Afbeelding

Politieke Zomercolumn

Algemeen

Editie: Week 37, Jaargang 22 |

Gedurende de zomerweken schrijven Delftse raadsleden in een column hoe zij hun zomervakantie doorbrengen, wat hen bezig houdt en inspireert. Zongebruind VVD-raadslid Bart Smals verhaalt in deze laatste zomercolumn over zijn verblijf in Friesland.


De financiele positie van Delft heeft weliswaar geen heel groot rechtstreeks verband met mijn eigen financiën, toch had ik met mijn gezin besloten dit jaar in Nederland te blijven om onze vakantie door te brengen. En ik moet zeggen: dat is goed bevallen. Het lijkt wel alsof het mooiste weer voor onze vakantieweken was bewaard. Het gevolg was een zeer geslaagde vakantie en een jaloersmakende mediterrane huidskleur.
Dagenlang hebben we genoten van het rondzwerven over de Friese wateren, met af een toe zelfs een uitstapje naar de Waddenzee. Met ons waren er nog vele andere Nederlanders, maar ook Duitsers die van weer en water genoten. Zeker op de mooie dagen met een beetje wind was het oppassen geblazen op de grote wateren als De Fluessen en het Sneekermeer. Toch leidde de drukte niet tot problemen of irritatie.


Wat opvalt in Friesland is dat er veel voorzieningen zijn voor de watersport. Ik heb begrepen dat er grote hoeveelheden Europees geld zijn geïnvesteerd. Maar ook de provincie Friesland en individuele gemeenten zetten met kracht in op de watersport. En die investeringen werpen duidelijk hun vruchten af. Er waren,  ondanks de bedrijvigheid op het water, toch voldoende voorzieningen zoals aanlegplaatsen, strandjes etc. Het bleek weer dat de combinatie water, zon en zand nog altijd een schot in de roos is voor iedereen van heel jong tot heel oud.


Ik vermoed dat in Friesland een heel groot gedeelte van de economische activiteit met watersport te maken heeft, zeker gedurende de zomermaanden. Voor Friesland een heel belangrijke bron van inkomsten en werk, met als bijkomend voordeel dat het er gewoon ook heel gezellig uitziet, al die activiteit op het water. Het geeft mij in ieder geval een vakantiegevoel.
Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat onze eigen provincie Zuid-Holland meer oppervlaktewater heeft dan de provincie Friesland! Toch speelt hier de watersport niet zo'n nadrukkelijke rol als in Friesland. Een gemiste kans. Dat kunnen we veranderen, met Delft voorop, want de relatie van Delft met water gaat ver terug. Delft meer watersport vriendelijk maken, dat hoeft niet per se geld te kosten. Alleen al door de kansen te zien van de watersport kan je wat bereiken. Ik ben mij in ieder geval door mijn vakantie bewust van die kansen!

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12