Obstakels kunnen stoepen minder toegankelijk maken (Foto: archief)
Obstakels kunnen stoepen minder toegankelijk maken (Foto: archief)

Streven naar een toegankelijker Delft

Algemeen

DELFT - In een tijd waarin inclusiviteit en gelijke kansen hoog op de maatschappelijke agenda staan, roepen de PvdA Delft en GroenLinks Delft op tot een grotere inzet voor een toegankelijke stad voor iedereen. Met schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders legden de fracties de nadruk op het belang van een openbare ruimte die voor iedereen bruikbaar is, ongeacht eventuele fysieke of zintuiglijke beperkingen.

De partijen benadrukken dat toegankelijkheid cruciaal is voor het creëren van een inclusieve samenleving. “Of je nou een topfitte twintiger bent, in een rolstoel zit, met een kinderwagen loopt, niets kunt zien of horen of als je moeite hebt met verplaatsen, iedereen moet onbeperkt kunnen meedoen in Delft.” Ze wijzen op het feit dat, ondanks de inspanningen van de gemeente, de toegankelijkheid van de stad nog niet vanzelfsprekend is. Voorbeelden van slechte toegankelijkheid zijn onder meer scheve stoepen, obstakels en gebrek aan visuele toegankelijkheid. De PvdA en GroenLinks zijn tevreden met de inclusieagenda die de gemeente heeft opgesteld, maar dringen aan op versnelde actie. Ze stellen voor om ‘no-regret’ maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van drempels bij vuileilanden en het aanpakken van foutparkeren op bepaalde hotspots. Ook vragen ze om een proactieve houding van het college in plaats van een reactieve.

Ruimte voor verbetering
In een reactie van het college, die met vertraging kwam, wordt erkend dat er ruimte is voor verbetering. Ze wijzen op lopende initiatieven, zoals de opstelling van een lokale agenda rond toegankelijkheid, en beloven proactief te werken aan toegankelijkheid waar mogelijk. “In de lokale agenda komen verschillende voorstellen aan de orde waarmee de fysieke, sociale en digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking in Delft wordt verbeterd. Waar de gemeente aan de slag gaat met de openbare ruimte maken wij proactief werk van toegankelijkheid. Dit laat onverlet dat er nog andere plekken zijn waar de toegankelijkheid van de openbare ruimte verbeterd kan worden.” 

Visuele toegankelijkheid
Naast fysieke toegankelijkheid is ook visuele toegankelijkheid van groot belang, zo stellen de partijen: “Wij vinden dit momenteel van onvoldoende kwaliteit. Wij zouden graag versneld een verbeterslag willen zien op dit onderwerp.” De gemeente geeft aan op allerlei manieren signalen binnen te krijgen over het onderwerp: “De signalen die we via de reguliere ingangen en in het kader van het toegankelijkheidsnetwerk binnenkrijgen zullen gebruikt worden in het opstellen van de Delftse Inclusie Agenda. Als het gaat om signalen ten aanzien van het toegankelijker maken van de openbare ruimte worden deze binnen de mogelijkheden en wenselijkheden gerealiseerd. Het signaal over het ontbreken van geleidemarkering rond het stadskantoor is ontvangen en wordt in behandeling genomen.” 

Bewustwording
Een belangrijke voorwaarde voor goede toegankelijkheid is volgens de PvdA en GroenLinks dat alle inwoners en bezoekers van de stad hier aandacht aan besteden. “Dat is op dit moment onvoldoende het geval. Zo worden fietsen op geleidelijnen geplaatst aan de Binnenwatersloot en staan auto’s op plekken waar dit voetgangers hindert. Daarnaast zijn er andere hindernissen in de openbare ruimte die de toegankelijkheid kunnen belemmeren, zoals mini-containers, bedrijfsuitzettingen of overhangend groen.” Het college laat hierop weten dat bewustwordingscampagnes onderdeel zijn van de Delftse Inclusie Agenda. Op de vraag of het college bereid is om van handhaving op foutparkeerders prioriteit te maken, antwoordt zij dat de beschikbare handhavingscapaciteit beperkt is. “Daarom maakt het college continu de afweging waarop deze beperkt beschikbare handhavingscapaciteit ingezet wordt.”

Stappen
Het college benadrukt ook dat zij reeds stappen hebben gezet binnen de digitale toegankelijkheid, zoals het ‘waarmerk drempelvrij’ voor de gemeentelijke website sinds 2021, maar erkent dat er altijd ruimte is voor verbetering, vooral op het gebied van bewustwording en informatievoorziening. “Het college is zich ervan bewust dat het niet in álle gevallen mogelijk is om de digitale toegankelijkheid volledig te garanderen. Daarom wordt al structureel extra aandacht besteed aan het toegankelijk maken van content, ook op social media. De online redacteuren zijn daar reeds in getraind, maar het onderwerp is ook regelmatig aan de orde in de reguliere redactieoverleggen.”