Wethouder Vollebregt is enthousiast als hij zijn eerste kwartet heeft. (Foto; EvE)
Wethouder Vollebregt is enthousiast als hij zijn eerste kwartet heeft. (Foto; EvE)

“Een spel dat zelfs Delvenaren verrast”

Algemeen

DELFT - Dat zie je nou niet vaak, een wethouder die spelletjes doet in werktijd. Bas Vollebregt schoof afgelopen woensdag aan in de binnenstad voor een gezellig spelletje kwartet. Een Délfts kwartet, wel te verstaan. 

Enig fanatisme kan de wethouder niet ontzegd worden als hij als eerste een viertal kaarten op tafel legt: “kwartet!” Maar na een veelbelovend begin moet hij het uiteindelijk toch afleggen tegen zijn uitdagers: Alice van den Dool en Annemarie Oorthuizen, de makers van het Delfts kwartetspel. Beide komen ze oorspronkelijk niet uit Delft, maar ze zijn inmiddels wel verknocht aan de Prinsenstad. Toen Annemarie twee jaar geleden op het idee van een Delfts kwartetspel kwam, sloot Alice zich daar graag bij aan: “We zijn allebei dol op spelletjes.”

Iconisch 
En nu is het spel er dan. Uitgevoerd in Delfts Blauw, met veel leuke weetjes over de stad. In de categorie ‘iconische gebouwen’ leer je zo dat de Oostpoort de laatst overgebleven stadspoort is en uit de 15e eeuw dateert, terwijl je in de categorie ‘musea’ kennismaakt met Madame de Berry. Er is aandacht voor bekende Delftenaren als Johannes Vermeer, ‘moderne architectuur’ zoals Theater de Veste en ‘verborgen parels’ zoals het Hofje van Pauw. Negen categorieën, 36 kaarten, uitgevoerd in kleuren uit de Delftse Kleurenwaaier. Kortom: Delftser krijg je het niet. “Het is echt een spel voor iedereen”, constateerde de wethouder. “Leuk en interessant voor toeristen en bezoekers, maar ook geboren Delvenaren kunnen aangenaam verrast worden en nieuwe plekken in de stad ontdekken.”

Delft promotie
Vollebregt toonde zich een goed verliezer en complimenteerde Annemarie en Alice met het mooie spel. “Een prima manier om Delft te promoten, en zeker in coronatijd mogen we echt ons best doen de stad meer op de (kwartet)kaart te zetten.” De wethouder verklapte dat hij dan misschien wel de eerste bestuurder is die het spel officieel in ontvangst mocht nemen, maar dat het kwartetspel officieus zijn weg in het stadskantoor al gevonden heeft: “Uit goede bron weet ik dat mijn collega Martina Huijsmans het voor haar verjaardag gevraagd heeft.” Het spel is dan ook al enkele weken te koop in een paar winkels in Delft en op speciale locaties zoals Stadsboerderij Buytendelft, het Vermeercentrum en de Oude- en Nieuwe Kerk.

De eerste oplage bedraagt duizend stuks. “Maar we moeten nu al gaan nadenken over een tweede oplage”, aldus Alice. “Ze gaan namelijk al best hard en dan is de feestdagenverkoop nog niet eens begonnen.” Meer weten? www.delftskwartet.nl.