Afbeelding

Hemd van het Lijf: Aart Struijk

vaste rubrieken

Editie: Week 37, Jaargang 20 |

Aart Struijk (63) schreef het boek ‘Van stadswal naar tunneldak’ over de geschiedenis van molen De Roos, dat vorige week werd gepresenteerd.

1. Waarom wilde je hier, voor molen De Roos, worden gefotografeerd?
“Omdat hier vorige week woensdag het eerste exemplaar van mijn boek gepresenteerd is. Dit gebeurde ter gelegenheid van de overdracht van De Roos aan De Hollandsche Molen door ProRail, die de afgelopen vier jaar eigenaar van de molen was.”

2. Heb je altijd al iets met molens gehad?
“Eigenlijk wel. Ik ben geboren aan de Rotterdamseweg en vanuit ons huis konden we het gemaal van de vroegere Oudelaanmolen zien. We zwommen daar soms in de molensloot en voor mij had het gemaal altijd iets mysterieus. Verder vertelde mijn opa Struijk mij ooit dat hij als kind op de Delfgauwseweg de snuifmolen van zijn opa bezocht; dat is een molen waar snuiftabak werd gemaakt. Verder ben ik al jaren rondleider en museumbeheerder van molen De Vlieger in Voorburg.”

3. Hoe ben je erop gekomen om een boek over molen De Roos te schrijven?
“Het leek me leuk om de geschiedenis uit te zoeken van de enig overgebleven molen van Delft. Een van mijn voorvaderen was snuifmolenaar van beroep en daarom ben ik dertig jaar geleden in de familiegeschiedenis gedoken. Ik wilde niet alleen de namen en de geboortedata te weten komen, maar ook hoe mijn voorouders leefden. Daardoor ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de geschiedenis van de Delftse molenwereld. Ik heb niet alleen de geschiedenis van snuifmolen De Hollandsche Tuin uitgezocht, maar ik heb van vrijwel alle verdwenen Delftse molens een uitgebreid dossier.”

4. Waarvoor heb je zoal nog meer gepubliceerd?
“Ik heb o.a. een aantal artikelen geschreven voor het jaarboek van de Historische Vereniging Delfia Batavorum. Twee jaar geleden bijvoorbeeld heb ik een artikel geschreven over molen De Papegaaij. Dat jaarboek van 2011 is toen zelfs aan mij opgedragen. Ik ben nu bezig met een artikel over de volmolens langs de Vliet tussen Delft en Rijswijk.”

5. Was het lastig om een boek te schrijven over Molen De Roos?
“Ik heb veel informatie gevonden in het Delfts archief, maar je weet nooit of je alles hebt gevonden. Wat heel leuk is, dat ik ook medewerking kreeg van de archeologische dienst. Ik heb hen van tevoren belangrijke historische informatie over de molen gestuurd, en mocht hun rapportage gebruiken voor mijn boek. Hierover is dan ook een apart hoofdstuk gewijd.”

6. Heb je zelf nooit molenaar willen worden?
“Nee, die ambitie heb ik nooit gehad. Ik weet wel ongeveer hoe het moet, maar denk niet dat ik het zelf zou kunnen: ik heb hoogtevrees en dat is geen goede eigenschap als je bijvoorbeeld de wieken in moet klimmen om de zeilen voor te leggen.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik zorgen voor stoepen in het voetgangersgebied in de binnenstad. Ik vind het niet mooi dat het overal zo vlak is. Verder weet ik dat stadsbouwmeester Patijn bezig is met het verwijderen van overbodige verkeersborden. Dat kan mij niet snel genoeg gaan, want ik vind al die borden een vervuiling van het stadsgezicht.”

8. Wat is er zo bijzonder aan molen De Roos?
“Het is de enig overgebleven molen in Delft is en alleen al daarom moeten we er zuinig op zijn. Verder is het heel bijzonder dat de onderbouw zeskantig is, terwijl de bovenbouw rond is. Bovendien stond de molen vroeger op een rondeel en is het molenhuis om de molen heen gebouwd, gefundeerd op de muren van dat rondeel. Nadat  De Roos is scheefgezakt, is de bovenbouw weer rechtgezet, waardoor er nu een knik in zit. De molen staat inmiddels op het dak van een spoortunnel en dat maakt de molen heel bijzonder.”

9. Wat is de functie van molen De Roos tegenwoordig?
“Daar wordt nu over nagedacht, want de molen krijgt een nieuwe bestemming. Ik ga daar natuurlijk niet over, maar het zou mooi zijn als De Roos ook voor educatieve functie krijgt. Ik heb voor De Vlieger in Voorburg een lesbrief voor de basisschool gemaakt, want wij zijn deelnemer in het cultuurmenu van de gemeente. De lesbrief is geschreven voor de leerlingen van groep zeven ter voorbereiding van een rondleiding door de molen. Dat is een groot succes; de kinderen vinden het geweldig. Onder bepaalde voorwaarden is dat bij molen De Roos ook mogelijk.”

10. Waar kunnen de lezers je boek aanschaffen?
“Dat kan in ieder geval bij de Delftse boekhandel; bovendien is het boek te koop bij het gemeentearchief en Museum Het Prinsenhof. Het kost slechts 9,95 en dat is niet veel voor zo’n mooi boek!” (AdW).

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12