Cheyenne van RODI met de winnaars van NOBIS-CANIDREAM: Youp van der Weijde, Mels Jagt, Glenn Weisz Jr. en Lian Liu
Cheyenne van RODI met de winnaars van NOBIS-CANIDREAM: Youp van der Weijde, Mels Jagt, Glenn Weisz Jr. en Lian Liu Foto: KOOS BOMMELE

Winnaars Le Comteprijs 2020!

Algemeen

DELFT - Dit jaar wegens de coronamaatregelen wederom níet tijdens een fysieke jaarvergadering van historische vereniging Delfia Batavorum, maar tijdens een digitale uitzending, is de Keramieken Kaart aangewezen als winnaar van de Le Comteprijs 2020. De Publieksprijs is namens RODI Media zh uitgereikt aan het team van NOBIS-CANIDREAM voor muurschildering La Perla. 

Door Cheyenne Toetenel

Jaarlijks organiseert de historische vereniging Delfia Batavorum de Le Comteprijs voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. Hiervoor worden vijf objecten genomineerd die in het voorgaande jaar zijn verfraaid. Dit jaar waren dat de gevel van het flatgebouw aan het Arthur van Schendelplein, de Tulpenpiramide bij Land Art Delft, het Vakwerkhuis, muurschildering La Perla en de Keramieken Kaart.

Le Comteprijs
De keuze van het bestuur van Delfia Batavorum viel dit jaar op de Keramieken Kaart in de Papenstraat. Fantastisch, vindt Nan Deardorff-McClain, die samen met Colja de Roo met dit initiatief kwam. “Er waren zo veel geweldige genomineerden en daarom voelt het ongelooflijk speciaal om te hebben gewonnen. Het is zeker een eer voor mij en Colja, maar ook voor de enorme groep van zo’n 500 mensen die zich bezighielden met het maken van de kaart gedurende de 18 maanden die er voor nodig waren. Echt een liefdeswerk!” De blinde muur aan de Papenstraat smeekte om verbetering en leek groot genoeg voor een kaart van 19 vierkante meter. “De kaart is een afbeelding van de Delftse binnenstad, gebaseerd op zeventiende-eeuwse stadskaarten en staat vol met historische elementen zoals Hugo de Groot in zijn houten kist, Willem van Oranje in het Prinsenhof en het schilderij van Johannes Vermeer bij de Kolk. Veel mensen zeiden tegen me tijdens de installatie: waarom staat deze prachtige kaart niet op een chiquere plek, zoals de Markt? Nou, de Markt is al prachtig. Nu brengen we wat schoonheid naar een plek die kan worden verbeterd.” Nan stelt dat Colja en zij het zonder zo’n enthousiaste groep deelnemers nooit hadden kunnen redden. “Ik ben iedereen die tijd heeft gestoken in dit project en alle prachtige Delftse bedrijven, particulieren en Fonds 1818 die ons financieel hebben gesteund enorm dankbaar.”

Publieksprijs
Ook de lezers van Delft op Zondag mochten stemmen op hun favoriet. Tot het laatste moment was het spannend, maar uiteindelijk gingen de meeste stemmen naar muurschildering La Perla in de Chopinlaan. Het project is een samenwerking van een collectief waarin het sociale, culturele en academische domein samenkomen. De studentencommissie NOBIS, die als doel had om kunst in te zetten om de verbondenheid in de Buitenhof te vergroten, voegde zich bij Stichting CANIDREAM om het tot een succes te maken. De muurschildering, ontworpen en uitgevoerd door kunstenaar Tymon de Laat en stichting HipHopinJeSmoel, is gemaakt in afstemming met buurtbewoners. Mede dankzij steun van gemeente Delft, TU Delft, Woonbron, Delftse Fondsen, Cultuurhuis Delft, fonds 1818, CityTech en andere partners is dit project verwezenlijkt. “Voor ons is het supertof dat wij de Publieksprijs hebben gewonnen”, aldus Wesley Nijmeijer van NOBIS. “Nobis is vóór en dóór bewoners. Hoewel er voor ons ruim twee jaar werk in zit en buurtbewoners nauw betrokken zijn geweest bij het project, blijft het spannend wat de impact ervan gaat zijn in de wijk. Het winnen van de Publieksprijs geeft extra bevestiging dat wat wij hebben gedaan gewaardeerd wordt.” De meerwaarde van het kunstwerk is meer dan alleen het opfleuren van de Chopinlaan. “La Perla staat voor de verborgen parels die in de Buitenhof wonen. Als wijk die vaak gebukt gaat onder negatieve stigma’s, benadrukt het ontwerp de talenten die de wijk huisvest. NOBIS-CANIDREAM hoopt dat door middel van deze muurschildering een betere verbinding ontstaat tussen de Buitenhof en de rest van de stad.” Muurschildering La Perla is nu afgerond, maar dat betekent niet het eind van NOBIS-CANIDREAM, vertelt Glenn Weisz, directeur van CANIDREAM. “NOBIS krijgt een follow up met een nieuwe lichting studenten. De begeleiding vanuit CANIDREAM blijft, zodat we impact kunnen blijven maken in de buurt.” NOBIS 2.0 is inmiddels van start. “Daar waar NOBIS 1.0 bestond uit kunst, buurtparticipatie en de financiering rondkrijgen, gaat NOBIS 2.0 verder met het maken Community art én het uitvoeren van een verkennend onderzoek naar een Delftse kunstroute. Beeld je in dat in Delft straks een kunstroute bestaat die in het centrum begint en met een shuttlebus verbonden is met de buitenwijken die hun eigen kunstaanbod hebben. Hiermee willen we de buurtparticipatie naar een nog hoger niveau brengen en de pareltjes uit de wijk uiteraard weer een podium en vertrouwen bieden om de volgende stap te zetten. Mede door hen komen deze fantastische projecten van de grond. De eerste stap is om begin juli de achtermuur bij La Perla met buurtbewoners te schilderen, waarna de grand opening van de muurschildering volgt. Daarnaast gaat NOBIS 2.0 aan de slag en kunnen ze prima voortbouwen op al die opgedane kennis en connecties.”

Theo Thomassen van Delfia Batavorum en de winnaars Nan en Colja (Foto: Jenny Omvlee)