Oosteinde, vernieuwde muurschildering op zijgevel van de Oostpoortschool (Foto: Koos Bommelé)
Oosteinde, vernieuwde muurschildering op zijgevel van de Oostpoortschool (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

De genomineerden voor de Le Comteprijs 2023 zijn bekend!

Algemeen

DELFT - Ieder jaar reikt de Historische Vereniging Delfia Batavorum de Le Comteprijs uit voor opvallende verfraaiingen aan het Delftse stadsbeeld. De verfraaiingen worden beoordeeld door de Le Comte-commissie en deze draagt de geselecteerde nominaties voor aan het bestuur van Delfia Batavorum. De commissie ontving zeven mogelijke kanshebbers, waaruit vijf nominaties zijn gekozen.

De verfraaiingen die in aanmerking komen voor een nominatie refereren bij voorkeur aan de historie van Delft, en variëren van restauraties en verbouwingen van gevels tot het plaatsen van beelden en het aanbrengen van muurschilderingen. De winnaar van de Le Comteprijs 2023 wordt gekozen door het bestuur, maar lezers van de Delft op Zondag kiezen de winnaar van de Le Comte Publieksprijs 2023. Ook u kunt uw stem uitbrengen. Mail deze uiterlijk zondag 19 mei naar redactie@delftopzondag.nl onder vermelding van ‘Le Comteprijs’. De winnaars van de Le Comteprijs en de Le Comte Publieksprijs zullen worden bekendgemaakt op woensdag 29 mei 2024, tijdens een bijeenkomst van Delfia Batavorum waarbij ook het Historisch Jaarboek Delft wordt gepresenteerd.

1. Bagijnhof, herinrichting van het binnengebied
De gemeente Delft, afdeling Ruimte Realisatie, is genomineerd met de herinrichting van het binnengebied van het Bagijnhof. Het Bagijnhof, oorspronkelijk gesticht door de Begijnen voor 1400, heeft een rijke geschiedenis die zijn sporen heeft nagelaten. Vorig jaar zijn bij werkzaamheden de fundamenten van de Bagijnhofkapel opgegraven, vanwege de geplande herinrichting van het plein. Het doel was niet alleen om het plein aantrekkelijker te maken, maar ook om bij te dragen aan de klimaatadaptatie van het stadsdeel. Door de vergroening van het plein wordt niet alleen de uitstraling verbeterd, maar ontstaat ook meer ruimte voor waterberging. De herinrichting omvat een groen binnengebied dat in twee delen is opgedeeld, met een doorgang naar het Hof van Almonde. Eenvoudige middelen, zoals hardstenen banden en lage struiken, markeren het middengebied. Bij de Bagijnhofpoort is zelfs een speelplek gecreëerd met een zachte ondergrond. Met deze doordachte aanpassingen is het Bagijnhof nu getransformeerd van een parkeerplaats tot een gastvrije en groene ontmoetingsplek.

2. Chopinlaan, muurschildering Mira Mi’ op kopgevel flatgebouw
NOBIS Delft is genomineerd met de muurschildering ‘Mira Mi’ op kopgevel flatgebouw, die in samenwerking met buurtbewoners is gecreëerd. Aan de Chopinlaan pronkt sinds afgelopen jaar deze indrukwekkende muurschildering op de kopgevel van de achterste flat. Het kunstwerk, getiteld ‘Mira Mi’ (‘zie mij’), toont in vrolijke kleuren de Rotterdamse performer Remses Rafaela met zijn dochter op levensgrote wijze. Dit aangrijpende portret vertelt het verhaal van vaderschap en is het resultaat van het NOBIS Community-art project. De keuze voor de locatie en het thema kwam tot stand in overleg met de buurtbewoners, die ook actief betrokken waren bij het schilderproces. Het project werkte samen met kunstenaar BEYOND van Mural Kings om dit kunstwerk te realiseren. ‘Mira Mi’ volgt op het succes van ‘La Perla’, drie jaar geleden onthuld op de kopgevel van de voorste flat aan de Chopinlaan. Beide schilderingen zijn initiatieven van dezelfde stichtingen, waarmee de Gilliswijk nu een tweede opvallend visitekaartje rijker is.

3. Kappeyne van de Coppelostraat, nieuwbouw Pastorale’ op de locatie van de Pastoor van Arskerk
Stichting Heelweg en Archipel ontwerpers zijn genomineerd met de nieuwbouw ‘Pastorale’. In het begin van 2023 werd het woningcomplex voltooid, met een naam die verwijst naar de onlangs gesloopte Pastoor van Arskerk. Deze unieke woningen vervangen de in 1956 gebouwde kerk, bekend om zijn cirkelvormige kerkzaal met een imposante betonkoepel. Hoewel de kerk bijna volledig is afgebroken, bleef het kenmerkende deel van de betonconstructie, de cirkelvormige betonnen balken met twee dragende betonringen, behouden. Dit element is nu beeldbepalend voor de nieuwe woningen. Architectenbureau Archipel ontwerpers uit Den Haag heeft het complex ontworpen, waarbij de speelsheid van de woningen wordt benadrukt door de losse opstelling en de hellende daken in verschillende richtingen. Dit creëert een opvallend contrast met de perfecte symmetrie van de oude betonconstructie.

4. Nieuwe gracht / Mercuriuspad, nieuwbouw woningblok Poortmeesters
Aan de zuidkant van Nieuw Delft pronkt een langgerekt woonblok, bestaande uit appartementen en eengezinswoningen. De gevels, opgetrokken uit lichte geelwitte bakstenen, vormen een harmonieus geheel. Opvallend zijn de twee poorten die toegang bieden tot het deels openbare binnenterrein, gekenmerkt door grote rondbogen. De zorgvuldig ontworpen terreininrichting omvat verspringende tegelpaden, groenvlakken en een uniforme tuinomheining. De ware blikvangers zijn de bijzonder afgewerkte poorten. De binnenkanten zijn volledig bedekt met diepblauw geglazuurde keramische elementen, vervaardigd met geavanceerde 3D-printtechniek. Studio RAP is verantwoordelijk voor het idee en ontwerp, waar traditioneel vakmanschap samengaat met moderne digitale ontwerp- en productietechnieken. Met Koninklijke Tichelaar is samengewerkt voor de verdere uitwerking en productie. Het woonblok zelf, ontworpen door Vera Yanovtschinsky van VY architecten uit Den Haag, biedt een unieke mix van traditie en eigentijds design.

5. Oosteinde, vernieuwde muurschildering op zijgevel van de Oostpoortschool
R.K. Jenaplanschool De Oostpoort is genomineerd met de muurschildering op de zijgevel. Vlak voor Kerst werd deze intrigerende schildering onthuld op een blind muurvlak van de geknikte zijgevel bij het Oosteinde, op het schoolplein van de school. De locatie werd vanzelfsprekend gekozen, aangezien hier al een oude schildering aanwezig was die door de nieuwe is vervangen. Het kunstwerk toont een nieuwsgierig kind dat door een microscoop tuurt, waarmee het thema ‘verkennen en onderzoeken’ wordt belicht. Niet alleen relevant voor de leerlingen, maar ook als eerbetoon aan de zeventiende-eeuwse natuuronderzoeker Antoni van Leeuwenhoek. De microscoop, verbonden met Van Leeuwenhoeks naam en ontdekkingen, is bijzonder passend op deze locatie, waar ooit het geboortehuis van de beroemde onderzoeker stond. Het initiatief voor deze muurschildering komt van de school zelf, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie. De kunstenaar Tim Rodermans, geselecteerd met hulp van de KNVM, heeft met dit werk een boeiende verbinding tussen wetenschap en kunst gecreëerd.

Chopinlaan, muurschildering ‘Mira Mi’ op kopgevel flatgebouw (Foto: Koos Bommelé)
Nieuwe gracht / Mercuriuspad, nieuwbouw woningblok ‘Poortmeesters’ (Foto: Koos Bommelé)
Kappeyne van de Coppelostraat, ‘Pastorale’ (Foto: Koos Bommelé)
Bagijnhof, herinrichting van het binnengebied (Foto: Koos Bommelé)