Ruud van Gils in de Maria van Jessekerk.
Ruud van Gils in de Maria van Jessekerk. Foto: Guy van Rijn

Delvenaar in beeld: Ruud van Gils (75)

Algemeen Delvenaar in Beeld

Wat doet u hier vandaag in de Maria van Jessekerk?
We hebben de Maria van Jessekerk bijna elke middag open. We zijn meestal open van 12 tot 5 uur. Ik houd toezicht en geef wat uitleg als mensen daarom vragen. Mensen mogen rondkijken in dit prachtige neogotische gebouw uit 1882. Ik ben hier tegenover de kerk geboren op de Burgwal.

Wat is uw favoriete plek in Delft?
Ik vind de Beestenmarkt toch wel heel erg gezellig, maar ook het Prinsenhof. De Delftse binnenstad is een mooie binnenstad. Hij is compact en te belopen. Ik zou trouwens ook voor fietsvrije stukken zijn.  

Wat zijn uw plannen voor komend weekend?
Ik ga met vrienden eerst naar een wijnproeverij en daarna een hapje eten. We weten nog niet eens bij wie of waar we gaan eten, maar dat komt vanzelf wel. Verder ben ik in het weekend hier actief omdat het Deo Sacrum, het grote koor van de Maria van Jessekerk, 300 jaar bestaat en aanstaande zondag om 11.15 uur hier zingt.

Welk nieuws is u bijgebleven?
Aan de ene kant het verkiezingsnieuws. Je wordt er mee overspoeld, maar ik volg het wel. Ik ben erg geïnteresseerd in politiek. Aan de andere kant houd ik me toch wel bezig met de oorlog in Gaza. Dat er onschuldige slachtoffers vallen doet mij wel ontzettend veel pijn.

Wie zou u graag nog eens ontmoeten?
Mijn moeder is pas een paar jaar geleden overleden. Mijn vader al 35-36 jaar geleden. Je hebt ook een bepaald geloof, maar ik zou best nog eens een babbeltje willen maken met mijn vader eigenlijk.