De Publieksprijs ging naar de herinrichting van het De Vries van Heystplantsoen / Julianalaan (Foto: Koos Bommelé)
De Publieksprijs ging naar de herinrichting van het De Vries van Heystplantsoen / Julianalaan (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Winnaars Le Comteprijs en Le Comte Publieksprijs 2022 bekend

Algemeen

DELFT - Afgelopen donderdag werden tijdens een bijeenkomst van Historische Vereniging Delfia Batavorum de Le Comteprijs en de Le Comte Publieksprijs 2022 uitgereikt. Ieder jaar reikt Delfia Batavorum de Le Comteprijs uit voor opvallende verfraaiingen aan het Delftse stadsbeeld. Lezers van Delft op Zondag kiezen ieder jaar de winnaar van de Le Comte Publieksprijs. In 2021 won Cepezed zowel de stem van het bestuur van Delfia Batavorum als van de lezers van Delft op Zondag, met de twee nieuwe bruggen vanaf de Lange Geer en Oude Delft naar de kade van het Armamentarium. Dit jaar vielen twee verschillende verfraaiingen in de prijzen: het binnenplein aan de Westlandseweg / van Leeuwenhoekpark, ontworpen door Barcode Architects, werd aangewezen als winnaar van de Le Comteprijs 2022, en de Publieksprijs werd namens RODI Media zh uitgereikt aan de gemeente Delft voor de herinrichting van het De Vries van Heystplantsoen / Julianalaan.

Door Christine Lvov

De verfraaiingen van het Delftse stadsbeeld die in aanmerking komen voor de Le Comteprijs refereren bij voorkeur aan de historie van Delft, en variëren van restauraties en verbouwingen van gevels tot het plaatsen van beelden en het aanbrengen van muurschilderingen. Dit jaar werden de herinrichting van het De Vries van Heystplantsoen / Julianalaan, de nieuwbouw van Station Delft Campus, en de inrichting van het binnenplein aan de Westlandseweg / Van Leeuwenhoekpark genomineerd. De zonnepanelen die zijn opgenomen in het dakoppervlak van de overkappingen van Delft Campus maken het station het eerste energieneutrale station van Nederland, maar dit bleek niet genoeg om Delfia Batavorum of de lezers van Delft op Zondag te overtuigen.

Le Comteprijs
Barcode Architects wist met het heringerichte binnenplein aan de Westlandseweg / Van Leeuwenhoekpark het bestuur van Delfia Batavorum voor zich te winnen. Het internationale architectuurbureau omschreef de insteek van het project zelf als een moderne interpretatie van de historische Delftse binnenplaats. Het resultaat was een speels en contrasterend ontwerp, dat, te midden van de hoge woonblokken, een intieme sfeer doet ontstaan in de overwegend onpersoonlijk aandoende Spoorzone.

Le Comte Publieksprijs
De gemeente Delft won met de herinrichting van het De Vries van Heystplantsoen / Julianalaan de harten van het grootste deel van onze lezers en sleepte daarmee de Publieksprijs binnen. Het plantsoen, dat eerst een enigszins geïsoleerd groen eiland in een langzaam verkeersgebied was, is getransformeerd tot een rustige verblijfsplek die in verbinding staat met de omgeving en, dankzij het toevoegen van doorsteken, optimaal toegankelijk is.

Onze fotograaf Koos Bommelé was aanwezig tijdens de uitreiking van de prijzen. 

De Le Comteprijs ging naar het heringerichte binnenplein aan de Westlandseweg / Van Leeuwenhoekpark (Foto: Koos Bommelé)
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding