Afbeelding

Hemd van het lijf Arnold Bosman

vaste rubrieken

Arnold Bosman (39) is technicus en bevlogen vrijwilliger bij Zorgradio RAZO, waar hij elke zondagavond achter de schuifjes zit om de uitzendingen mogelijk te maken.

1. Waarom wilde je in de RAZO-studio worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier elke zondagavond achter de schuifjes te vinden ben om de techniek voor de RAZO te doen. Wij maken in Bacinol 3 aan de Kluizenaarsbocht radioprogramma's voor in het ziekenhuis, zorginstellingen en voor luisteraars via internet."

2. Wat trekt jou in de techniek van radio maken?
"Het heeft er van jongs af aan altijd ingezeten. Vroeger ging ik al met een pick-up en elpees naar school toe. Op mijn eigen kamer sprak ik jingles in en ik maakte elke dag een radioprogramma. Ik had twee vaste luisteraars, namelijk mijn moeder en de buurvrouw."

3. Wanneer werd het serieuzer?
"Dat was toen ik een jaar of 16 was, ik deed de regie voor sportuitzendingen van Stadsradio Delft. Ik had er veel plezier in en wilde op enig moment meer met de techniek gaan doen. Daar hadden zij echter geen tijd voor. Bij de RAZO wilden ze het me wel leren."

4. Waaraan moet een goed radioprogramma voldoen?
"Ten eerste moet het informatief zijn en daarnaast moet er goede muziek worden gedraaid. Bovendien is het heel erg belangrijk dat je rekening houdt met je luisteraars. Je moet ze erbij betrekken en het idee geven dat ook zij gehoord worden."

5. Wat voor voorbereidingen tref je in deze studio aan huis?
"Ik maak jingles en oefen om de muziek en jingles zo vlekkeloos mogelijk in elkaar over te laten gaan. Voor het maken van jingles heb ik onder meer Hans Hogendoorn, de stem van Radio 1, en Erik de Zwart benaderd. Als je met een goed verhaal komt, zijn ze bereid je op die manier te helpen zonder dat het ze wat oplevert. Dat vind ik ontzettend gaaf."

6. In hoeverre houden jullie rekening met de doelgroep?
"De muziek die je uitkiest, moet natuurlijk wel bij de doelgroep passen. Daarom is er ook de mogelijkheid om via 0152610745 verzoekplaatjes aan te vragen op maandag, woensdag, donderdag en zondag tussen 20.00 en 23.00 uur. Dat zijn onze uitzendtijden. Om die te verruimen, zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers op het gebied van techniek en presentatie. Deze kunnen zich aanmelden door naar bestuur@razo.nl te mailen of onze site www.razo.nl te bezoeken."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... had ik alle straten, paden en wegen in de stad wat breder gemaakt. In mijn werk als koerier moet ik veel moeite doen om overal te kunnen komen zonder schade te rijden. Dat is af en toe erg lastig."

8. Welke dj vind je het beste?
"Ik ben zelf geen dj, maar doe de techniek. Maar er zijn zeker dj's die ik bewonder, maar Jeroen van Inkel is mijn grote voorbeeld. Vroeger zette ik mijn wekker extra vroeg om hem aan het werk te zien op de televisie bij Veronica. Hoe snel hij alles doet en hoe hij met de schuifjes omgaat is ongeëvenaard, echt een voorbeeld voor mij. Binnenkort ga ik hem eindelijk in het echt ontmoeten."

9. Hoe dat zo?
"Ik heb zijn producer benaderd en gezegd dat ik een groot fan ben en hem graag aan het werk wil zien. Dat heb ik overigens al bij meerdere dj's gedaan. De laatste bij wie ik langs ben geweest is Rob van Someren. Dit zijn prachtige ervaringen, want ik ben bezeten van radio maken."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Ja, ik hoop dat zich vrijwilligers aanmelden, want de RAZO bestaat nu 67 jaar en moet zeker de 70 jaar halen. Vooral voor de woensdagavond zijn we nog op zoek naar mensen. Daarnaast lijkt het me geweldig om bij een landelijk of lokaal radiostation door te breken. Als mensen me hierbij willen helpen, mail dan naar clia@kpnmail.nl. Dat zou een droom zijn."