Afbeelding

Karen van Eijk

vaste rubrieken

Karen van Eijk (32) is sinds 1 januari de nieuwe huisarts in Tanthof West.

1. Waarom wilde je voor je praktijk worden gefotografeerd?
"Omdat dit sinds 1 januari mijn werkplek is. Ik heb de praktijk van Harry Vos overgenomen, die eerst huisarts in de binnenstad was en sinds 1993 praktijk hield in Tanthof."

2. Was het je jeugddroom om arts te worden?
"Absoluut. Als ik vroeger naar The Flying Doctors keek, dacht ik: 'dat wil ik ook'. Uiteindelijk werd het niet vanuit een vliegtuig en niet in Australië, maar de wens om arts te worden, bleef bestaan."

3. Wat is er zo leuk aan om huisarts te zijn?
"Ik vind persoonlijke contact met patiënten heel erg waardevol. Zo kun je een hele generatie zien opgroeien. Ik heb overwogen om internist te worden, maar zo bouw je geen band op. Als huisarts blijf je patiënten over een langere periode zien en leer je ze beter kennen. Zo kun je uiteindelijk samen beslissen welke behandeling het best bij de patiënt past."

4. Ben je al lang huisarts?
"Ik heb vijf jaar bij een huisartsenpraktijk met verschillende artsen gewerkt. Daarnaast heb ik na het behalen van de opleiding nog een verdiepende opleiding tot kaderhuisarts ouderengeneeskunde afgerond. Inmiddels geef ik les aan diezelfde opleiding."

5. Wanneer besloot je een eigen praktijk te beginnen?
"Dat was na mijn afstuderen al mijn droom, al heb ik het wel eens heroverwogen vanwege de enorme hoeveelheid werk die er op je afkomt. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik te ambitieus ben om voor een andere huisarts te werken. Tijdens die periode deed ik er ook dingen naast in de vorm van een opleiding. Daarnaast wilde Harry Vos zijn praktijk overdragen. Zulke kansen doen zich niet vaak voor, dus die kans heb ik aangegrepen."

6. Waarom koos hij voor jou?
"Hij heeft met meerdere kandidaten gesproken, maar wij hadden vanaf het begin een klik. Ik heb duidelijk naar voren laten komen dat ik een wijkdokter wil zijn, zodat patiënten een vast gezicht voor zich hebben. Dat idee sprak hem aan, net zoals het feit dat ik de opleiding tot kaderhuisarts ouderenzorg had afgerond."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"...zou ik me inzetten voor voldoende voorzieningen op gebied van zorg en welzijn voor alle inwoners van de gemeente, met name voor kwetsbare groepen als jeugd en ouderen."

8. Hoe bevalt de eerste week?
"Heel goed. De overdracht verliep soepel en ik ben hier hartstikke goed ontvangen. Het mooie voor mij is dat Harry Vos de laatste vijf jaar wat rustiger aan heeft gedaan en zijn praktijk is gekrompen. Hierdoor hoef ik me niet over de kop te werken, maar kan ik erin groeien. Er is zelfs nog plaats voor nieuwe patiënten, waarover op www.huisartstanthofdelft.nl meer informatie te vinden is."

9. Hoe ga je als huisarts te werk?
"Ik vind het persoonlijke aspect van de zorg erg belangrijk. Daarom ben ik druk bezig om kennis te maken met andere zorgverleners in de wijk; dat komt de kwaliteit van de zorg alleen maar ten goede. Ik hoop onder deze mensen binnen Tanthof echt een soort wij-gevoel te kunnen creëren."

10. In hoeverre ben je al bekend in je werkgebied?
"Ik woon niet in Delft, maar ken de stad wel erg goed. Ik ben namelijk opgegroeid in De Lier, en mijn middelbare schooltijd heb ik op het CLD doorgebracht. Tanthof-West ga ik verder ontdekken, maar dat zal door vijf dagen in de week aanwezig te zijn vast lukken. En het zou zomaar kunnen dat ik met mijn gezin op termijn naar Delft verhuis!"