Lange Geer/Oude Delft, twee nieuwe bruggen naar de kade van het Armamentarium (Foto: Lucas van der Wee / cepezed)
Lange Geer/Oude Delft, twee nieuwe bruggen naar de kade van het Armamentarium (Foto: Lucas van der Wee / cepezed)

Stem op uw favoriet voor de Le Comte Publieksprijs

Algemeen

DELFT - Ieder jaar reikt de Le Comte-commissie van de historische vereniging Delfia Batavorum prijzen uit voor opvallende verbeteringen aan het Delftse stadsbeeld. 

Een restauratie of een verbouwing van een gevel, het plaatsen van een beeld of het aanbrengen van een muurschildering. Bij voorkeur refereert de verfraaiing aan de Delftse historie. De Le Comteprijs wordt uitgereikt op donderdag 19 mei. Dan wordt ook de ‘Delft op Zondag Publieksprijs’ uitgereikt, de verfraaiing die de lezers van Delft op Zondag het meest geslaagd vinden. Ook u kunt meebepalen welke verfraaiing de prijs verdient. Mail dit uiterlijk zondag 15 mei naar redactie@delftopzondag.nl onder vermelding van ‘Le Comteprijs’. U kunt één keer stemmen per e-mailadres. 

Nominatie 1: Guido Gezellelaan 1-80, gevelrenovatie en nieuwe entrees flatgebouw
Deze flat is ingrijpend gerenoveerd en meteen verduurzaamd. De betonnen gevelelementen zijn vervangen door een isolatielaag en een buitenbekleding met steenstrips in een diep roodbruine tint. Met dit nieuwe gevelmateriaal is het gebouw nu opvallend gekleurd, en ook veel beter bestand tegen verwering en vervuiling. De ingangen van de portieken zijn ook vernieuwd, met uitnodigende glazen puien en antracietkleurige luifels.

Nominatie 2: Halsteeg, kunstwerk ‘letters’
Op initiatief van 38CC heeft de Halsteeg een kunstzinnige opknapbeurt gekregen. Job Wouters heeft met sierlijke zelfontworpen letters woorden geschilderd op deuren en nutskastjes die verwijzen naar de geschiedenis van de steeg. Zo brengt hij verleden en heden, ambacht en graffiti, kunst en vormgeving in één groot gebaar samen en geeft hij de Halsteeg en passant nieuwe allure.

Nominatie 3: Lange Geer/Oude Delft, twee nieuwe bruggen naar de kade van het Armamentarium
Deze bruggen verbinden de kades van de Oude Delft en de Lange Geer met het schiereiland waarop ArsenaalDelft - het Armamentarium en voormalig Legermuseum - ligt. Voor beide bruggen is uitgegaan van één basisvorm bepaald door het constructieprincipe, en gelijkheid in materialen en kleuren. Ze verenigen een uitgesproken ‘van onze tijd zijn’ met een duidelijke referentie aan de oude, massieve gemetselde boogbruggen.

Nominatie 4: Koepoortplaats 3, muurschildering hotel
Op de muur van Hampshire Hotel- Delft Centre is een levensgrote muurschildering aangebracht door kunstenaar Micha de Bie. In de schildering zijn meerdere elementen te ontdekken. Ze toont allerlei Delftse historische motieven, zoals Vermeer, de Oude Kerktoren en de grachten met rondvaartboot. Met de mural hadden ze met name een verfraaiing van de omgeving voor ogen.

Nominatie 5: Freinetschool, mozaïek op gevel
Op de voorgevel van de Freinetschool is boven de hoofdingang een kunstwerk in mozaïek aangebracht. Het ontwerp van het kunstwerk komt vanuit het boek Swimmy van Leo Lionni, wat gebruikt is om met kinderen te praten over samenwerken en verbinding. De grote vis is samengesteld uit een veelvoud aan kleine vissen. Die kleine vormpjes zijn los van elkaar aangebracht op de ertussen doorschemerende gevel als blauw getinte achtergrond. Het ontwerp is van Francesca Vonck en Nan Deardorff McClain.

!