Elke vrijdag is er een (gratis) introductieles. Opgeven wel vereist. (Foto: EvE)
Elke vrijdag is er een (gratis) introductieles. Opgeven wel vereist. (Foto: EvE)

Boulderen lijkt wel wat op het leven zelf

Algemeen

DELFT - Je zou het niet zeggen als je naar de temperaturen kijkt, maar het is september en daarmee is ook het indoorseizoen weer begonnen. Bouldercentrum Delfts Bleau begroet in deze periode veel nieuwe gasten bij de start van het nieuwe seizoen. 

“Onze lessen zijn ook weer opgestart. We zijn blij dat we kunnen melden dat de wachtlijst voor de jeugdlessen voor het grootste gedeelte is weggewerkt”, vertelt Sander ter Steege. Grotendeels, niet helemaal en daar is een goede reden voor: “We hebben inmiddels ruim 130 kinderen voor onze jeugdlessen. Die lessen worden dagelijks gegeven, van maandag tot en met zaterdag. Omdat we het belangrijk vinden dat iedere jongere goede begeleiding krijgt, houden we die groepen klein en met maximaal zes personen per trainer.” Dat betekent dat wie zich nu opgeeft wel weer op een wachtlijst komt, maar Sander heeft goede hoop dat dat van korte duur is: “We willen graag verder uitbreiden, hoewel dat op de huidige locatie lastig is.” In het verlengde daarvan zoekt Sander dan ook nog steeds nieuw personeel om zijn team van inmiddels bijna zestig mensen (!) te versterken. “Zowel mensen voor bardiensten als trainers zijn van harte welkom. Ben je een teamspeler en werk je graag in een sportieve omgeving en met mensen? Dan zit je bij ons goed.

Dat boulderen zo populair is verbaast Sander niets, en dat is niet omdat hij er zelf in zit: “Zeker voor kinderen en jongeren is boulderen een goede sport. Je ontwikkelt kracht, balans, behendigheid en een goede oog-hand- en oog-voet coördinatie. Je ontwikkelt een volledig bewegingsarsenaal inclusief leren vallen. Of beter gezegd, leren landen. Bovendien is het goed voor je concentratievermogen en mentale gezondheid.” Boulderen vergt een zodanige focus dat er geen ruimte is om aan andere zaken te denken. Bovendien: “Ik zie wel parallellen tussen de problemen in het dagelijks leven en de problemen die je op een boulderparcours tegenkomt”, peinst Sander. “Het vraagt allebei om creatief denken en doorzettingsvermogen. Het voordeel bij klimmen is dat je onder begeleiding in kleine stappen die problemen overwint, en dat kan weer een gunstig effect hebben op je dagelijks leven. Het is mooi als we ook in die zin iets voor mensen kunnen betekenen.” Over vallen gesproken: dat leer je dus al op je eerste (introductie)les. Zo’n introductieles wordt iedere vrijdag gegeven en je kunt je er voor opgeven via de website. Zo maak je gemakkelijk kennis met de sport.

Delfts Bleau bestaat deze maand alweer 11 jaar en dat wordt gevierd. Zo zijn er diverse festiviteiten waaronder de db9 wedstrijd voor volwassenen (boven de 16 jaar) op 22 september en de jeugdeditie daarvan op zaterdag de 23e. En bij feest horen leuke acties, dus hou www.delftsbleau.nl in de gaten!