Afbeelding

Bo-Ann Zehl

vaste rubrieken

De Delftse Bo-Ann Zehl (15) is toegelaten tot de Royal Ballet School in Londen, die wereldwijd tot de top 3 van balletscholen behoort

1. Waarom wil je voor de Oude Kerk worden gefotografeerd?
"Ik woon tegenwoordig in Londen en als ik mijn klasgenoten over mijn stad vertel, praat ik over de Oude Jan, vooral omdat hij scheef staat."

2. Hoe kwam je in aanraking met ballet?
"Dat was als 3-jarig meisje. Mijn zus deed aan ballet bij Balletstudio Flexible aan de Singelstraat. Ik ging altijd mee naar haar lessen en wilde zo snel mogelijk meedoen. Het grappige is dat de balletcarrière van mijn zus niet lang heeft geduurd. Zij is overgestapt op het paardrijden, terwijl ik erin verder ben gegaan."

3. Wat is er zo leuk aan ballet?
"Dat ik kan doen wat ik het allerleukste vind. De muziek inspireert me en het dansen zelf geeft me ontzettend veel energie. Daarnaast heb ik veel tijd voor hobby's, zoals knutselen, schilderen, bakken en koken."

4. Wanneer ben je werk gaan maken van je carrière?
"Na Balletstudio Flexible ben ik op mijn 9de naar de VAK gegaan. Mijn moeder kwam te weten dat er op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag oriëntatielessen waren en die ben ik datzelfde jaar gaan volgen. Ik werd uitgenodigd om auditie te komen doen en werd vervolgens aangenomen. Van mijn 9de tot en met mijn 14de zat ik op het Conservatorium, sinds september zit ik op de Royal Ballet School in Londen."

5. Hoe ziet je week eruit?
"Ik ga zes dagen in de week naar school. Door de weeks hebben we van acht tot één gewoon les en daarna van twee tot kwart over zes dansles. Na twee uur huiswerk, krijgen we nog een uur vrije tijd. Die gebruik ik vaak om dansoefeningen te doen in de fitnessruimte. Op zaterdag hebben we van negen tot één dansles. Op zondag kan ik uitslapen en doen wat ik wil."

6. Leer je veel in die danslessen?
"Zeker, we hebben geweldige docenten die heel goede tips geven. Daarnaast kun je jezelf alleen verbeteren door heel veel te oefenen. Ik kijk daarbij ook naar hoe andere dansers en danseressen het doen om mezelf te verbeteren."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik elk kind in Delft de kans geven om kennis te maken met verschillende kunstvormen. Muziek, beeldende kunst en dans kunnen voor veel energie en geluk zorgen; dat gun ik elk kind. Ik ben blij dat ik al jong achter mijn passie ben gekomen."

8. Wat is het mooiste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?
"De vele optredens die ik heb mogen doen. Het meest bijzondere was wel die voor de verjaardag van Prinses Beatrix toen ik nog op het conservatorium zat. Dat was heel bijzonder, vooral ook omdat we daarna met haar hebben gesproken."

9. Wat wil je op artistiek gebied bereiken?
"In eerste instantie hoop ik mijn opleiding af te ronden. Daarna zou het geweldig zijn om van een gezelschap deel uit te maken en de wereld rond te reizen. Maar het belangrijkste van allemaal is mezelf blijven ontwikkelen en het beste uit mezelf halen."

10. Twijfel je aan het afmaken van je opleiding?
"De motivatie om het te halen heb ik zeker en als ik de capaciteiten niet had gehad, was ik niet aangenomen. De opleiding is echter heel duur. Mijn klasgenoten worden veelal door de Engelse overheid gesteund, maar doordat ik niet uit Engeland kom, geldt dat niet voor mij. Daarom zijn we op zoek naar sponsors die het mogelijk maken om ook de komende vier jaar af te ronden. Als mensen me willen helpen, kunnen ze informatie vinden op de website
www.bo-annballerina.com."