Foto:

Naar Amerika? Vraag een ESTA aan!

  advertenties

DELFT – Vanwege de coronacrisis is Amerika voorlopig alleen bereikbaar voor noodzakelijke reizen, maar wie het land in de toekomst wil bezoeken moet met een aantal dingen rekening houden. Het is bijvoorbeeld verplicht om een ESTA aan te vragen!

Nu de coronamaatregelen steeds meer worden versoepeld en er inmiddels weer naar het buitenland gevlogen mag worden, denken veel mensen aan een welverdiende vakantie. Helaas is het nog even niet mogelijk om Amerika te bezoeken voor een pleziertripje. Kijk voor actuele informatie over waarheen en wanneer er weer gereisd mag worden op www.nederlandwereldwijd.nl. Als we straks het land van de onbegrensde mogelijkheden weer mogen opzoeken, is het goed om te weten dat je eerst toestemming nodig hebt van de U.S. Customs & Border Protection om het land in te kunnen. Dat hoef je niet letterlijk zwart op wit te hebben staan, want je schaft er een ‘ESTA’ voor aan: een elektronische reistoestemming.

Reizen naar Amerika

Als je Amerika bezoekt voor een vakantie, zakenreis of overstap, ben je verplicht om zo’n ESTA aan te aan te vragen. Met dit soort elektronische reistoestemmingen kunnen alle reizigers vooraf eenvoudig worden gescreend en kunnen ongewenste personen uit het land worden geweerd. Mensen die een Amerikaans paspoort of visum bezitten, hoeven geen ESTA aan te vragen. Ook als je Amerika via land – dus niet per boot of vliegtuig - in reist, hoef je geen toestemming te vragen. Een ESTA is twee jaar geldig. Tijdens deze periode mag je een onbeperkt aantal reizen naar Amerika maken. Let op: ook voor kinderen en baby’s is een ESTA verplicht!

ESTA of visum?
Een ESTA is niet hetzelfde als een visum. In de meeste gevallen heb je alleen een ESTA nodig, maar soms moet je daar ook nog een visum bij aanvragen – bijvoorbeeld als je voor zaken naar Amerika reist, of als je van plan bent om er langer dan negentig dagen te blijven. Met een ESTA mag je namelijk maximaal negentig aaneengesloten dagen in Amerika blijven. Kijk voor je reis dus goed na of je aanvullende visums nodig hebt.

Aanvragen
Je kunt een ESTA snel en eenvoudig online aanvragen. Je hoeft er dus niet voor naar buiten. Ook handig: als je met een groep op vakantie gaat, kun je meerdere reizigers op één formulier invullen. Het invullen van het aanvraagformulier duurt ongeveer vijf minuten per reiziger. Direct na het ontvangen van de betaling wordt de aanvraag in behandeling genomen. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een bevestiging van de toestemming per e-mail. Dit mailtje kun je printen, maar dat hoeft niet. Je toestemming wordt namelijk automatisch gekoppeld aan je paspoort, zodat bij de controle op het vliegveld direct te zien is of je Amerika in mag reizen. De levertijd van een ESTA bedraagt 72 uur. Heb je niet meer zoveel tijd? Tegen betaling kun je de ESTA ook met spoed aanvragen. Je ontvangt hem dan over het algemeen binnen een uur.

Regels
Omtrent het aanvragen van een ESTA is een aantal belangrijke regels opgesteld. Je moet bij aankomst in Amerika bijvoorbeeld door middel van een vliegticket kunnen aantonen dat je ook van plan bent om het land weer te verlaten. Reizigers die na 10 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Noord-Korea, Soedan, Jemen, Libië of Somalië zijn geweest, of ooit de nationaliteit van een van deze landen hebben gehad, kunnen geen ESTA aanvragen. En reizigers waarvan wordt vermoed dat ze een bedreiging vormen voor de veiligheid of openbare orde, kunnen altijd worden geweerd – ook als ze wel een geldig ESTA of visum bezitten! Alles over het ESTA.

Meer berichten
 
CustomHtml_1