Afbeelding

Hemd van het lijf Bert van Dalen

vaste rubrieken

Bert van Dalen (60) met vele vrijwilligers alweer volop bezig zijn met de Open Monumentendagen, die op 10 en 11 september plaatsvinden en dit jaar een fotowedstrijd kennen.

1. Waarom wil je aan het Vrouwjuttenland worden gefotografeerd?
"Omdat mijn vrouw hier een winkel heeft en we hier ook gaan wonen. Daarnaast vind ik dit de mooiste gracht van Delft. Ik heb jarenlang in Amsterdam gewoond en het is hier wat kleinschaliger, maar minstens net zo mooi. Delft is heel bijzonder."

2. In welke zin?
"Ik heb vanuit mezelf eigenlijk nooit zo'n interesse in de historie van gebouwen gehad, maar toen ik in Delft kwam wonen, kwam dat vanzelf. Ik werd erin gezogen, ben gaan lezen en me erin gaan verdiepen."

3. Hoe kwam je bij de Open Monumentendagen terecht?
"Ik ken de voorzitster van de commissie en zij gaf aan mensen nodig te hebben voor de organisatie. Ik vind het leuk om op deze manier iets voor de stad te kunnen doen. Daarnaast leer je veel mensen kennen en ga je met andere ogen naar al het moois in de stad kijken."

4. Wat vind je zelf het mooiste monument?
"Ik vind het Stadhuis een prachtig gebouw, net als de hele Markt met al zijn geveltjes schitterend is. Het is dan ook jammer dat de schoonheid van het plein tijdens de Open Monumentendagen niet volledig tot uiting komt, doordat de Taptoe dat weekend is. Ook het Stadhuis is niet beide dagen toegankelijk."

5. Gelukkig hebben we de foto's nog...
"Ja, we hebben dit jaar een fotowedstrijd, waarbij het de bedoeling is dat we tijdens het weekend de mooiste exemplaren tentoonstellen. Het thema hiervan is iconen en symbolen, dus gaat het niet alleen om de monumenten, maar ook om de betekenis die ze voor mensen hebben. Dat leidt tot verrassende resultaten."

6. Zoals?
"Mensen zijn creatief en dat is ook de bedoeling van de fotowedstrijd. Ze gebruiken originele invalshoeken, maar kiezen ook verrassende nieuwe monumenten. Zo zie je bijvoorbeeld fietsen, het nieuwe Stadskantoor of de bibliotheek van de TU. Veel mensen staan daar nu niet bij stil, maar dat zijn de monumenten van de toekomst. Foto's kunnen worden ingezonden tot uiterlijk 1 augustus. Meer informatie over en spelregels voor de wedstrijd zijn te vinden op www.openmonumentendagendelft.nl"
7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik aandacht besteden aan de heterogeniteit van de bewoners van de binnenstad. Ik zou streven naar diversiteit in leeftijden en afkomst. Ik pleit voor een evenwichtige, niet al te homogene, populatie. Misschien komt het doordat ik van oorsprong bioloog ben."

8. Wat is er zo mooi aan Delft?
"Er zijn zoveel prachtige monumenten op een kleine oppervlakte, het voelt bijna als een dorp. Ik had ook niet verwacht dat het zó toeristisch zou zijn. Daarnaast is de Delftenaar heel toegankelijk. Mijn vrouw heeft een winkel met tweedehands boeken en spellen en ik heb alleen al door in de winkel te zijn veel interessante mensen leren kennen."

9. Wat is het leuke aan Open Monumentendag?
"Dat je welkom bent op plekken waar je normaal gesproken nooit komt. Dat mooie gebouw waar je altijd langsrijdt en waarvan je je afvraagt wat er allemaal gebeurt, kun je nu van binnen bekijken. Voor bouwkundigen kan dat voor wat betreft de constructies die vroeger gebruikt werden ook educatief zijn."

10. Is er meer te doen dan gebouwen bekijken?
"Zeker. De mooiste foto's van de fotowedstrijd worden tentoongesteld en bij verschillende monumenten is er livemuziek. Daarnaast zijn er leuke activiteiten voor kinderen."