.nl.

Meer berichten