Het zit Vitesse Delft de laatste maanden niet helemaal mee, maar Daan Burgering houdt vertrouwen.
Het zit Vitesse Delft de laatste maanden niet helemaal mee, maar Daan Burgering houdt vertrouwen. "We hebben meer dan genoeg kwaliteit binnen de selectie om ons te handhaven." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Vitesse Delft heeft meer dan genoeg kwaliteit om zich veilig te spelen

Algemeen

DELFT - Vitesse Delft bevindt zich momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De laatste competitiezege dateert van 18 november. Aanvoerder Daan Burgering is vastberaden de handschoenen op te pakken. 

Door: Alphons de Wit jr. 

Vanaf die achttiende november, waarop HBSS op eigen veld met 1-2 werd verslagen boekten de roodhemden twee gelijke spelen en drie nederlagen. “En dat terwijl we dachten goed de winterstop uitgekomen te zijn. In januari speelden we in een goede wedstrijd gelijk tegen Velo en van FC Skillz, dat bovenin de eerste klasse meedoet, verloren we met 1-0 in het Haaglanden Voetbaltoernooi. Daarnaast hadden we een fijn trainingskamp in de Algarve en daar hebben we goed met elkaar gesproken.”

Tegenvallers
Toch vielen de eerste resultaten niet helemaal mee. “Het gelijke spel tegen Neptunus Schiebroek was niet nodig geweest, om over de 4-2 nederlaag bij Verburch van vorige week nog maar te zwijgen. We zijn een ploeg die het normaal gesproken verdedigend goed op orde heeft, maar zaterdag gaven we de doelpunten veel te makkelijk weg. Dat is zonde, want normaal gesproken is het onze kracht dat het achterin allemaal wel goed staat. Als je dan verdedigend persoonlijke fouten maakt en in de aanval de kansen die je krijgt niet worden afgemaakt, dan wordt het erg lastig. Inmiddels hebben we in dertien wedstrijden vijfentwintig tegengoals te verwerken gekregen. Dat is gewoon veel te veel zeker voor ons.”
Inmiddels bezet de ploeg van trainer Ronald Hes de zevende plaats op de ranglijst. “En voorlopig moeten we vooral naar beneden kijken. De nummers negen tot en met elf spelen nacometitie, terwijl de onderste twee ploegen direct degraderen. We moeten er kostet wat kost voor zorgen dat we ons weer wat lucht verschaffen en als dat lukt, zou je het nog over een eventuele periode kunnen hebben. Daar ben ik echter op dit moment helemaal nog niet over aan het denken.”
Toch heeft de aanvoerder er alle vertrouwen in dat zijn ploeg bij de onderste plaatsen wegblijft. “Als je naar onze voetballende kwaliteiten kijkt, weet ik zeker dat we met de bovenste ploegen mee kunnen doen. Ik denk dat we alleen wel een beetje gif missen om ook de wedstrijden waarin het wat minder loopt over de streep te trekken.”

Routinier
Burgering loopt inmiddels al heel wat jaartjes mee op sportpark Tanthof-Zuid. “Ik kwam op mijn achttiende bij de selectie en inmiddels zijn we bijna twaalf jaar verder, waarvan ik de laatste acht jaar vaste waarde ben in het eerste elftal. In die tijd is er nogal wat veranderd; misschien is er wel sprake van een generatieverschil. Ik denk dat we in kwalitatief opzicht misschien nu wel een betere ploeg hebben dan toen ik net bij de selectie aansloot. Toen hadden we denk ik wel wat meer spelers met ‘voetbalgogme’ dan nu het geval is en dat missen we op sommige momenten wel.”
Zelf werd de aanvoerder afgelopen juni verkozen tot ‘Speler van het Seizoen’. “En dat is natuurlijk hartstikke leuk. Een aantal enthousiaste supporters besloot tijdens het seizoen cijfers uit te delen en uiteindelijk had ik de meeste punten behaald. Het initiatief van die mensen en de waardering die eruit spreekt is natuurlijk hartstikke mooi.”

Tien potjes
In de komende tien potjes hoopt Burgering die kwaliteiten in te zetten om in elk geval behouden te blijven voor de tweede klasse. Het zullen -voorlopig- de laatste wedstrijden zijn met Ronals Hes als hoofdtrainer. “En dat zag ik eerlijk gezegd al een beetje aankomen. In het amateurvoetbal zie je vaker dat trainers na een jaar of drie een nieuwe uitdaging zoeken. Voor de rest van het seizoen verandert dat niets, want we trainen nog steeds met dezelfde scherpte en intensiteit als we aan het seizoen begonnen. Daarbij willen we het seizoen allemaal natuurlijk op een mooie manier afsluiten.”
Volgend seizoen staat Nick van den Bos, de huidige trainer van Den Hoorn, voor de groep. “Ik kende hem nog niet persoonlijk, maar heb in aanloop naar zijn aanstelling wel met hem gesproken. Dat gesprek gaf een goed gevoel: hij is ambitieus en gedreven. Ik denk dat het wel een trainer is die goed bij onze groep kan passen.”
Voor het zover is, resten er dus nog tien wedstrijden. “Voor nu is het belangrijk dat we snel uit deze negatieve spiraal komen en weer eens wat wedstrijden winnen. Dat moet snel gebeuren, want we willen het niet op de laatste weken laten aankomen. We zullen er met zijn allen de schouders onder moeten zetten en dan gaat het lukken. Want als er één ding duidelijk is, dan is het wel dat er in deze groep voldoende kwaliteit aanwezig is om het te redden.”