Roy van den Akker (links), de Bekendste Delftenaar 2014, reikt de door Loes van der Holst ontworpen Bronzen Hugo op aan zijn opvolger: Leo Quack.
Roy van den Akker (links), de Bekendste Delftenaar 2014, reikt de door Loes van der Holst ontworpen Bronzen Hugo op aan zijn opvolger: Leo Quack.

'Ik heb heel weinig thuis op de bank gezeten'

Algemeen

DELFT –Leo Quack is door lezers van de krant Delft op Zondag verkozen tot de Bekendste Delftenaar 2015. Dus mocht 'de bekendste' van 2014, Roy van den Akker, hem de Bronzen Hugo uitreiken.

Leo Quack werd, kort voordat het goede nieuws over zijn verkiezing wereldkundig werd gemaakt, hierover alvast ingelicht door Delft op Zondag. "Het nieuws verbaasde me", reageert de Nachtburgemeester van Delft. "Vooral omdat ik er verder niets aan doe. Ik heb niemand gevraagd om op me te stemmen. Ik vind het al heel mooi als je dan toch in die lijst staat, ongeacht welke plek." Dat hij vervolgens dè bekendste werd, verbaasde hem om nog een reden. "Want er zijn er ook zat die zeggen: 'Daar heb je die Quack weer'. Er zijn altijd wel mensen met afgunst."

Vriend en vijand kunnen er echter niet omheen: Leo Quack is een bekende Delftenaar. "Als ik met fotograaf Koos Bommelé - met wie ik vaak op stap ben – ergens kom, hoeven we ons nooit voor te stellen", zegt hij daarover. "We worden altijd overal met open armen ontvangen. Ik word, omdat ik de Nachtburgemeester ben, voor veel evenementen gelegenheden uitgenodigd. Gemiddeld wel één keer per week. Ik ben zelfs eens gevraagd om naar een balletvoorstelling van De VAK te komen. Daar ga ik dan naartoe, terwijl ik er anders nooit heen zou gaan. Hartstikke leuk om mee te maken." Verder is hij nog veel in De Sjees, het café van zijn zoon en schoondochter te vinden, en is hij voorzitter van het De Koninck Blues Festival Delft.

Leo Quack kent een langere geschiedenis in het Delftse. Hij had er in het verleden een supermarkt, een groentezaak, een feestzaaltje, hij zette zich als sponsor in voor meerdere voetbalclubs en stond jarenlang aan het roer van Café De Oude Jan. "Ja, ik heb heel weinig thuis op de bank gezeten. En als ik het al deed zei mijn vrouw Doris vaak: 'Moet je niet ergens naartoe?'. Mede dankzij m'n vrouw heb ik altijd zoveel kunnen doen."

Roy van den Akker vindt Leo Quack een terechte winnaar. "Ik ken hem al zolang ik in Delft horecagelegenheden bezoek", zegt de Delftse zanger van L.A. The Voices. "Ik weet nog goed dat ik weleens op zondagnacht in de Oude Jan kwam en dat Leo daar dan nog diep in de nacht biertjes stond te tappen voor een stel dronken malloten. Het maakte in de Oude Jan nooit uit hoe laat het wat." Roy van den Akker had al verwacht dat Leo Quack, vorig jaar nog nummer 2 op de lijst, dit jaar de bekendste zou worden. "Er zat een stijgende lijn in. En nu hij nachtburgemeester is kom je 'm overal in de stad tegen." Bovendien: "Leo is leuker dan de echte burgemeester. Hij verdient het om tot de Bekendste Delftenaar te worden verkozen."

Leo Quack vindt het mooi dat hij zich nu een jaar lang de Bekendste Delftenaar mag noemen. "Maar", voegt hij eraan toe, "als ik tweede of derde was geworden had ik geen slapeloze nachten gehad. Ik ben al die aardige mensen, die op me hebben gestemd, allemaal dankbaar." En nog voordat hij het beeldje in ontvangst neemt en een mooi plekje achter de bar van De Sjees heeft gegeven, kan hij alvast verklappen dat hij komend jaar weer overal in de stad zal opduiken tijdens feesten en partijen. Voortaan met twee titels.