Menno Rubbens, projectontwikkelaar en directeur cepezedprojects, en Hans Cool, cepezed-architect, mochten beide prijzen in ontvangst nemen (Foto: Koos Bommelé)
Menno Rubbens, projectontwikkelaar en directeur cepezedprojects, en Hans Cool, cepezed-architect, mochten beide prijzen in ontvangst nemen (Foto: Koos Bommelé)

Cepezed wint Le Comteprijs én Publieksprijs

Algemeen

DELFT - De twee nieuwe bruggen vanaf de Lange Geer en Oude Delft naar de kade van het Armamentarium zijn, ondanks eerdere kritiek, officieel door Delft omarmd. Zowel de vakjury als de publieksjury wees dit project aan als winnaar van de Le Comteprijs 2021. De prijzen werden afgelopen donderdag uitgereikt tijdens een bijeenkomst in de Vierhovenkerk.

Door Cheyenne Toetenel

Jaarlijks organiseert de historische vereniging Delfia Batavorum de Le Comteprijs voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. Hiervoor werden dit jaar vijf projecten genomineerd: de gevelrenovatie en nieuwe entrees van flatgebouw Guido Gezellelaan 1-80, het kunstwerk in de Halsteeg, de muurschildering op het Hampshire Hotel-Delft Centre, de twee nieuwe bruggen naar de kade van het Armamentarium, en de mozaïek op de gevel van de Freinetschool op de Loevesteinplaats 8. 

Fysieke bijeenkomst
Na twee ‘corona-edities’ van de jaarlijkse uitreiking van de Le Comteprijs, was nu dan eindelijk weer een fysieke bijeenkomst mogelijk. De nieuwe voorzitter van Delfia Batavorum, Harry ter Braak, heette iedereen welkom. Vervolgens was het woord aan oud-voorzitter Theo Thomassen, die de avond aan elkaar praatte en de genomineerden het woord gaf om hun project verder toe te lichten. Na de presentatie van het Historisch Jaarboek Delft 2022, een uitgave van historische vereniging Delfia Batavorum, was het spannendste moment van de avond aangebroken: de bekendmaking van de winnaars van de Le Comteprijs en Delft op Zondag Publieksprijs.

Le Comteprijs 2021
Voorzitter Ter Braak viel de eer toe om de prijs van de vakjury, een fraai wandbord vormgegeven door kunstenaar Olav Slingerland en bijbehorende oorkonde, uit te reiken aan de winnaars: projectontwikkelaar Menno Rubbens van cepezedprojects en cepezed-architect Hans Cool. “De twee nieuwe bruggen vanuit de Oude Delft en de Lange Geer naar de kade van het Armamentarium, met een basisvorm bepaald door het constructietype en gelijkheid in materialen en kleuren, zijn echt van onze tijd. Maar kennen ook een duidelijke referentie aan de oude massieve gemetselde boogbruggen”, aldus Ter Braak. “De bruggen zien er aangenaam sober en eenvoudig uit, maar zijn tegelijkertijd spectaculair. De jury is onder de indruk van de ‘hoge esthetische kwaliteit en de opvallend slanke vorm’. Door de hoge boogvorm van de bruggen is de unieke doorkijk naar de Oude Delft en de Lange Geer op een bijzondere en mooie wijze behouden gebleven.”

Kritiek
Dat de keuze van de jury viel op de twee nieuwe bruggen, is bijzonder te noemen. Vanuit diezelfde historische vereniging werd jaren terug bezwaar gemaakt tegen de komst van één van de bruggen, die aan de zuidkant naar de Oude Delft loopt. “Wij zijn van mening dat die brug daar, aan de Oude Delft, totaal niet op zijn plaats is. Het is slecht voor het stedenbouwkundige beeld. Je verpest er het uiterlijk mee”, vertelde Peter Jonquière, voorzitter van de commissie Behoud Stadsschoon van Delfia Batavorum, in 2019 aan Delft op Zondag. Rubbens en Cool waren daarom niet alleen blij met de winst, maar ook ‘stomverbaasd’. “Het hele proces is niet onbesproken geweest”, vertelt Rubbens. “De locatie van de bruggen was vooral een discussiepunt. Verrassend dat wij dan toch deze prijs mogen ontvangen.” Jonquière lichtte daarop toe dat ook zijn mening flink is bijgesteld: “Het tegenhouden van de brug vanaf de Oude Delft is ons niet gelukt. De bruggen die er nu tóch staan vind ik mooi vormgegeven. En het grappige is, dat zegt Menno Rubbens zelf ook, als je voor de waterpartij staat, dan zie je ze eigenlijk niet door de slanke vorm!” Het unieke zicht wordt daarom niet aangetast, stelt hij. “Een pluspunt vind ik ook de benadering van cepezed, waarbij is gekozen voor bruggen die ook gemakkelijk weer kunnen worden weggehaald. Dat is niet de bedoeling, maar het kan dus wel zonder aantasting van de kades.”

Publieksprijs 2021
Tot slot was het aan nachtburgemeester Leo Quack om namens Delft op Zondag de Publieksprijs uit te reiken. Waar het voorgaande edities spannend was tot het laatste moment van de stemronde, was er dit jaar één duidelijke winnaar: cepezed. En dus mochten de heren wederom het podium betreden om een prijs in ontvangst te nemen. Stemmers schreven ons onder meer: “Niet alleen praktisch, maar oogt ook nog eens erg mooi op dit unieke stukje Delft.” En: “Hoewel ik vooraf mijn twijfels had, heeft cepezed niet teleurgesteld. De bruggen passen goed in het beeld van het Arsenaal. Sowieso ben ik erg te spreken over de gehele ontwikkeling van het gebouw.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding