Afbeelding

Woonberichten 2

wonen

Editie: Week 18, Jaargang 22 |

Meer huishoudens overgestapt naar andere energieleverancier
DELFT – Van alle Nederlandse huishoudens is vorig jaar 13,1 procent overgestapt naar een andere leverancier van elektriciteit en gas. Niet eerder was het percentage zo hoog. Dit blijkt uit de rapportage van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de ontwikkelingen op de energiemarkt in de tweede helft van 2013. In 2012 stapte 12,5 procent van alle huishoudens over naar een andere energieleverancier. Van alle consumenten is 44 procent inmiddels een keer overgestapt naar een andere aanbieder. Opvallend is dat het bedrag dat huishoudens met een overstap kunnen besparen, veel hoger is dan de meeste mensen denken. Uit het onderzoek van de ACM blijkt dat bespaarbedrag kan oplopen tot 314 euro, consumenten denken slechts 82 euro te kunnen besparen. De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden bedroeg eind 2013 gemiddeld 1.727 euro.

Onterechte hypotheekrente-opslag treft vooral ouderen
DELFT - De Rabobank berekent hypotheekrente-opslag voor huiseigenaren die feitelijk geen enkel risico lopen. Maar na individueel bezwaar maakt de bank soms een uitzondering, door die opslag van 0,2 procent te laten vervallen. Dat kwam onlangs aan de orde in het tv-programma TROS Radar. Iemand die zijn hypotheek zonder NHG grotendeels heeft afgelost en dus een forse overwaarde heeft, vormt voor de bank geen financieel risico meer. Ten eerste heeft hij laten zien over een goede betaalmoraal te beschikken. En ten tweede kan de bank bij wanbetaling het huis verkopen, waarna met de opbrengst de resterende hypotheek gemakkelijk kan worden afgelost. Toch berekent Rabobank een rente-opslag van 0,2 procent voor deze categorie, bij het verlengen van de rentevaste periode. Dit kan al snel zorgen voor honderden euro’s aan extra hypotheeklasten op jaarbasis. De onterechte rente-opslag treft vooral ouderen, omdat zij vaak al een flink deel van hun hypotheek hebben afgelost. In Radar kon Rabobank-directeur Ron Droste niet goed duidelijk maken waarom deze mensen een rente-opslag krijgen. Hij beloofde wel dat de bank duidelijker gaat communiceren over de opbouw van rentetarieven en –opslagen. In de tv-studio waren ook twee klanten die hebben geprotesteerd tegen de opslag, waarna de Rabobank deze opslag liet vervallen.

Verkoop nieuwe koopwoningen stijgt met 35 procent
DELFT - In de eerste drie maanden van 2014 steeg de verkoop van nieuwe koopwoningen met 35 procent, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In maart was die verkoop zelfs 80 procent hoger dan in maart 2013. Dat heeft de Vereniging voor ontwikkelaars & bouwers (NVB) bekend gemaakt. In totaal verkochten de gezamenlijke woningontwikkelaars en bouwondernemers in het eerste kwartaal van dit jaar 4.749 nieuwe koopwoningen. Voor heel 2014 verwacht de NVB, zelf goed voor tweederde van alle nieuwe koopwoningen in Nederland, een totale verkoop van 20.000 à 22.000 nieuwe koopwoningen in Nederland. Eerder ging de NVB nog uit van 18.000 à 20.000 woningen. De NVB noemt deze groeicijfers ‘verrassend’. Opvallend is dat het verkoopherstel van de nieuwbouw zich breed voordoet, in bijna alle regio’s. In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe noteert de NVB zelfs verkoopsprongen van 68 tot 101 procent. Alleen de provincies Overijssel, Limburg en Utrecht haken nog niet echt aan bij het herstel van de verkoopaantallen. Dat het eerste kwartaal wat beter is dan het eerste kwartaal van 2013, was wel te verwachten. Eind 2012 sloegen namelijk veel aspirant-woningkopers nog snel hun slag, omdat de hypotheekregels per 1 januari 2013 werden aangescherpt. Dat veroorzaakte een zeer slap eerste kwartaal in 2013. Directeur Nico Rietdijk (NVB) ziet nog meer redenen voor de verkoopgroei: “De hypotheekrente is ongekend laag, de recente macro-economische ontwikkelingen geven vertrouwen en mensen nemen op een gegeven moment toch de lang uitgestelde beslissing. Bovendien zijn de prijzen in vijf jaar tijd flink gedaald. En de forse huurverhogingen voor scheefwoners maken een koopwoning naar verhouding aantrekkelijker.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12