Een knieprothese krijgen en dezelfde dag nog naar huis: Dat kan tegenwoordig.
Een knieprothese krijgen en dezelfde dag nog naar huis: Dat kan tegenwoordig.

Eerder thuis na knieoperatie bij Reinier de Graaf

Algemeen

DELFT - Opname na het plaatsen van een knieprothese is in het Delftse ziekenhuis Reinier de Graaf aanzienlijk verkort. Dankzij een nieuwe operatiemethode kunnen patiënten met versleten knieën een dagbehandeling in plaats van drie dagen ziekenhuisopname krijgen.

"Onze patiënten die een kunstknie-implantatie krijgen, ontslaan wij het liefst dezelfde nog uit het ziekenhuis", vertelt orthopedisch chirurg H. Verburg. "Dat is een goede ontwikkeling, want mensen herstellen bij voorkeur thuis."
Dankzij een breed teamwerk tussen verschillende disciplines in Reinier de Graaf, waaronder fysiotherapeuten, orthopedisch consulenten, verpleegkundigen, anesthesisten en orthopedisch chirurgen is de ingreep, die 26.000 keer per jaar in Nederland wordt verricht, aanzienlijk verkort.
Door goede patiëntenvoorlichting, verbeterde pijnstilling, goede voeding en fysiotherapie herstelt iemand die een knieprothese krijgt sneller van de operatie. "Het is niet één trucje, het zijn alle puzzelstukjes bij elkaar", weet Verburg.

Vernieuwde
pijnregulatie

Tot op heden kregen patiënten met een versleten knie geen eten voor of na hun ingreep. Dankzij vernieuwde pijnregulatie treedt er geen misselijkheid meer op. "De huidige pijnmedicatie is behoorlijk verbeterd. Ik heb in mijn praktijk de afgelopen twintig jaar steeds minder pijn gezien bij mijn patiënten. Binnenkort hopen we zelfs vooraf een pepdrankje aan onze patiënten te kunnen geven. Dat versterkt het herstel."
Dat de nieuwe operatiemethode vooral een combinatie is van verschillende behandelingen, bevestigt patiënt Voskamp.
Vorige week maandag was hij de eerste die een vervanging van zijn knie in dagbehandeling van Reinier de Graaf kreeg.
Voskamp: "Toevallig ben ik een verstokte roker en wil daarom het liefst thuis herstellen. Ik heb achtentwintig operaties ondergaan en vond dat deze behandeling heel snel ging. Ik was rond etenstijd alweer thuis."

!