Afbeelding

Hemd van het Lijf: Pieter Stol

vaste rubrieken

Editie: Week 43, Jaargang 21 |

Pieter Stol (21) neemt samen met Anne de Blécourt  deel aan de Oranje Trophy 2014, waarbij zij binnen tachtig dagen van New York naar Brazilië rijden om het wereldkampioenschap voetbal bij te wonen.

1. Waarom wilde je hier, op het Noordeinde, worden gefotografeerd?
“Omdat het een kenmerkend Delfts beeld is met de Oude Kerk op de achtergrond. Aan de race doen teams vanuit heel Nederland mee en wij vinden het belangrijk om als studenten de stad Delft te promoten. Verder wil ik absoluut dat onze auto op de foto komt te staan.”

2. Wat houdt de Oranje Trophy precies in?
“Rond elk groot voetbalkampioenschap of Olympische spelen trekt een stoet aan oranje voertuigen het Nederlands elftal achterna. Dit mag met auto’s, met motoren, met vrachtwagens en noem verder maar op. Dit keer start de race op 28 maart in New York en is het de bedoeling dat we tachtig dagen later, als het wereldkampioenschap voetbal begint, in Brazilië zijn. Er zit geen wedstrijdelement in, we trekken als één karavaan op en halen ondertussen geld op voor een goed doel.”

3. Hoe ben je erop gekomen om aan de actie deel te nemen?
“Twee jaar geleden, voor het EK in Polen en Oekraïne, zag ik een affiche bij ons op de faculteit hangen. Toen reed de Oranje Trophy naar het kampioenschap en via de Noordkaap naar de Olympische spelen in London. Ik wilde graag meedoen, maar was aan de late kant voor de deelname en mijn studie liet het niet toe. Ik wist dat het WK voetbal in 2014 in Brazilië zou plaatsvinden en besloot dat ik deze kans niet moest missen. Ik heb toen mijn goede vriend en medestudent Anne bereid gevonden om mee te gaan.”

4. Wat verwacht je van de Trophy?
“Daar heb ik eigenlijk geen goed beeld van, behalve dan dat het waarschijnlijk een bizarre belevenis wordt. We komen door bijna alle klimaatgebieden en zullen onderweg ook met veel culturen kennismaken. Daarnaast is het bijwonen van het wereldkampioenschap voetbal voor ons natuurlijk de kers op de pudding. We gaan zeker ons best doen om aan kaartjes te komen.”

5. Moeten er niet ontzettend veel voorbereidingen worden getroffen?
“Dat moet zeker. In eerste instantie zijn we nu vooral bezig met de auto, die we hier hebben en uiteindelijk verscheept moet worden. Het zou misschien logischer zijn om in Amerika een auto te kopen en daarmee de rally te rijden, maar er moet nog heel wat versleuteld worden om de auto geschikt te maken. Bovendien komt hij op dit moment goed van pas om promotie te maken.”

6. Was het lastig om aan de auto te komen?
“Niet echt, maar in eerste instantie hadden we eenzelfde model gekocht, waar nogal wat aan mankeerde. Daarom hebben we een paar weken geleden dit exemplaar gekocht en zijn we hem in de garage van studentenvereniging Leeghwater aan het prepareren op de race. Het fijne aan deze auto’s is dat ze heel degelijk zijn en er niet veel kapot kan gaan. De oude auto gebruiken we bij het sleutelen nog wel als donorauto om onderdelen te vervangen.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik vergunningen voor oldtimers regelen om in de binnenstad te kunnen parkeren. Delft heeft een prachtig historisch stadscentrum en ik zou het gaaf vinden als er langs de grachten de mogelijkheid was om gratis te parkeren voor oldtimers. Dat levert een heel mooi stadsbeeld op en ook de toeristen zullen dat prachtig vinden.”

8. Ben je altijd al zo avontuurlijk geweest?
“Ik heb sinds ik ‘A long way down’ van Ewan McGregor en Charley Boorman heb gelezen wel altijd al de gedachte gehad om een roadtrip te gaan maken. De aankondiging voor de Oranje Trophy kwam wat dat betreft op het perfecte moment. Ik had graag vorige keer meegedaan, omdat ik al eens op de Noordkaap was geweest en het prachtig vind, maar ik denk dat deze editie nog mooier is.”

9. Kunnen jullie nog sponsors gebruiken?
“Ja, zeker weten. Vanwege de verscheping van de auto zijn de deelnamekosten erg hoog en we moeten natuurlijk ook ruim drie maanden in het levensonderhoud voorzien. Daarbij moet er nu nog het nodige aan de auto gebeuren en dat kost allemaal geld. Wat extra financiële middelen zijn dus altijd welkom.”

10. Wat hebben jullie eventuele sponsors te bieden?
“Ten eerste is onze auto natuurlijk een rijdend visitekaartje. Waar we ook rijden, de auto trekt altijd veel bekijks. Daarbij houdt de karavaan zich rond wedstrijden van het Nederlands elftal altijd op rond de Amsterdam ArenA. Het is dus een prima manier om reclame te maken, ook tijdens de rally zelf. Eventuele sponsoren kunnen ons benaderen door even een kijkje te nemen op http://www.teamcactus.nl. Onze voorbereiding en reis zijn ook te volgen via www.facebook.com/TeamCactus.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12